Oranje nieuws – 21 & 22 maart 2012 | De Oranjes

donderdag 22 maart 2012

Oranje nieuws – 21 & 22 maart 2012

Kroonprins Willem-Alexander beschermheer van de Dag van de Duitse taal

Kroonprins Willem-Alexander is vanaf heden beschermheer van de Dag van de Duitse taal. De dag van de Duitse taal zal op 19 april 2012 gehouden worden.

Samen met de Duitse Bondsdagvoorzitter Norbert Lammert zal de prins de rol van beschermheer delen. De dag van de Duitse taal is in het leven geroepen door de Actiegroep Duits die met een campagne ‘Mach mit’ de positie van het vak Duits binnen het Nederlandse onderwijs wil verbeteren om de sluipende terugloop van de Duitse taalkennis in Nederland tegen te gaan en de relatie tussen de beide landen te bevorderen. Zelf is de prins ook van mening dat er meer aandacht aan Duits besteed kan worden. In zijn toespraak tijdens het staatsbezoek aan Duitsland vorig jaar liet hij weten dat het van groot belang is voor de economie.

Prinses Margriet bij opening Keukenhof 2012

Prinses Margriet was woensdagmiddag aanwezig bij de opening van Keukenhof 2012. Het openen liet ze over aan Mevrouw Anna Komorowska – echtgenote van president Komorowski van Polen. Niet gek, want het thema is dit jaar Polen. Bovendien heeft Prinses Margriet bijvoorbeeld in 1983 ook al eens de Keukenhof geopend. 

 Op kleurrijke wijze besteedt Keukenhof dit jaar aandacht aan Polen, belangrijk voor zowel de exportmarkt voor bloembollen als voor een groeiend aantal toeristen. Zo loopt tussen de beide ingangen van het complex een themaroute 'Heart of Europa' genaamd, een verwijzing naar de rol van Polen in Centraal Europa en de verbinding tussen Oost en West. In de tentoonstelling 'Verrassend Polen' wordt een aantal aspecten van onbekend Polen getoond die, ondersteund met beeld, licht, geluid en decor een bijzondere beleving van deze tentoonstelling maken. Nog tot 20 mei – de doopdatum van het Deense prinsesje – is de Keukenhof te bezichtigen.

Prinses Máxima plant gedenkboom op Boomfeestdag

Het contrast was groot, de kleding vertelde waar ze die ochtend geweest was; maar Prinses Máxima plantte – volgens planning – tóch een boom op de Boomfeestdag in Oeffelt.

De Boomfeestdag werd dit jaar voor de 55e keer gehouden, daarom zou Máxima de viering bijwonen. Die viering werd door het tragische busongeluk in Zwitserland van twee Belgische scholen, waaronder ook kinderen met de Nederlandse nationaliteit omkwamen, iets versoberd. Ter nagedachtenis aan de 28 slachtoffers werden er 28 gedenkbomen gepland. Máxima kwam de laatste gedenkboom planten. Op dat moment lieten alle kinderen 1400 witte ballonnen los. Ook onthulde de prinses tot slot een herinneringsplaquette.

Foto's: © Jacques Leurs, http://www.jacquesleurs.nl/


Prinsesjes op kinderpostzegels 2012

In 1972 maakte Prins Claus foto’s van zijn zoontjes Willem-Alexander, Friso en Constantijn voor de kinderpostzegels van dat jaar.

Kroonprins Willem-Alexander treedt in zijn voetsporen en gaat hetzelfde doen. In september verschijnen de kinderpostzegels met foto’s van Amalia, Alexia en Ariane. Waarschijnlijk doet de Bloemcampschool ook mee aan de kinderpostzegelactie, maar omdat de prinsesjes nog niet in groep 7 of 8 zit, zullen ze niet ‘hun’ postzegels moeten verkopen.

Wie weet wordt de eerste overhandiging aan het Koninklijk gezin ook nog wel vastgelegd. Dat leverde in 1972 deze leuke beelden op.

Kroonprins Willem-Alexander houdt toespraak op Wereldwaterdag

Kroonprins Willem-Alexander hield vanavond een toespraak bij de viering van Wereldwaterdag 2012 in Wageningen.

Behalve de toespraak, nam de prins ook deel an een paneldiscussie. De bijeenkomst is georganiseerd door het Netherlands Water Partnership, Aqua for All, Rabobank, Nutrient Platform, Wageningen UR (Wageningen University & Research Centre) en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jarigen: Graaf Claus-Casimir vierde gisteren zijn 8e verjaardag en Prins Pieter-Christiaan viert vandaag zijn 40e verjaardag!

© Vivian Kramer - royalfanvivian

4 opmerkingen:

 1. Leuke verslagjes weer en graaf Claus-Casimir en prins Pieter-Christiaan beide van harte gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat wordt de enige kleinzoon van de koningin al groot, 8 jaar al weer..
  Super dit logje, met de foto's erbij is het helemaal af. Mooi dat er 28 gedenkbomen geplant werden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. leuke foto's van de boomfeestdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed om te zien dat er iemand als prins Willem-Alexander de Duitse taal promoot. De belangstelling zal hierdoor alleen maar meer toenemen.

  BeantwoordenVerwijderen