17 februari 2012: Ski-ongeluk Prins Friso | De Oranjes

vrijdag 17 februari 2017

17 februari 2012: Ski-ongeluk Prins Friso

Het is vandaag vijf jaar geleden dat Prins Friso een ski-ongeluk kreeg in Lech. De prins raakte in coma en overleed, tot groot verdriet van zijn familie, op 12 augustus 2013. Hij was slechts 44 jaar.


Tijdens zijn laatste vakantiedag in het Oostenrijkse Lech raakte Friso op 17 februari 2012 met zijn plaatselijke jeugdvriend Florian Moosbrugger bedolven onder een sneeuwlawine. Moosbrugger wist zich te bevrijden, mede doordat hij een lawine-airbag droeg. Doordat Friso een lawinepiep bij zich had, wisten de reddingswerkers waar hij lag. Friso lag onder een laag van veertig centimeter sneeuw. Vijfentwintig minuten na het ongeval werd hij bevrijd. Al die tijd hadden zijn hersens te weinig zuurstof gehad. Ter plekke werd hij gedurende vijftig minuten gereanimeerd. Toen zijn hart weer begon te kloppen, werd hij per helikopter naar het Landeskrankenhaus in Innsbruck gebracht.Uit MRI-onderzoek bleek dat Friso aan het zuurstofgebrek een "ernstige beschadiging" van de hersens had overgehouden. Hij bevond zich in comateuze toestand. Het was zeer onzeker of hij ooit weer bij bewustzijn zou komen.

Op 1 maart 2012 werd Prins Friso overgebracht naar het Wellington Hospital in zijn woonplaats Londen. De RVD deelde op 19 november 2012 mee dat de prins "sinds kort" (...) "af en toe tekenen" vertoonde "van zeer gering bewustzijn". Op 9 juli 2013 werd de prins naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag gebracht, aangezien verdere behandeling in het ziekenhuis geen meerwaarde meer zou hebben. De prins verkeerde tot zijn overlijden in een minimaal-bewuste toestand.

1 opmerking:

  1. Ja, alweer 5 jaar geleden, een zwarte bladzijde voor de Koninklijke Familie, die ik bij deze heel veel sterkte toe wens om dit intense verdriet dat nooit overgaat een plaatsje te geven.

    BeantwoordenVerwijderen