Oranje nieuws – 28 t/m 31 maart 2012 | De Oranjes

zaterdag 31 maart 2012

Oranje nieuws – 28 t/m 31 maart 2012

Koningin Beatrix opent nieuwbouw Zonnehuisgroep

Door een bronzen beeld te onthullen opende Koningin Beatrix woensdagmiddag in Amstelveen een nieuw gedeelte van de Zonnehuisgroep.

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwbouw van het ouderenzorg complex werd een boek gemaakt met de titel ‘7 dagen, 24 uur’ – over het leven van alledag in de nieuwe locaties. Koningin Beatrix nam het eerste exemplaar in ontvangst en sprak daarna nog met bewoners, medewerkers en vrijwilligers.

Kroonprins Willem-Alexander bezoekt Barendrecht

Kroonprins Willem-Alexander heeft donderdag een uitgebreid werkbezoek gebracht aan Barendrecht als beschermheer van het Oranje Fonds, maar vooral als prins. Daarom kwamen er ook flink wat mensen op af.

Willem-Alexander werd ontvangen door de burgemeester en voerde gesprekken met verschillende wethouders op het gemeentehuis. Ook bezocht hij de Centrumpost – een woonvereniging die met ondersteuning van het Oranje Fonds kennis maakt met verschillende initiatieven zoals een inloophuis waar mensen met kanker elkaar kunnen ontmoeten. Ook is ‘superwoman’ ontstaan– een bijeenkomst waar meisjes van 12 tot 17 jaar weerbaar gemaakt kunnen worden.

Op weg naar de Hervormde Dorpskerk boden mensen allerlei cadeau’s aan. De prins kreeg kisten met fruit en een kaasboer bood hem zelfs een prinsessenkaas aan (met foto van de prinsesjes erop). De kerk werd vooral bezocht omdat ie 500 jaar bestaat. De oudste steen werd nauwkeurig bekeken door de prins, daarna volgde een rondleiding door de kerk. Ter gelegenheid van het jubileum is een boek gemaakt, waarvan de prins het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen. Inmiddels staat het boek ‘Vijf eeuwen dorpskerk’ in de boekenkast op Villa Eikenhorst en is er voorlopig genoeg (prinsessen)kaas in huis..

Prinses Margriet opent tentoonstelling over risico’s tekenbeten

Prinses Margriet opende vrijdag in Museum en Wildpark het Aardhuis in Hoog Soeren een tentoonstelling over de risico’s van tekenbeten en de ziekte van Lyme.

De laatste jaren is er een stijging van het aantal patiënten met de ziekte van Lyme. De ziekte wordt meestal overgebracht door een teek die de Borrelia burgdorferi bacterie bij zich draagt. Besmette teken kunnen een infectie veroorzaken die kan leiden tot onder meer neurologische storingen, hartproblemen en huidafwijkingen.

Met het openen van de tentoonstelling liep Margriet ook een risico.. Rondom het museum is het flink bebost, en dus kans op een teek.


Foto's: © Jannemieke den Besten, http://royalpost.punt.nl/

Willem van Oranje stierf als Willem de Zwijger

Eeuwenlang werd beweerd dat Willem van Oranje terwijl hij werd neergeschoten door Balthasar Gerards "Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk" riep. Uit een onderzoek blijkt nu dat hij die woorden nooit heeft kunnen uitspreken, en op slag dood is geweest. 

 Zijn bijnaam ‘Willem de Zwijger’ had hij natuurlijk niet voor niets ;) Vier jaar lang werd door 25 experts onderzoek gedaan naar de moord op Willen van Oranje. Balthasar Gerards schoot met een radslotpistool waaruit drie kogels kwamen. Onder meer op basis van het originele sectierapport concluderen de onderzoekers dat het hart van Willem van Oranje waarschijnlijk direct is getroffen, danwel is verscheurd door de drukgolven in het lichaam. In elk geval was het schot zo krachtig dat hij op slag dood was.

Koningin Beatrix heropent museum Den Briel

Koningin Beatrix opende vandaag – ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan – het heringerichte museum Den Briel.

De Koningin Beatrix kreeg een rondleiding door het museum en moest daarna naar een nabijgelegen Catharijnekerk voor de officiële openingsbijeenkomst.

Verder:
 Koningin Beatrix onthulde vrijdag twee reliëfs over Willem van Oranje in Middelburg

© Vivian Kramer - royalfanvivian

3 opmerkingen:

  1. Goed dat er aandacht is voor teken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, prinsessenkaas (jammer genoeg deed de link het niet meer) zouden ze in de winkel moeten verkopen :) Prinses Margriet zal zichzelf zeker na het openen van zo'n tentoonstelling vast niet vergeten zijn na te checken op teken! Bijzonder is zoiets, na al die jaren nog 'nieuws'over Willem van Oranje.

    BeantwoordenVerwijderen