Koningin Máxima opent symposium over muziekonderwijs | De Oranjes

woensdag 22 maart 2017

Koningin Máxima opent symposium over muziekonderwijs

Met een toespraak opende Koningin Máxima vanochtend het symposium 'Morgen meer muziek in de klas'. Het symposium werd gehouden op Paleis Noordeinde.Omdat de Koningin al aanwezig was op Paleis Noordeinde, hoefde ze alleen maar de Balzaal in te wandelen waar het symposium plaatsvond.
Voor de workshops werden ook andere zalen van het paleis gebruikt. Als erevoorzitter van het Platform Meer Muziek in De Klas ontving de Koningin ruim 200 leerkrachten vanuit het hele land. "Dames en heren, Hartelijk welkom op Paleis Noordeinde! U bent uit het hele land hierheen gekomen om mee te doen aan ‘Morgen Méér Muziek in de Klas’. Fantastisch dat U er bent.
We zijn hier in de Grote Balzaal. In de 19de eeuw zweefden hier de dansparen over het parket, op de maat van mazurka’s, walsen en polka’s. Toen was dit het muzikale hart van het Paleis. En dat is het vandaag opnieuw, dankzij U! Muziek verdient een plek in ieders leven, waar je ook woont in Nederland. En daar kun je niet jong genoeg mee beginnen. Het doel dat ik graag samen met U allemaal wil bereiken is: muziekonderwijs voor alle ruim anderhalf miljoen kinderen op de basisschool. Niet zo nu en dan een keertje, maar structureel. Een paar jaar geleden klonk dat nog weinig realistisch. Als muziek voor in de verre toekomst. Er waren mooie initiatieven, maar de verbinding daartussen ontbrak. Er was geen landelijke beweging om ontwikkelingen te versnellen. Geen goede mogelijkheid om van elkaar te leren. Terwijl we weten hoe belangrijk muziek is voor kinderen! Muziek maken draagt bij aan hun emotionele intelligentie. Het stimuleert hun creativiteit, motoriek, sociale vaardigheden en schoolprestaties. Samen muziek maken leert kinderen om goed naar zichzelf en naar elkaar te luisteren en op elkaar te reageren. Muziek maken verbindt. En wat misschien het allerbelangrijkste is: het is gewoon ontzettend leuk." aldus Koningin Máxima in haar openingstoespraak. (Lees hier de volledige toespraak)

Na Máxima's toespraak, sprak prof.dr. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam over de effecten van muziekonderwijs op het kinderbrein. Vervolgens werden in interactieve workshops de mogelijkheden bekeken om structureel muziekonderwijs te introduceren binnen de basisscholen van de aanwezige leerkrachten. Ook Koningin Máxima woonde zo'n workshop bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten