Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaten - II | De Oranjes

woensdag 8 februari 2017

Koninklijk paar bezoekt Duitse deelstaten - II

Op de tweede dag van hun bezoek aan Duitsland bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima onder andere concentratiekamp Buchenwald en kregen ze uitleg over optische technologie.

Het bezoek begon vanochtend bij de Krämerbrücke, een middeleeuwse brug in de stad Erfurt. Te voet gingen ze naar de Alte Synagoge, de oudste bewaard gebleven synagoge van Europa, die zijn oorsprong heeft in 1094. Naar aanleiding van de jodenvervolging is het gebouw onder andere gebruikt als pakhuis en herberg. De synagoge is in 1992 herontdekt en dient  inmiddels als museum voor het joodse leven in Erfurt. Verder spraken de Koning en Koningin vanochtend in de Staatskanzlei met minister-president Ramelow van Thüringen.    
Vervolgens bracht het Koninklijk paar een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Buchenwald, dat in 1937 werd gebouwd als werk- en gevangenenkamp voor tegenstanders van het nationaalsocialisme. Willem-Alexander en Máxima legden witte rozen bij de steen ter herdenking van de slachtoffers.
In Weimar kreeg het paar een rondleiding door de Herzogin Anna Amalia Bibliothek en het Goethe- und Schiller-Archiv. De bibliotheek werd opgericht in 1691 en verricht onderzoek naar literatuur- en cultuurgeschiedenis, met name naar werken uit de tijd van de verlichting tot de late romantiek.
Tussentijds lunchten de Koning en Koningin op uitnodiging van minister-president Ramelow in de  'Bücherkubus', het atrium van de bibliotheek van Weimar. Tijdens de lunch hielden Koning Willem-Alexander en de minister-president beiden een toespraak. De Koning dankte voor de gastvrije ontvangst: "Wat een indrukwekkende locatie heeft U gekozen voor deze lunch! Je voelt in deze Bücherkubus haast de geest van Schiller en Goethe en van al die andere grootheden die hun stempel hebben gedrukt op de cultuur van Europa. Goethe had absoluut gelijk: "In Bibliotheken fühlt man sich wie in der Gegenwart eines großen Kapitals das geräuschlos unberechenbare Zinsen spendet." Lees hier verder. 
Vanmiddag bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Leibniz-Institut für Photonische Technologien. Hier komen Duitse en Nederlandse bedrijven en instellingen uit de sector High Tech Systemen en Materialen samen. De bedrijven gaven het Koninklijk Paar uitleg over optische technologie en semiconductor/halfgeleiders en lieten hun producten zien, zoals lenzen, chips en robots.
Ook sprak het paar met studenten van de Universiteit Jena. Net als hen droegen de Koning en Koningin ook een witte jas over hun kleding. Aansluitend bekeek het Koninklijk paar een 14 meter-hoge Glasfaserziehanlage ('glasvezel trektoren'), een apparaat voor gecontroleerde ontwikkeling en productie van glasvezelkabels.
In de Kongresshalle am Zoo in Leipzig waren ze tot slot aanwezig bij het trade dinner, een samenkomst van de deelnemende Nederlandse bedrijven en instellingen van de handelsmissie onder leiding van minister Ploumen, en hun Duitse partners.

1 opmerking:

  1. Een hele mooie reportage, net als bij deel 1, overigens bvan dit bezoek.
    Ben benieuwd naar het derde en vierde deel van de reportage.

    BeantwoordenVerwijderen