Nationale Dodenherdenking - 2013 | De Oranjes

zaterdag 4 mei 2013

Nationale Dodenherdenking - 2013

Eerste publieke optreden nieuw Koningspaar

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hadden vanavond hun eerste publieke optreden als nieuw Koningspaar. Ze waren aanwezig bij de nationale dodenherdenking op de Dam, en woonden kort daarvoor een herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk bij. De troonswisseling – afgelopen dinsdag – had iets weg van een sprookjesverhaal, maar wie nog in dat sprookje zat is vanavond ontwaakt; we hebben nu écht een nieuw staatshoofd. Rond kwart voor zeven werd dat feit geïllustreerd toen de Koning en Koningin bij de Nieuwe Kerk arriveerde. Voor het eerst in tientallen jaren was Beatrix niet meer bij deze plechtigheid aanwezig, en zal dat ook nooit meer zijn.Terwijl het Koningspaar naar een verhaal over de Groningse slager en streektaalschrijver Benjamin Broekema die in Auschwitz werd vermoord omdat hij Joods was luisterden, werd het op de Dam steeds drukker.

Rond tien voor acht kwam het Koningspaar weer tevoorschijn uit het paleis (waar ze na de herdenkingsbijeenkomst altijd even naar binnen gaan) Voor het eerst níet in uniform en in zijn rol als staatshoofd legde de Koning samen met Koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument. De kranslegging werd gevolgd door het spelen van het Taptoe-signaal en twee minuten stilte. Daarna werd het eerste couplet van het Wilhelmus gespeeld en las de winnares van de jaarlijkse poëziewedstrijd (dit keer Roos Reinartz) haar gedicht ‘Nachtelijke overdenkingen’ voor. Een (ongebruikelijk) groot applaus volgde toen voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm – die zijn zoon verloor bij de oorlog in Afghanistan – een indrukwekkende toespraak hield. Na diverse kransleggingen legden 68 kinderen rozen bij het monument en openden de Koning en de Koningin het defilè.


Foto's: © Screenshots/PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven woonden traditiegetrouw de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen bij. Ook zoon Prins Pieter-Christiaan was aanwezig.

1 opmerking:

  1. en weer staat er heel snel een mooi verslag op je site. Ga je na morgen even achterover zitten? na vandaag natuurlijk. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen