Een kijkje in de werkkamer van de Koning | De Oranjes

dinsdag 14 mei 2013

Een kijkje in de werkkamer van de Koning

Koning Willem-Alexander is vandaag begonnen met het ondertekenen van de eerste wetten. Om dit moment vast te leggen liet hij een fotograaf langskomen. Met de foto’s wordt een mooi beeld verkregen van de werkkamer van de Koning. 

Op het bureau – wat hij al jaren gebruikt – staan foto’s van onder andere de inhuldiging op 30 april, vele foto’s van zijn vrouw Máxima, verouderde grote schoolfoto’s van zijn dochters en ook foto’s van de ontmoeting met Barack Obama, de familie Zorreguieta, en natuurlijk zijn ouders. Behalve een telefoon en computer, ontbreken ook de modernere middelen (Ipad en Iphone) niet. Verder staan/liggen er toepasselijke boeken zoals ‘Algemene wet bestuursrecht’, de grondwet en een boek over constitutionaliteit. De witte stoelen die in de werkkamer staan, zijn ook gebruikt tijdens het interview in april.

Zijn rijk gevulde bureau doet denken aan dat van zijn grootouders. Vooral Prins Bernhard hield ervan zijn werkkamer flink aan te kleden met foto’s (én olifanten). Juliana was meer van de boeken, bloemetjes en cadeautjes die ze van haar dochters gekregen had. Een foto van Prins Hendrik in zijn werkkamer laat zien dat ook hij (en zijn vrouw) van een flink gevuld bureau hielden. Veel boeken en gróte fotolijsten. Des te opvallender was het zakelijke bureau van Beatrix. Zij heeft in alle jaren dat ze Koningin was privé – en werk zo goed weten te scheiden dat er zelfs geen foto’s van haar geliefde echtgenoot en haar zoons op haar bureau stonden. Ze heeft het interieur van haar werkkamer overigens ook nooit laten veranderen, en heeft de volledige regeringsperiode aan hetzelfde bureau gezeten, met dezelfde telefoon, en lamp op het kastje achter haar. Vanaf deze locatie maakte ze ook haar aftreden bekend op 28 januari van dit jaar.

Om een idee te geven; jaarlijks ondertekent de Koning zo’n 500 wetten en Algemene Maatregelen van Bestuur en zo’n 3.000 Koninklijke Besluiten. Al deze stukken moeten persoonlijk door de Koning worden ondertekend. Zo heeft Koningin Beatrix in 2010 met haar handtekening RoyalfanVivian een nieuwe achternaam gegeven. Iedere werkdag gaat er een pakket van deze officiële documenten voor ondertekening naar de Koning die eerst wel door het Kabinet van de Koning voorzien zijn van een notitie, waarin verwezen wordt naar de inhoud, belang en ontstaansgeschiedenis.

2 opmerkingen:

  1. Leuk de foto's met de kinderen! Amalia ziet erg leuk uit met de haren vast

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk al die foto's! Zie je weer eens andere foto's van de prinsesjes! Ik vind Ariane op de oudste foto op Willem-Alexander lijken toen hij die leeftijd had!

    BeantwoordenVerwijderen