Oranje nieuws – 6 t/m 8 mei 2013 | De Oranjes

woensdag 8 mei 2013

Oranje nieuws – 6 t/m 8 mei 2013

Koning Willem-Alexander ontvangt IMF-directeur Lagarde

Mevrouw Christine Lagarde gaat de boeken in als de eerste gast die (maandag) officieel ontvangen is door Koning Willem-Alexander op Paleis Huis ten Bosch.

Foto: © Screenshot
Lagarde is directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) – een organisatie voor monetaire zaken van de Verenigde Naties. De Koning stond er wat onwennig bij tijdens de eerste verplichte ‘poseersessie’, maar dat zorgde tegelijk voor een wat ontspanner sfeer in de Blauwe Salon die onlangs een schilderijwissel heeft ondergaan. (Amalia van Solms is vervangen door Frederik Hendrik)

Na het bezoek aan de Koning ging Lagarde door naar Amsterdam, waar ze een lezing hield.

Koningin Máxima in New York voor Inclusive Finance

Koningin Máxima was de afgelopen dagen in New York voor haar werkzaamheden binnen de Verenigde Naties.

Op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties had de Koningin maandag een ontmoeting met secretaris-generaal Ban Ki-moon. De locatie was gelukkig van te voren goed afgesproken, want het complex beschikt over drie enorme gebouwen; het Secretariaat, het gebouw van de Algemene Vergadering van de VN en de Dag Hammarskjöld-bibliotheek.

Als VN-adviseur voor Inclusive Finance kan de kersverse Koningin het goed met de man vinden. Ze hebben elkaar al meerdere malen ontmoet en onderhouden nauw contact over de werkzaamheden. Koningin Máxima sprak dinsdag verder nog met een aantal vertegenwoordigers waaronder het hoofd van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (Helen Clark).

Foto's: © Screenshots NOS
De Koningin – die zich al járenlang inzet voor het vergroten van toegang tot financiële diensten en het verbeteren van de consumentenbescherming – woonde ook nog een vergadering bij van de internationale klankbordgroep. Leden van deze groep zijn de Alliance for Financial Inclusion (AFI), de Bill & Melinda Gates Foundation, de Consultative Group to Assist the Poor (CGAP), de International Finance Corporation (IFC), het Kapitaal-ontwikkelingsfonds van de VN (UNCDF), de dienst Economische en Sociale Zaken van de VN (UNDESA), de UNDP en de Wereldbank. Laatstgenoemde werd vandaag tot slot door de Koningin bezocht. Ze sprak op de Wereldbank met de president van de bank, Jim Young Kim en diverse vice-presidenten van de Wereldbankgroep.


Prinses Beatrix bezoekt tentoonstelling ‘Onze Koningin’
Knuffel met Claus en hondje Dushi is dé foto

Wie een tentoonstelling over Beatrix organiseert kan rekenen op de Koninklijke hoofdpersoon zelf! Op 2 maart bezocht ze al de tentoonstelling ‘Beeld van Beatrix’ op Paleis het Loo, en dinsdagavond werd Prinses Beatrix rondgeleid op de tentoonstelling ‘Onze Koningin’ in de Beurs van Berlage. 

Zo’n 145 foto’s laten 33 jaar koningschap en 75 jaar Beatrix zien. De foto’s zijn allen afkomstig van het ANP – het gróótste fotoarchief dat Nederland kent op Koninklijk gebied, maar helaas niet toegankelijk voor de beheerder van royalfanvivian.nl Alle foto’s worden begeleid met korte, historische teksten en anekdotes, maar die hoefde de prinses natuurlijk niet meer te lezen.. Ze nam uitgebreid de tijd om alle foto’s waarop ze tijdens leuke maar ook verdrietige gebeurtenissen te zien is, te bekijken. De lezers van het AD.nl en Het Parool konden een tijd lang stemmen op de mooiste foto, daarbij werd de foto waarop Beatrix en Claus met hond Dushi knuffelen uitgeroepen tot hét beeld dat Nederland herinnert aan Koningin Beatrix. De prinses kreeg deze foto ingelijst mee naar huis, maar het grote exemplaar is uiteraard tussen alle andere foto's nog tot 26 mei te bezichtigen in de Beurs van Berlage.

Misschien gaat de prinses binnenkort ook wel naar het Haagse Madurodam. Daar is de verhuizing van Beatrix naar Kasteel Drakensteyn namelijk al in volle gang.

Koning Willem-Alexander ontvangt geloofsbrieven ambassadeurs Marokko en Pakistan
Uniek: Foto’s (!)

De ambassadeurs van Marokko en Pakistan hebben vandaag hun geloofsbrieven aan de Koning aangeboden. 

De Koning ontving de ambassadeurs – net als zijn moeder – op Paleis Noordeinde. Volgens traditie werden achtereenvolgens de ambassadeur van het Koninkrijk Marokko, Z.E. Abdelouahab Bellouki, en de ambassadeur van de Islamitische Republiek Pakistan, Z.E. Moazzam Ahmad Khan opgehaald en begeleid door een kamerheer van de Koning. Dat gebeurt meestal met het blauwe rijtuig voor de ambassadestaf. Getrokken door twee paarden en met twee bijrijders in galatenue voorop reed de stoet naar het paleis. Daar aangekomen inspecteert de ambassadeur de erewacht die samen met de militaire kapel staat opgesteld. Als het eresaluut en het volkslied gespeeld is, gaat de ambassadeur met het gevolg naar binnen. Niets aan deze traditie is gewijzigd, behalve dan dat er nu foto’s zijn van de Koning met de ambassadeurs. Dit is onder Koningin Beatrix nog nooit gebeurd; zelfs ten tijde van Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana dook – voor zover bekend – eenmalig een foto op. Om precies te zijn was dat in 1941 (Biddle, gezant van de Verenigde Staten werd toen door Wilhelmina in Londen ontvangen om zijn geloofsbrieven te overhandigen) en in 1953 (toen Freeman Matthews werd ontvangen door Koningin Juliana) Of het vrijgeven van foto’s eenmalig was, of een gewoonte zal worden, zal de toekomst vanzelf uitwijzen. In ieder geval kunnen Abdelouahab Bellouki en Moazzam Ahmad Khan hun functie vanaf heden met een gerust hart uitoefenen. Een geloofsbrief is namelijk hét bewijs dat iemand bevoegd is om benoemd te worden tot een bepaalde functie.

Op de foto’s is te zien dat de ontvangst plaatsvond in de ruimte waar onder andere ook het interview werd opgenomen. En wellicht komt het tapijt ook bekend voor. Het ligt namelijk ook in Paleis op de Dam – te zien aan de officiële portretfoto’s.
Foto's: © RVD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten