Staatsbezoek aan Luxemburg – II | De Oranjes

woensdag 21 maart 2012

Staatsbezoek aan Luxemburg – II



Op het station in Belval – zuiden van Luxemburg – begon de tweede dag van het staatsbezoek. Samen met Groothertog Henri reisde de Koningin per trein. Er werd een bezoek gebracht aan infrastructuur – en bouwproject Belval in Esch-sur-Alzette, wat een voormalig hoogoventerrein van 120 hectare is. Sinds 10 jaar wordt het terrein gerestaureerd en verbouwd tot moderne stad. Koningin Beatrix kreeg alvast een miniatuur te zien van hoe de stad er hoopt uit te gaan zien.



Geluncht werd er op Chateau Bourglinster met minister-president Jean-Claude Juncker en ook Groothertogin Maria Teresa had zich weer bij de groep gevoegd. Zo’n beetje iedereen aan tafel wilde toosten met de Koningin, en dus duurde het even voor ze haar drankje ook daadwerkelijk op kon drinken. Gelukkig had ze zich voor de lunch al omgekleed, zodat ze na de wat uitgelopen lunch direct in de auto kon stappen voor een bezoek aan satellietexploitant Ses Astra. Een naam die waarschijnlijk niets doet vermoeden, maar die we wel moeten koesteren. Met dank aan deze satellietexploitant kijken wij – Nederlanders – al jaren naar talloze televisiezenders. Met het mooie weer was een wandeling door de schotelantennetuin geen straf. Er werd tijdens de wandeling uitleg gegeven over het project emergency.lu wat een nieuwe communicatie en coördinatie-instrument is. Het zorgt ervoor dat de communicatie al in de eerste uren na een eventuele ramp ergens in een land mogelijk is. Voor Koningin Beatrix was het – als voormalig burgemeester van madurodam – een echte miniatuurdag. In de schotelantennetuin kreeg ze haar eigen schaalmodel van een satelliet, waardoor ze graag haar handtekening in het gastenboek achterliet..



Zoals gebruikelijk op de tweede dag, bood Koningin Beatrix een contraprestatie aan. Dit keer een concert van Het Orkest van de Achttiende Eeuw – een Nederlands symfonieorkest wat gespecialiseerd is in het spelen van oude muziek en muziek uit de klassieke periode. Voorafgaand aan het orkest werden ook de volksliederen gespeeld.

Foto's: Monarchie.lu

© Vivian Kramer - royalfanvivian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten