Moderne Koning sms’t en mailt | De Oranjes

dinsdag 7 mei 2013

Moderne Koning sms’t en mailt

Leest hij zijn eerste troonrede voor van de iPad?

Het is even wennen. Koningin Beatrix verstuurde altijd nog de ouderwetse telegrammen, maar Koning Willem-Alexander gaat graag met de tijd mee en gebruikt de mail en sms als communicatiemiddel om zijn medeleven te tonen of juist mensen te feliciteren.


Zo vertelde burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam vorige week (tijdens het uitreiken van de inhuldigingsmedailles in de Nieuwe Kerk) een sms van Koning Willem-Alexander te hebben ontvangen waarin hij met hoofdletters schreef: “HEEL VEEL DANK!!!!!! Deze onvergetelijke dag smaakt naar meer”. Hiermee bedoelt hij uiteraard de inhuldigingsdag. De inhuldigingsmedailles worden overigens al voor de vierde keer uitgereikt. Van der Laan reikte er acht uit, maar vele andere mensen die de inhuldiging tot een ‘succesvolle dag’ hebben gemaakt kunnen later dit jaar ook nog zo’n medaille verwachten.

De Nieuwe Kerk was rondom de uitreiking van de medailles toch al een attractieparadijs te noemen. Dúizenden mensen stonden op woensdag en donderdag in een lange rij uren te wachten om de bloemversieringen en de stoelen waar het Koningspaar op gezeten had, te bewonderen. Wat men echter toen nog niet wist, is dat de kerk in ‘inhuldigingsuitvoering’ ook gewoon online te zien is.

Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com en RVD
Zijn eerste officiële mail als Koning verstuurde Willem-Alexander afgelopen maandag. Hij betuigd zijn medeleven aan de nabestaanden en vrienden van de vermoorde Helmin Wiels. Wiels was leider van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PC) en werd vermoord tijdens een uitstapje naar het strand. In een mail aan de gouverneur van Curacao schreef hij: "Bij mijn inhuldiging en beëdiging zei ik vorige week dat in het Koninkrijk der Nederlanden iedereen zijn stem mag laten horen en op voet van gelijkwaardigheid méébouwen. Helaas is het een markante medeburger niet langer gegeven hier invulling aan te geven".

Willem-Alexander haalt regelmatig zijn telefoon uit z’n broekzak om mee te bellen, sms’en of een foto te maken. Ook zijn iPad gaat steeds vaker mee op reis. Toen hij recent de voorbereidingen besprak over 30 april met Minister-president Rutte ontbrak de tabletcomputer niet. Ook heeft hij in 2010 al eens een primeur gemaakt door een toespraak niet van een papier, maar van zijn iPad op te lezen.

Privé heeft hij ook een Facebook-account (onder een geheimzinnige naam) en ook zijn vrouw is fan van de modernste snufjes. Enkele jaren geleden werd het stel gefotografeerd toen ze in New York een nieuwe iPhone in de Apple-store kochten.

Wellicht leest de moderne Koning zijn eerste troonrede in september dus ook wel van zijn iPad voor..

3 opmerkingen:

  1. Super leuke blog weer Vivian! Dank je wel! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wel jammer, dat de speach bij de troonswisseling niet van het iPad kwam! Denk, dat was te veel reklame voor apple??!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, ook een koning moet met zijn tijd mee gaan. Heb genoten van deze blog!

    BeantwoordenVerwijderen