Oranje nieuws – 31 mei 2013 | De Oranjes

vrijdag 31 mei 2013

Oranje nieuws – 31 mei 2013

Prinses Margriet bij Rode Kruis vergaderingen in Genève

Prinses Margriet was de afgelopen dagen weer in Genève voor de Governing Board van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen. (De Rode Halve Maan is een wereldwijde hulporganisatie die mensen helpt die in ramp situaties verkeren.) De prinses – die al sinds haar studententijd zeer actief betrokken is het bij Rode Kruis – woont meerdere keren per jaar deze vergaderingen bij. Dit als lid van de Governing Board van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen.

Koningin Máxima: "Geld krijgt waarde door het algemene vertrouwen in de munt"

Koningin Máxima sprak vanmiddag over het belang van financiële educatie op een symposium van het platform Wijzer in geldzaken in Den Haag.

Foto: © PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
Onder de pakkende titel ‘Financieel bewusteloos’ stond het symposium – waarbij ook sprekers als hoogleraar Paul Schnabel, Eerste Kamerlid Esther-Mirjam Sent het woord namen – in het teken van de huidige economische tijd en hoe je een goed inzicht in je persoonlijke financiële situatie kunt houden. Het symposium behandelde ook de rol die de media kan spelen en welke invloed ze uitoefenen op de solidariteit tussen generaties. Men moet dan denken aan AOW, pensioenen, de huizenmarkt, kinderopvang en belastingen. Journalisten van RTL Nieuws, Het Financiële Dagblad en de Telegraaf gingen met elkaar in debat over dit thema, maar eerst kwam de Koningin aan het woord. Als erevoorzitter van Wijzer in Geldzaken zet de Koningin zich al jarenlang in voor het vergroten van toegang tot financiële diensten en het verbeteren van consumentenbescherming. “Wat kun je kopen voor 1 euro?” begon ze. “Laatst zag ik op een paar jongerensites op internet discussies over de vraag: 'Wat kun je kopen voor 1 euro?' De antwoorden waren nogal verschillend: een ijsje, een pen, een dag rondrijden met een winkelwagentje, muziek van een straatmuzikant. “ Koningin Máxima benoemde verder wat nou eigenlijk de waarde van geld is. “Geld krijgt pas waarde door het algemene vertrouwen in de múnt. “ En, dat zei ze er niet bij, maar natuurlijk helemaal als straks haar eigen man op de munt staat afgebeeld. Voor wie dat vertrouwen helaas kwijt is geraakt, heeft de Koningin nog enkele geruststellende woorden: “Van één ding ben ik overtuigd - en verschillende onderzoeken ondersteunen die overtuiging - financieel bewustzijn is te leren. Dat voor elkaar krijgen is echter geen hype, maar een kwestie van lange adem. En dat is, zeker in deze economisch moeilijke tijden, heel belangrijk: als we zorgen dat mensen de kennis en kunde hebben om weloverwogen financiële beslissingen te maken, stellen we hen in staat om hun geld meer waarde te geven. Zodat wij voor 1 euro misschien nog veel meer kunnen kopen dan een ijsje, een pen, etc… En zodat we de consument ook kunnen helpen zijn vertrouwen te herstellen. “

Koning Willem-Alexander opent gefuseerd gerechtshof

Koning Willem-Alexander opende vanmiddag het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Dat deed hij door met een graffitispuit zijn initialen op een kunstwerk te spuiten.

Foto: © Screenshot NOS
Sinds 1 januari zijn de gerechtshoven Leeuwarden en Arnhem gefuseerd tot één hof, met Leeuwarden als hoofdlocatie. Voordeel van deze fusie is dat zaken sneller zullen worden behandeld.

Behalve de president van het gerechtshof, de Commissaris van de Koning, de burgemeester en de kamerheer stond ook een handjevol kinderen met oranje ballonnen de Koning op te wachten. Tijdens de feestelijke openingsbijeenkomst in de Grote of Jacobijnerkerk mocht de Koning zijn initialen met behulp van een sjabloon op het kunstwerk – wat het samengaan van de locaties Arnhem en Leeuwarden symboliseert - spuiten en was het gerechtshof officieel geopend. “De Koning vertegenwoordigt de eenheid en onderlinge verbinding, waar wij als grootste gerechtshof van Nederland nu naar op zoek zijn,” aldus de president van het Gerechtshof ( van der Winkel)

Overig kort nieuws:

- Felicia van Lippe Biesterfeld van Vollenhoven viert vandaag haar 8e verjaardag.

- De Koning heeft woensdag de heer mr. F.M. de los Santos Goedgedrag beëdigd tot staatsraad in buitengewone dienst bij de Afdeling advisering van de Raad van State.

- Prinses Laurentien heeft donderdag samen met de voorzitter van de Europese Commissie de Liga van de jonge kiezers gelanceerd en daarmee de verkiezingscampagne voor jongeren gepromoot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten