Staatsbezoek aan Luxemburg - I | De Oranjes

dinsdag 20 maart 2012

Staatsbezoek aan Luxemburg - I


“Hoogtepunten in mijn herinnering zijn Uw bezoek aan Nederland in 2006 en de staatsbezoeken die Prins Claus en ik, langer geleden, met Uw ouders hebben uitgewisseld”

Erfgroothertog Guillaume stond vanochtend op vliegveld Findel op Koningin Beatrix te wachten. Hij verwelkomde haar met een kus. De banden tussen Nederland en Luxemburg zijn erg warm, vriendschappelijk en het is behalve een staatsbezoek ook ‘op visite gaan’ voor de Koningin bij haar vrienden en verre familieleden.Vandaar dat het er minder stijf aan toe gaat, dan bij andere staatsbezoeken. Het bezoek onderstreept het belang van de relatie tussen Luxemburg en Nederland. De samenwerking tussen Nederland en Luxemburg richt zich vooral op diplomatieke samenwerking, de Europese Unie, Benelux, handel, economie en cultuur. Op het Groothertogelijk Paleis werd de Koningin vervolgens ontvangen door Groothertog Henri en zijn vrouw Groothertogin Maria Teresa. Henri geeft de Koningin een handkus als ze uit de auto stapt. Veel ‘vaste traditionele’ onderdelen op dag 1 van het staatsbezoek zoals de inspectie van de erewacht en een kranslegging bij het monument op de Kanounenhiwwel. Dit monument werd in 1971 opgericht ter herdenking aan hen die hun leven hebben gegeven in de Tweede Wereldoorlog. Voor Koningin Beatrix was dit een herhaling, in 1981 legde ze hier – toen nog samen met haar man Prins Claus – ook een krans en hield ze een sabel in de vlam  van het monument.Vervolgens had de Koningin op het paleis ontmoetingen met de voorzitter van het Luxemburgse Parlement, de minister-president van Luxemburg, de vice-minister president en minister van Buitelandse Zaken van Luxemburg. Na al die ontmoetingen kreeg het gastenboek van het paleis een prachtige handtekening erbij: die van Koningin Beatrix. In de middag werd de Koningin ontvangen door de burgemeester van de stad Luxemburg. Samen met Erfgroothertog Guillaume vond er een ontmoeting plaats tussen het Luxemburgse en Nederlands bedrijfsleven.Vanavond werd de eerste dag traditioneel afgesloten met een staatsbanket Er werd getoost op de goede banden tussen Nederland en Luxemburg. Zowel Groothertog Henri als Koningin Beatrix hielden allebei een toespraak. “Met groot genoegen heb ik Uw uitnodiging voor dit staatsbezoek aanvaard. De weg naar Luxemburg is mij zeer vertrouwd en ik denk met dankbaarheid terug aan de hartelijke ontvangsten die mij hier al dikwijls te beurt zijn gevallen. Hoogtepunten in mijn herinnering zijn Uw bezoek aan Nederland in 2006 en de staatsbezoeken die Prins Claus en ik, langer geleden, met Uw ouders hebben uitgewisseld. Onze veelvuldige contacten onderstrepen de uitstekende betrekkingen tussen onze beide landen, maar ook de hechte familiebanden tussen onze koningshuizen, die door de generaties heen tot warme persoonlijke vriendschappen zijn uitgegroeid.” Lees hier de volledige toespraak van Koningin Beatrix.


Foto's: Monarchie.lu

© Vivian Kramer - royalfanvivian

3 opmerkingen:

  1. Een geweldig leuk verslagje weer, zoals we van jouw gewend zijn. Heel mooi gedaan.De foto's zijn ook erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig verslag van het staatsbezoek, helemaal compleet met de mooiste foto's. Vooral de onderste vind ik mooi. Leuk is ook de staatsbezoekbanner, je hebt hem weer leuk geknutseld.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk verslag en mooie foto's!

    BeantwoordenVerwijderen