Koningin Máxima opent tentoonstelling in Dordrechts Museum | De Oranjes

zaterdag 18 februari 2017

Koningin Máxima opent tentoonstelling in Dordrechts Museum

Het is vandaag zaterdag, dus hadden veel mensen de kans om Koningin Máxima te zien bij het Dordrechts Museum. Daar opende de Koningin de tentoonstelling 'Een Koninklijk Paradijs - Aert Schouman en de verbeelding van de natuur'.
        Koningin Máxima heeft toepasselijke kleding aangetrokken om bij het 'behang' te poseren.

Vijf zeer grote doeken, zogenaamde 'behangsels', zijn in het museum te bezichtigen. De reeks behangsels wordt gerestaureerd in verband met de renovatiewerkzaamheden in Huis ten Bosch en kan daarom worden uitgeleend.
Op de doeken is de verzameling exotische dieren en vogels van prins Willem V (1748-1806) afgebeeld. Met schepen van de Oost- en Westindische Compagnie werden de dieren uit overzeese gebieden naar Holland gebracht. Willem V gaf kunstenaar Aert Schouman (1710-1792) opdracht voor een kamerbeschildering in het nieuwe Stadhouderlijk Kwartier, die later in Huis ten Bosch werd geplaatst.
Na afloop van de expositie in het Dordrechts Museum in september worden ze, als de renovatie van Paleis Huis ten Bosch voltooid is, teruggeplaatst in dit toekomstige woonpaleis van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. In haar groene jurk van Natan en grijze hoed kleurde Máxima in ieder geval al goed bij één van de schilderingen waar ze zo deel van uit leek te maken.
Eenmaal weer buiten was de toestroom van mensen alleen maar toegenomen. De Koningin kreeg bóssen bloemen om de Eikenhorst ook weer van een kleurtje te voorzien.

1 opmerking:

  1. Prachtige schilderijen, of eigenlijk dus behangsels, zeker die met al die vogels. Koningin Maxima zag er mooi uit.

    BeantwoordenVerwijderen