Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - I | De Oranjes

woensdag 29 oktober 2014

Staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea - I

Met een welkomstceremonie op het voorplein bij het Keizerlijk Paleis in Tokio is vandaag het staatsbezoek aan Japan officieel begonnen. Verder brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag een bezoek aan een designmuseum, en een boeddhistische tempel. De dag werd afgesloten met een staatsbanket. 

Drieëntwintig jaar geleden vergezelde Willem-Alexander -toen nog als prins- zijn moeder bij het staatsbezoek aan Japan van 22 t/m 26 oktober 1991. Gisteren arriveerde hij er zelf als het Nederlandse staatshoofd. Samen met Koningin Máxima stapte hij maandagmiddag rond half drie in het vliegtuig naar vliegveld Narita in Tokio. Omdat het in Japan tijdens de wintertijd 8 uur later is dan in Nederland konden ze gisteren mooi even aan dat tijdsverschil wennen. Met een welkomstceremonie bij het Keizerlijk Paleis begon vanochtend het staatsbezoek. Net als bij ieder staatsbezoek is er ook dit keer weer een grote Nederlandse handelsdelegatie meegereisd. Ze hopen onder meer op het gebied van cybersecurity, windenergie en ouderenzorg zaken te doen. Verder bestendigt het bezoek de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen en richt het zich op kennisuitwisseling en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van energie en land- en tuinbouw.
© Screenshots NOS en RTL
Dat de banden tussen de Oranjes en de Japanse Keizerlijke familie goed zijn, bleek ook vandaag weer. Kroonprinses Masako, die zich door haar depressies zelden laat zien, was ook bij de ontvangst in het paleis aanwezig. Ze was, net als Koningin Máxima overigens, toepasselijk in het oranje gekleed. Masako gaat – als het de Oranjes betreft – tóch graag haar grens over. Zelfs al een paar keer letterlijk. Vorig jaar maakte ze haar eerste officiële buitenlandse reis in twaalf jaar door haar man, Kroonprins Naruhito, te vergezellen naar de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Ook ging ze in op de uitnodiging van toenmalig Koningin Beatrix om in 2006 de zomervakantie op het Oude Loo in Apeldoorn door te brengen.

Na de inspectie van de erewacht en het spelen van de volksliederen, vond er in het paleis de audiëntie plaats. Daar lagen ook de vele onderscheidingen opgesteld die door beide staatshoofden werden uitgewisseld.

Jammer voor Keizer Akihito, die voor de derde keer in 23 jaar een Nederlands staatsbezoek meemaakt, kreeg hij niets. Hij heeft de hoogste Nederlandse onderscheiding, het Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw namelijk al lang in bezit. Koning Willem-Alexander viel wel in de prijzen. Hij ontving de Orde van de Chrystant. Voor Koningin Máxima was er de Orde van de Kostbare Kroon. Gelukkig kon de Koning overige leden van de keizerlijke familie wel belonen. Zowel Kroonprinses Masako, Prins Akishino en Prinses Kiko kregen het Grootkruis in de Huisorde van Oranje. Welke geschenken er verder zijn gegeven is niet bekend, want ook de traditionele Delfstblauwe tulpenvaas heeft de Keizerlijke familie al..

Na de ontvangst in het paleis, brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een bezoek aan museum 21_21 Design Sight. Dit is een instituut wat opgericht is op initiatief van de modeontwerper Issey Miyake en ontworpen door architect Tadao Ando. Het instituut is bedoeld om de belangstelling voor design te stimuleren en een maatschappelijke discussie te bevorderen. Het Koninklijk paar bekeek er de tentoonstelling ‘The Fab Mind: Hints of the Future in a Shifting World' die gaat over de invloed van de informatiemaatschappij op sociale ongelijkheid en ethiek. Zo kwamen ze oog in oog te staan met de ‘Truien van Loes’, dat is een presentatie van het werk van Loes Veenstra uit Rotterdam die al sinds 1955 meer dan 550 truien heeft gebreid. Ook werd een kunstwerk bekeken van Massoud Hassan. De grote ronde ‘punaise bal’ kreeg de Koning in het klein mee naar huis. Aansluitend volgde  een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Bij deze ontmoeting zei de Koning dat het voor hem 'bijzonder' en 'emotioneel' is om terug te zijn in zo'n 'prachtig land'. Hij memoreerde in zijn toespraak aan de ruim 400 jaar durende band tussen Nederland en Japan.

Vanmiddag volgde ook nog een bezoek aan een shinto tempel en een boeddhistische tempel. Hierbij lag de nadruk op de rol die de twee levensbeschouwingen in het dagelijkse leven van de Japanner spelen, maar eigenlijk speelde vooral de tuin van de boeddhistische tempel de hoofdrol. In het prachtige decor wilden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima wel even verliefd poseren. Dat zorgde uiteraard voor mooie plaatjes.  Tijdens dit bezoek droeg Koningin Máxima een jas die Beatrix tijdens Koninginnedag 2000 droeg. Ook droeg Beatrix de jas toevallig bij het uitzwaaien van het Japanse bezoek in 2000 aan Nederland. Máxima heeft dus opnieuw in de kledingkast van haar schoonmoeder geneusd.

De eerste dag van het staatsbezoek werd afgesloten met een staatsbanket op het Keizerlijk Paleis. Koningin Máxima had de gouden jurk aan die ze ook op Prinsjesdag 2013 droeg gecombineerd met de prachtige Württemberg tiara. Het is de eerste keer dat de Koningin deze tiara draagt, die ook wel Beatrix huwelijkstiara genoemd wordt. Oorspronkelijk is de tiara afkomstig van Koningin Sophie (vandaar ook de naam Württemberg). Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima werden bij het paleis weer ontvangen door Keizer Akihito en Keizerin Michiko. De aanwezigheid van Kroonprins Naruhito en Prinses Masako prees de Koning in zijn toespraak die hij voorafgaand aan het diner hield: “Dat Kroonprins Naruhito en Prinses Masako ons hier eveneens verwelkomen, vergroot onze dankbaarheid. Reeds vele malen heb ik Uw land bezocht. Maar voor het eerst ben ik hier als Koning der Nederlanden. Ons eerste staatsbezoek buiten Europa brengen wij aan Uw land, waarmee wij een bijzondere geschiedenis en - zo vertrouwen wij - een succesvolle toekomst delen.” Vervolgens las hij een haiku voor:

“Oranda mo 
hana ni kinikeri 
uma ni kura 

Ook de Hollanders 
kwamen naar kersenbloesems 
het paard gezadeld 

Zo luidt een haiku van de grote dichter Bashō, uit 1679. Wij zijn hier in de herfst en niet in het voorjaar. Maar toch breng ik graag dit gedicht in herinnering. Een aandenken uit de tijd dat de Hollanders als enige Westerlingen dit land mochten betreden.” Verder sprak hij over de hechte banden tussen de landen: “Majesteit, ook toen Japan zich openstelde voor de buitenwereld, bleef de relatie tussen onze landen hecht. Bijvoorbeeld op het gebied van de medische wetenschap en de waterbouw. De Nederlandse ingenieur Johannis de Rijke is in Uw land nog steeds een bekende figuur. Maar wij beseffen heel goed dat Japan van oudsher zelf óók op dit gebied grote expertise had. Deshima bijvoorbeeld was een knap waterbouwkundig staaltje. Een kunstmatig eiland in zee, gefundeerd op palen, dat vele tyfoons trotseerde. “ Maar de Koning vind ook dat de ervaringen van burgers en militairen niet vergeten mogen worden. “De wonden die in die jaren zijn geslagen, blijven het leven van velen beheersen. Het verdriet om de slachtoffers blijft schrijnen. De herinneringen aan gevangenschap, dwangarbeid en vernedering tekenen het leven van velen tot op deze dag.” Tegelijk memoreerde de Koning aan het ontstellend zware leed van het Japanse volk aan het eind van de oorlog, dat met zoveel vernietigend geweld gepaard ging. “Erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden is de basis van verzoening. Velen in Japan en Nederland hebben zich actief voor die verzoening ingezet, waardoor nieuw vertrouwen kon groeien.” Met de woorden “Dat de vriendschap tussen Japan en Nederland mag bloeien en vrucht mag dragen in de jaren die komen!” werd er getoast.
Na het diner vertrok het Koninklijk paar weer naar het Okura Tokio-hotel waar ze de komende nachten zullen slapen. De kamer waar ze slapen zal niet zo snel verhuurd worden aan een ‘gewone inwoner’ omdat één nachtje slapen maar liefst 7000 euro kost. Het is uiteraard een zeer bijzondere kamer in de zuidvleugel van het hotel. Sinds de opening in 1962 hebben er al vele wereldleiders overnacht, inclusief alle Amerikaanse presidenten sinds Richard Nixon. Ook Prins Charles en Prinses Diana verbleven er in 1986. En voor Willem-Alexander is het bovendien bekend terrein, want hij overnachtte er al eens in 1991 tijdens het staatsbezoek. De Imperial Suite kijkt uit op de Japanse tuinen die het hotel omringen en beschikt over een luxe badkamer, met groot bad en twee massagedouches, een grote woonkamer, een aparte eetkamer, een werkkamer en twee slaapkamers.

6 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verslag met prachtige foto's in de omgeving van de tempel, heel romantisch en wat ben je er al snel bij. Dat er al zo snel al zoveel foto's zijn. Ja, er is wel een tijdsverschil van 8 uur maar dan toch, de meeste zitten nog op school of op hun werk, dus het uitwerken van en bijwerken had ik pas in de middag verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, ja het is daar 8 uur eerder, dus al veel foto's en beelden zijn er te zien :)

      Verwijderen
  2. Wow wat een mooie koningin hebben we toch #trots

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ze zien er prachtig uit. Mooie kleur oranje en prachtige jurk. Ook 's avonds zien ze er mooi uit. Dat prinses Masako voor hun wel uit die gouden kooi komt, is wel heel mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. oh, nog vergeten; je hebt er een mooie kopfoto bij gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen