Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaten - IV | De Oranjes

vrijdag 10 februari 2017

Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaten - IV

Het vierdaagse werkbezoek aan Duitsland zit er weer op. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten op de laatste dag het Bauhaus in Dessau, een presentatie over hoogwaterbescherming en rivieren en Schloss Oranienbaum.Het bezoek startte vanochtend bij het Bauhaus in Dessau. De kunstacademie Bauhaus is in 1919 ontstaan uit behoefte naar een totale verandering in de kunst en architectuur. Het Koninklijk paar bezocht een tentoonstelling en sprak met mensen over de invloed die de Nederlandse kunststroming 'De Stijl' heeft gehad op Bauhaus. Grappend pakte Koning Willem-Alexander een sinaasappel van tafel, die vaak dienst doet als model voor een schilderij, maar vanwege zijn kleur natuurlijk ook een goede band heeft met de Oranjes.
Elders in Dessau, in het Kornhaus aan de Elbe woonden Willem-Alexander en Máxima vervolgens Duits-Nederlandse presentaties bij over hoogwaterbescherming en rivieren van de toekomst. Het Nederlandse onderzoeksinstituut Deltares liet onder andere een simulatie zien van early flood protection scenario's, ontwikkeld met Duitse counterparts. De Koning en Koningin maakten een rondgang langs bedrijfspresentaties, waaronder een app voor hoogwatervoorspelling.  
Tot slot kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een korte rondleiding door Schloss Oranienbaum, dat onder restauratie is. Vorstin Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, Prinses van Oranje-Nassau, beheerde het landgoed sinds 1660 en liet het naar haar familie vernoemde paleis door een Nederlandse bouwmeester ontwerpen. Schloss Oranienbaum heeft in 2002 en in 2013 schade geleden als gevolg van de overstromingen van de Elbe, waarna een strategie voor hoogwaterbescherming werd ontwikkeld. In het paleis vond een afsluitende lunch plaats, waar experts op het gebied van watermanagement kennis en ervaringen uitwisselden over rivieren van de toekomst.
Na een zwaaimoment vanaf het bordes van het paleis spraken Willem-Alexander en Máxima nog kort met de media over hun vierdaagse bezoek aan Duitsland. "We hebben veel positieve energie gezien”, vatte de Koning zijn indrukken samen. "We willen dit gebied ook aan de Nederlanders laten zien. Er is meer dan alleen de deelstaten die aan ons land grenzen.” Willem-Alexander gaf wel toe dat drie deelstaten bezoeken in zo’n korte tijd ‘eigenlijk te veel’ was.
Het bezoek aan voormalig concentratiekamp Buchenwald heeft veel indruk gemaakt. Willem-Alexander zei vaker concentratiekampen te hebben bezocht, maar het ontroert hem steeds weer. "We mogen nooit vergeten wat mensen elkaar aan kunnen doen.”

2 opmerkingen:

  1. Wederom weer een geweldig mooi verslag met mooie foto's

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een klein feestje om dit te lezen en bekijken. Top gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen