Oranje nieuws – 21 & 22 mei 2013 | De Oranjes

woensdag 22 mei 2013

Oranje nieuws – 21 & 22 mei 2013

Koning Willem-Alexander neemt afscheid van leden UNSGAB

De Koning was dinsdag in Milaan om afscheid te nemen van de leden van UNSGAB. Men was in Milaan bijeen voor de 20e vergadering van de Adviesraad voor Water en Sanitatie.

Koning Willem-Alexander heeft zijn ontslag al ingediend toen zijn moeder haar aftreden bekend maakte, maar wilde zijn collega’s persoonlijk nog even – in functie – zien. Sinds 2003 was de Koning voorzitter van UNSGAB. In die hoedanigheid was hij in november 2012 in Nairobi (Kenia) bij de laatste vergadering. Het laatste grote evenement waarbij hij nog als voorzitter optrad was op de Wereldwaterdag op 22 maart in Den Haag.

Binnenkort zal de secretaris-generaal van de VN een nieuwe voorzitter van UNSGAB bekend maken. Het zal nog moeilijk worden om na Willem-Alexander net zo’n toegewijd persoon te vinden.

Prinses Beatrix opent museum ‘Villa Mondriaan’

Het nieuwe museum ‘Villa Mondriaan’ in Winterswijk werd dinsdag Koninklijk geopend door liefhebber van kunst, Prinses Beatrix.

In het pand – waar schilder Piet Mondriaan – een groot deel van zijn jeugd heeft doorgebracht zit nu een museum. Met het onthullen van het schilderij ‘Jantje’ verrichtte Prinses Beatrix de officiële openingshandeling. Éigenlijk was zij niet de eerste bezoeker in het museum. De organisatie was zo enthousiast dat ze dit weekend de deuren al openden voor belangstellenden.

Foto: © Screenshot RTL Boulevard
Terwijl men buiten al rijen dik en vol ongeduld van het een op het andere been stond te springen om het vertrek van de prinses nog even mee te beleven, leek onze Koninklijke Hoogheid zich niet zoveel van de tijd aan te trekken. Op haar gemak en vol belangstelling bekeek ze de collectie in de villa. In het museum is de openingsexpositie ‘Waar het allemaal begon!’ te zien met werken uit de eerste 20 jaar van het leven van Piet Mondriaan, de zogenaamde Winterswijkse periode. In de oorspronkelijke villa wordt met behulp van multimedia het levensverhaal van Mondriaan verteld. Dat ze geïnteresseerd is in de simpele maar wereldberoemde techniek van de schilder liet ze al vaker blijken. Directeur van het museum (Wim van Krimpen) kon zijn enthousiasme ook niet voor zich houden en riep: “U bent altijd mijn Koningin van de kunst geweest!”. Aansluitend kreeg de prinses uit handen van de Commissaris van de Koning – Clemens Cornielje – een fotoboek aangeboden. Zonder aarzeling nam ze het boek in ontvangst wat vol staat met foto’s en herinneringen van Gelderlanders aan Beatrix als Koningin.

Koning Willem-Alexander opent gerenoveerd Ministerie van Economische Zaken
Sinds de Pinksterdagen éindelijk zonder spalk aan de pink..

Precies een week geleden opende hij het gerenoveerde ministerie van Defensie. Vandaag was het gebouw van het ministerie van Economische Zaken aan de beurt om door Koning Willem-Alexander officieel geopend te worden. 

Foto: © PPE/v.d. Werf, www.ppe-agency.com
Al in 2001 is begonnen met de renovatie van het gebouw naar een ontwerp van architect Cees Dam. Daarbij is gebruik gemaakt van duurzame, energiebesparende en milieuvriendelijke materialen – tegenwoordig een trend. De verlichting in de kamers reageert zelfs op de aanwezigheid van medewerkers, en gaat dus alleen aan als er íemand aanwezig is. Omdat in een van de werkruimtes recent het staatsieportret van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima is opgehangen was het nog even spannend of het licht hen misschien als ‘echte mensen’ zou herkennen en zo onnodig zou branden. Wég besparing. Gelukkig is de techniek zo goed dat hij het onderscheid tussen een mens van vlees en bloed en een mens op een foto kent. 

De Koning – die sinds de pinksterdagen weer zónder spalk aan z’n pink loopt - kreeg na de openingshandeling een rondleiding door het bijzondere gebouw. Vooral de kozijnen van duurzaam geproduceerd Nederlands hout leken hem wel te interesseren. Mogelijk laat hij Paleis Huis ten Bosch t.z.t. ook op deze milieuvriendelijke manier verbouwen, én natúúrlijk ging het licht aan toen de Koning de werkruimtes bezocht. Toeval of niet; uitgerekend in de ruimte met het staatsieportret knipperde het licht even met ‘z’n ogen’. En geef ‘m eens ongelijk, want hóe bijzonder is het als je iemand die je alleen van een foto kent, ineens in levende lijve ziet?!

Koningin Máxima bezoekt 150-jarig Sophia Kinderziekenhuis en woont oratie Prins Claus Leerstoel bij

Koningin Máxima bracht vanochtend een bezoekje aan het 150-jarige Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en was later op de dag ook nog in Utrecht bij de oratie van de Prins Claus Chair – de Turkse professor Aylin Küntay.

Zoveel mogelijk kinderen mochten vanochtend hun bed verlaten om in de hal van het ziekenhuis gezellig te knutselen en de komst van de Koningin af te wachten. Door de spanning kregen de kinderen echter geen kleurtjes uit de stiften en geen lijm op hun werkje. Gelukkig was het bezoek vroeg gepland, en arriveerde Koningin Máxima rond 9 uur in haar rode ‘New York’ pakje bij het (Erasmus MC) – Sophia Kinderziekenhuis. Het op 1 mei 1863 opgerichte ziekenhuis is het langst bestaande kinderziekenhuis van ons land. Naast de specialismen Kindergeneeskunde en Kinderchirurgie beschikt het ziekenhuis ook over een afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/-psychologie, terwijl men ooit met acht bedden boven een meubelzaak begon. De mascotte van het ziekenhuis – Sophietje – heeft in de vorm van een standbeeld nu een prominente plek in de centrale hal. Samen met twee patiëntjes onthulde de Koningin het beeld, waarna ze aan een van de ‘knutseltafels’ ging zitten. Aan tafel werden slippers versierd, kroontjes geverfd en kaartjes gemaakt. Ook stond een dienblad vol nagellak klaar. “Je gaat toch niet mijn nagels lakken hè?” zei ze met een knipoog, terwijl ze ondertussen weer naar een andere tafel liep waar ze vele tekeningen kreeg.

Foto's: ©  Screenshots NOS en PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com

Ook de patiëntjes die te ziek waren om bij de knutselochtend aanwezig te zijn, konden op Koninklijk bezoek rekenen. Zonder camera’s bezocht de Koningin de verschillende afdelingen. Eenmaal buiten kreeg ze het jubileumboek ‘Sophia Kookt’ overhandigt van het mannetje wat ook op de cover staat. In dit boek staan recepten en verhalen van patiëntjes en medewerkers over hun favoriete gerechten.

Foto's: © PPE/Nieboer, www.ppe-agency.com
Vanmiddag was de Koningin in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aanwezig bij de oratie van professor Aylin Küntay. Voor twee jaar mag zij de leerstoel bekleden, en dat neemt ze dan ook serieus. Ze houdt zich gedurende die periode naar eigen zeggen bezig met onderzoek naar taalontwikkeling van kinderen. De leerstoel – die de naam 'Prince Claus Chair’ – draagt, was ooit een idee van Prins Claus. Door het invoeren van de leerstoel wordt onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderd in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus. Na zijn overlijden, werd Koningin Máxima in 2003 voorzitter van het Curatorium van de Prins Claus Leerstoel. Beurtelings wordt de leerstoel bezet door een ’jonge uitmuntende wetenschapper’ uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of het Caribische gebied bij de Universiteit Utrecht en het International Institute of Social Studies, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Toen de Koningin vanmiddag bij het Academiegebouw arriveerde werd ze opgewacht door een man met een Claus/Beatrix beeld. Het cadeau werd hartelijk ontvangen en vervolgens in de kofferbak gelegd. Küntay stond binnen al opgefokt te wachten tot Koningin Máxima eindelijk de zaal betrad, want zoals bij een oratie traditie is schrijdt men in een lange rij binnen, gekleed in een Toga – op de Koningin na die met haar Koninginnedag ’09 pakje qua kleuren ook overeen kwam. Hoogleraar Küntay kon éindelijk haar onderzoek toelichten, wat ze maar al te graag deed. Ze zei dat háár onderzoek nieuw licht kan werpen op de positie van Nederlandse kinderen die opgroeien binnen tweetalige gezinnen. “Als je kinderen meertalig opvoedt, heeft dat zowel positieve als negatieve kanten. Kinderen kunnen makkelijker denken in twee systemen, maar kunnen ook moeite hebben om uit te blinken in één taal.” En dat kon Koningin Máxima, moeder van drie meertalige kinderen in haar zak steken. Maar zelfs toen Küntay benoemde dat de meertalige opvoeding de schoolcarrière negatief kan aantasten, gaf de Koningin gelukkig geen kik. Op de aansluitende receptie was naar verluidt ook Koning Willem-Alexander aanwezig. Het diner was – in tegenstelling tot de oratie – fantastisch, al zal de accommodatie (zaal uit 1636) daar ook zeker het nodig steentje aan bijgedragen hebben.

Overig kort nieuws:

 - Morgen zou Koningin Máxima eigenlijk het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis openen, maar dat gaat niet meer door. Ze zal op een nader te bepalen moment wel een werkbezoek brengen en de opening gaat wel gewoon door, maar wordt niet door de Koningin verricht. Er is besloten af te zien van een Koninklijke openingshandeling omdat er discussie is over gespecialiseerde ziekenhuizen ten opzichte van de reguliere ziekenhuizen. "We vonden dat op dit moment niet passend en het koninklijk huis had daar begrip voor." aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

 - Wild FM – het radiostation van het investeringsbedrijf van Prins Bernhard – is failliet. 

- Prins Jaime (vorige week ook al in Nieuwsuur te zien) was gisteravond opnieuw in beeld. Samen met Bas van Abel (Founder en CEO van de FairPhone) kwam hij de FairPhone promoten bij het programma Pauw & Witteman. De telefoon is gemaakt met grondstoffen die op een eerlijke manier zijn verkregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten