Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaten - III | De Oranjes

donderdag 9 februari 2017

Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaten - III

Vandaag waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in Leipzig en Wittenberg. Ze bezochten onder andere de grootste energiebeurs van Europa en de wijk Grünau waar ze enthousiast werden ontvangen. De dag werd afgesloten in de Slotkerk van Wittenberg.Het was net kwart voor negen geweest, toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het gebouw van de grootste energiebeurs van Europa binnenstapten. Hier worden onder andere elektriciteit, aardgas, kolen en CO2 emissie-certificaten verhandeld. Bij het bezoek was onder andere aandacht voor de zogenaamde Energiewende, waarbij op de lange termijn een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening gerealiseerd moet zijn. Vervolgens bezocht het paar Grünau, een van de grootste 'Plattenbau'-wijken in de voormalige DDR. In de jaren tachtig woonden hier bijna 90.000 mensen in flats, het aantal inwoners is nu rond de 40.000. De wijk is een symbool voor de DDR en de moeilijke periode na de hereniging. Het Koninklijk paar sprak onder andere met bewoners in het wijkcentrum, maar zagen de andere dúizenden bewoners van de wijk gewoon op straat. Bijna iedereen was de straat opgekomen om een glimp van de Koning en Koningin op te vangen.

In de voormalige katoenspinnerij (Baumwollspinnerei) is een start up accelerator ingericht, waar jonge ondernemers en culturele instellingen samenwerken. Het Koninklijk Paar woonde een evenement bij waar alle betrokken partijen zijn samengebracht: hogescholen, bedrijven, sponsoren, start ups en investeerders.
In het voormalige stadhuis van Leipzig bood minister-president Tillich van Saksen een lunch aan, waarbij de Koning en de minister-president beiden een toespraak hielden. De Koning blikte terug op een eerdere ontmoeting met de minister-president: "Het is voor mijn vrouw en mij een groot genoegen hier in Leipzig te zijn. Wij zien elkaar weer, een half jaar na onze ontmoeting in Den Haag, Meneer Tillich. U bracht toen een bezoek als voorzitter van de Bondsraad en in die hoedanigheid vertegenwoordigde U de gehele Bondsrepubliek Duitsland. Maar nu gaat al onze aandacht onverdeeld uit naar Saksen! De prachtige deelstaat waarvan U al bijna negen jaar minister-president bent. " Lees hier verder.

Na de lunch sloot het Koninklijk paar zich aan bij de handelsmissie. Onder andere met het Nederlandse Biobased werd een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarin staan investeringen centraal waarbij biomassa (waaronder hout) wordt omgezet in hoogwaardige chemische grondstoffen. Het Koninklijk Paar sprak met verschillende experts en vertegenwoordigers van bedrijven over technische toepassingen. Op het terrein van het onderzoeksinstituut stond ook een munitiefabriek waar 500 Nederlandse dwangarbeiders moesten werken. De Koning en Koningin bezochten het informatiecentrum om hier bij stil te staan.
Later vanmiddag bezochten de Koning en Koningin de Slotkerk van Wittenberg. Ook bij de kerk werden ze weer enthousiast ontvangen door een menigte mensen. Behalve het schudden van handen werden er ook veel (oranje) bloemen overhandigd. In de kerk kregen de Koning en Koningin een rondleiding. In het raadhuis van Wittenberg werd vanavond gedineerd, en natuurlijk ontbrak ook hier een toespraak van Koning Willem-Alexander niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten