Oranje nieuws – 27 t/m 29 mei 2013 | De Oranjes

woensdag 29 mei 2013

Oranje nieuws – 27 t/m 29 mei 2013

Koning Willem-Alexander bij viering 20-jarig Joegoslavië Tribunaal

Het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië bestaat 20 jaar en dat werd maandag ‘gevierd’ in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander. 

Foto's: © Screenhot NOS
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties kwam in 1993 plots op het idee om het Internationaal Straftribunaal voor het voormalige Joegoslavië (ICTY) op te richten en dat dan maar in Den Haag te huisvesten. Het Tribunaal vervolgt personen die vér, heel vér buiten het boekje zijn gegaan, zoals: volkerenmoord, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en schendingen van de Conventie van Genève. Toen het tribunaal in Den Haag er nog niet was, gebeurde dat gewoon in Joegoslavië.


Met het bezoek van de Koning was er eindelijk weer eens een vriendelijke, betrouwbare man aanwezig die niet vervolgd maar juist massaal gévolgd zal worden in zijn nieuwe rol als Koning. Bij de viering kwamen onder andere rechters en aanklagers aan het woord wat weer tot discussies leidde. Een echt feestje was het dus niet, maar het bezichtigen van de tentoonstelling over twintig jaar Joegoslavië Tribunaal maakte het toch nog tot een geslaagde middag.

Prinses Beatrix bij uitreiking European Inventor Award

Prinses Beatrix was dinsdagochtend in de Beurs van Berlage aanwezig bij de uitreiking van de European Inventor Award.

Met het award worden individuele uitvinders of teams geëerd met hun werk wat bijdraagt aan sociale vooruitgang, economische groei en welvaart. Voorwaarde is wel dat je als uitvinder in ieder geval één Europees gepatenteerde uitvinding op je naam hebt staan om in aanmerking te komen voor de prijs. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werden optredens afgewisseld met de bekendmakingen van de verschillende winnaars uit de categorieën industrie, onderzoek, midden – en kleinbedrijf en niet-Europese landen. Ook werd de lifetime achievement-award uitgereikt. Tot slot poseerde de prinses met alle winnaars op het podium.
Foto's: © Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Prinses Mabel bij conferentie ‘Women Deliver’ in Kuala Lumpur
Eerste buitenlandse werkreis sinds ongeluk Friso

Prinses Mabel probeert weer een aantal werkzaamheden op te pakken. Voor het ongeluk van haar man reisde ze bijna non-stop over de wereld, en vandaag was dat na lange tijd weer eens het geval. In Maleisië woonde ze de conferentie ‘Women Deliver’ bij.

Samen met de Deense Kroonprinses Mary en de Noorse Prinses Mette-Marit deelt Mabel dezelfde mening over het belang van gezondheid en rechten van vrouwen. De conferentie – die nog tot 30 mei duurt – is de grootste internationale conferentie die wordt gehouden om de gezondheid en rechten van vrouwen en meisjes wereldwijd te verbeteren. Tussen de duizenden politieke leiders en deskundigen bevinden zich dus ook drie prinsessen. Een van hen – Prinses Mette-Marit – was dinsdag een van de sprekers, ondertussen zat Prinses Mabel naast Prinses Mary met wie ze het goed kan vinden. Namens de adviescommissie ‘Girls Not Brides’ waar Prinses Mabel initiatiefnemer en voorzitter van is zal ze vandaag zelf ook een toespraak houden over het stoppen van geweld tegen vrouwen. Het is voor de prinses vast weer even wennen dan zo in de spotlights te staan, maar het doet haar vast ook goed.

Koninklijk paar ontvangt president van Panama

Thuis gekomen van de bezoeken aan Groningen en Drenthe at het Koninklijk paar snel een broodje, kon de Koning zijn stropdas vervangen en de Koningin net een paar andere schoenen aantrekken, totdat de deurbel ging. President Ricardo Martinelli en zijn vrouw stonden op de stoep.

De president van Panama is nog t/m vandaag in Nederland. Het bezoek staat in het teken van de bilaterale en economische betrekkingen. Het gezelschap poseerde in de huiskamer van de Eikenhorst, en bleef niet al te lang op de bank hangen. Zowel het Koninklijk paar als de president met zijn vrouw beleefden een drukke dinsdag en moesten er vanochtend ook weer gewoon vroeg uit. Vandaag wordt president Martinelli namelijk ontvangen door minister-president Rutte. Ze zullen vervolgens ook blijven lunchen in het Catshuis. Verder staat er ook nog een ontmoeting met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb op het programma.

Prinses Laurentien bij finale Nationale Voorleeswedstrijd

Al voor de 20e keer werd dit jaar de Nationale Voorleeswedstrijd gehouden. ‘Voorleesprinses’ Laurentien was ook aanwezig en reikte de prijs uit aan de winnaar.

De spanning was om te snijden in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Uit iedere provincie had zich een kandidaat gemeld om te strijden voor de titel 'Voorleeskampioen'. Allemaal lazen ze een fragment uit hun favoriete boek voor. Behalve Prinses Laurentien, bestond de jury uit Jacques Vriends, Bibi Dumon Tak, Siemon de Jong en Truuske Sanders. Mees van Santen uit de provincie Overijssel gooide hoge ogen met zij manier van voorlezen uit het boek Juffrouw Pots. De jury vond dat hij goed gebruik maakte van tempowisselingen en veel contact maakte met het publiek. De prinses reikte de bokaal uit aan de jongen. Een jaar lang mag hij van de (wissel)bokaal genieten en zich de Nationale Voorleeskampioen noemen.


Foto's: © PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com

Koningin Máxima opent nieuw gebouw Fioretticollege

In de stromende regen opende Koningin Máxima vanochtend in Hillegom het nieuwe gebouw van het Fioretticollege, hoewel de school zonder officiële opening al enige tijd begonnen was.. 

Het nieuwe gebouw van het Fioretticollege voor vmbo, mavo en havo is opgedeeld in ‘onderwijshuizen’. Om die onderwijshuizen te bezichtigen moest de Koningin eerst op een knop drukken. Confettieslierten en ballonnen vlogen de lucht in en daarmee was de opening een feit. Máxima lijkt de titel Koningin wat uiterlijk betreft overigens serieuzer te nemen dan dat ze in eerste instantie aangaf. Nooit eerder verscheen ze zo regelmatig als de laatste tijd met hoedjes bij hele gewone – bijna saaie – werkbezoeken. Uiteraard zijn dit geen ‘Koningin Beatrix hoeden’, maar wat creatievere hoofdversiersels.


Over de droevig neergedaalde confettislierten en stukken ballon die door de vele paraplu’s waar ze tegenaan vlogen ook maar een kort leven hebben gehad, stapte de Koningin de nieuwe school binnen. In het gebouw is er plek voor zo’n achthonderd leerlingen, zodat er op een kleinschalige manier geleerd en gewerkt kan worden. Koningin Máxima bekeek de afdelingen techniek, zorg en welzijn, uiterlijke verzorging en handel en verkoop. Op de afdeling zorg en welzijn is het dagelijks vechten wie de bevallende vrouw mag spelen en dus een hele dag in bed kan liggen met een pop op schoot. De Koningin moest hartelijk lachen toen ze zag hoe voorzichtig de leerlingen met de pop omgaan. Een groot contrast met de poppen op de Eikenhorst; die worden van het klimrek gegooid en moeten over de kop van de glijbaan.


Foto's: ©  PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Prins Floris opent nieuw gebouw Scheepvaart en Transport College

Prins Floris heeft vandaag in Rotterdam de nieuwe locatie van het Scheepvaart en Transport College geopend.

De Scheepvaart en Transport locatie (STC) is een bijzonder gebouw waar VMBO’ers en MBO’ers voorbereid kunnen worden op een baan in de haven, luchtvaart, transport, logistiek, binnenvaart en scheeps – en jachtbouw. De prins nam uitgebreid de tijd om het gebouw te bekijken. Zo nam hij een kijkje in een Logistiek Centrum – hier kunnen leerlingen oefenen met het laden en lossen van vrachtwagen, magazijnbeheer en het omgaan met steekwagens en vorkheftrucks. Prins Floris probeerde het op de simulator uit en kwam tot de conclusie dat het zo makkelijk nog niet is.

6 opmerkingen:

 1. Het viel mij ook op dat Koningin Maxima nu vaker iets op haar hoofd heeft. Ik vind het haar goed staan en het heeft wel wat! Net even wat extra's! Leuk/mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Koninginnen en hoeden.. dat hoort ook wel een beetje bij elkaar. Staat Máxima goed, al noem ik haar nog steeds niet zo makkelijk koningin Máxima :) De koninklijke familie heeft het maar druk, druk, druk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. jongens, kijk ik zo in de agenda dan lijkt het wel, dat prinses Beatrix nu op vakantie gaat? of misschien verhuizen? Wat denken jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze heeft - na mijn verjaardag op 5 juni - inderdaad tot 28 juni even niets te doen zoals het er nu voor staat.

   Verwijderen
 4. Ze heeft - na mijn verjaardag op 5 juni - inderdaad tot 28 juni even niets te doen zoals het er nu voor staat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. daar blijkt weer verandering in te komen... Bilderberg in England is ze aanwezig.... misschien met Willem-Alexander erbij?

  BeantwoordenVerwijderen