Willem-Alexander in 1972 | De Oranjes

donderdag 16 maart 2017

Willem-Alexander in 1972

1972 was een bijzonder jaar voor Prins Willem-Alexander. Hij vierde zijn 5e verjaardag, was bij diverse evenementen, stond afgebeeld op de Kinderpostzegels én mocht voor het eerst naar school.
De prinsjes tijdens de fotoshoot voor de Kinderpostzegels, gemaakt door Prins Claus
Tijdens de fotosessie in Lech liet Willem-Alexander zien nu echt al goed te kunnen skiën zonder de hulp van zijn ouders. Een dag eerder was het gezin vanuit Nederland met de trein richting Oostenrijk vertrokken. Bij vertrek uit Nederland kreeg de prins een echte conducteurspet van de NS.
Foto: Bert Verhoeff/Anefo

Foto's: Nationaal Archief
Foto: Nationaal Archief
Zoals gebruikelijk maakte Prins Claus vlak voor de verjaardag van Willem-Alexander een foto van de prins. Om te laten zien dat hij nu echt groot is en geen zijwieltjes meer nodig had, werd er een foto vrijgegeven van een fietsende Willem-Alexander.

Ook op Koninginnedag vierde Willem-Alexander natuurlijk nog een beetje zijn 5e verjaardag, want de cadeautjes voor de Koningin werden ook door de prinsjes gebruikt. Vooral met de vele bloemen werd gespeeld, maar er waren ook échte cadeau's. Voor Willem-Alexander en zijn broertjes werden er tijdens het defilé speelgoedtrompetten overhandigd. De prins hoefde zich dus niet te vervelen.
Foto: Rob Mieremet/Anefo


Foto's: Nationaal Archief
Video: Op 1 juni 1971 namen Prinses Beatrix en Prins Claus hun drie zoons mee voor de opening van de Floriade in Amsterdam. Er waren namelijk op de manifestatie 'Kind en leefmilieu' veel activiteiten voor kinderen. Er was een groot reuzenrad, een glijbaan, luchtkussen en een klimrek. Alle speeltoestellen werden door de prinsen uitgeprobeerd.
Foto: Nationaal Archief
Foto: Nationaal Archief
Toen zijn jongste broertje Constantijn van de glijbaan ging, wilde Willem-Alexander ook. Eenmaal boven vond hij de glijbaan plotseling toch wel erg hoog. Terug kon hij ook niet meer, want er zaten ongeduldige kinderen op hun beurt te wachten. Huilend kwam hij vervolgens, met ondersteuning van zijn vader, van de glijbaan af.

Gelukkig waren er nog veel meer speelmogelijkheden, zoals een creatieve hoek waar de prins kennismaakte met pottenbakken.

Een paar dagen later verscheen Prins Willem-Alexander wederom in het openbaar. Samen met zijn ouders en broertjes was hij met de Groene Draeck aanwezig bij een Admiraalevenement op het IJsselmeer. Ook tijdens de zomervakantie van '72 werd weer veel gevaren. Niet met de Groene Draeck, maar met een zeilboot bij het Italiaanse vakantiehuis 'De Gelukkige Olifant'. Tijdens een fotosessie liet de prins verder zien dat hij graag fietst en ook aan vissen doet.

Aan het eind van de zomer brak voor Willem-Alexander een spannende tijd aan. In aanloop naar de kleuterklas werd de prins al sinds zijn 3e af en toe in een kleuterklas van twaalf leeftijdsgenoten geplaatst. Dat gebeurde in een houten gebouw in het park van Paleis Soestdijk. Op 21 augustus was het dan echt zover en werd de prins voor het eerst naar de Baarnse Montessori kleuterschool gebracht. Er was veel media-aandacht zowel aan het begin van de dag als na schooltijd toen hij weer opgehaald werd. Met alle fotografen rondom de auto keek de prins letterlijk de kat uit de boom.
Foto: Rob Mieremet/Anefo

En toen hij eenmaal in de auto zat, werd hij nog omsingeld door fotografen. Een gebeurtenis die hij waarschijnlijk nooit meer vergeten is. Bij zijn eigen dochters wilde hij dit voorkomen, en dat is gelukt.
Foto: Rob Mieremet/Anefo
Een paar weken later konden de oudste leerlingen van de Baarnse Montessori kleuterschool weer Kinderpostzegels verkopen. Dit keer stond hun beroemde schoolgenoot afgebeeld op de zegels, samen met zijn broertjes. De foto's werden door Prins Claus gemaakt terwijl de broertjes speelden. Toen de Kinderpostzegels officieel verschenen, werd er ook een video bij Kasteel Drakensteyn opgenomen. Een busje van PTT post stopt bij het kasteel. Vervolgens betrad Beatrix met haar drie zonen en neefje Carlos het busje. De prinsjes mochten ieder een kaartje aan een vriendje sturen, en daarop natuurlijk een zegel plakken.

Vlak voor kerst was Prins Willem-Alexander weer te zien bij de kerstviering op Paleis Soestdijk.
Foto: Bert Verhoeff/Anefo

3 opmerkingen:

  1. Een hele leuke en mooie reportage van onze Koning toen in spe.Die foto in de auto omringd door fotograven is erg mooi, wat dat nieuwsgierige betreft dat hij dat bij zijn eigen dochters wilde voorkomen is hem goed gelukt. en die foto dat hij letterlijk de kat uit de boom kijkt, die kende ik nog niet. Erg mooi.

    En Koningin Maxima is woensdag alsnog in Washington geweest

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O wat vind ik dit een geweldig logje, mooi geschreven en wat een leuke foto's van de koning als kleuter.

    BeantwoordenVerwijderen