Koninklijk paar bij Remembrance Sunday | De Oranjes

zondag 8 november 2015

Koninklijk paar bij Remembrance Sunday

In Londen worden jaarlijks op de tweede zondag van november alle gesneuvelde Britse en Gemenebest-militairen herdacht. Vanwege 70 jaar bevrijding legde ook Koning Willem-Alexander een krans.


Remembrance Sunday is de jaarlijks terugkerende Britse dodenherdenking en wordt altijd door een groot deel van de Britse Koninklijke familie bijgewoond. Traditiegetrouw legt Koningin Elizabeth een krans bij het monument 'Cenotaaf'. Vandaag waren ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aanwezig.
Het bijwonen van Remembrance Sunday biedt de mogelijkheid het Verenigd Koninkrijk te bedanken voor de bijdrage aan zeventig jaar vrede en vrijheid in Nederland en in Europa. Eerder heeft de Koning kransen gelegd bij oorlogsmonumenten in Normandië, Polen, Canada en de Verenigde Staten.  Voor Koningin Máxima was er een plek op het balkon van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar ze samen met onder andere de Hertogin van Cambridge de herdenking goed kon bekijken.
Tijdens de ceremonie, die met veel militaire muziek gepaard ging, legde Koningin Elizabeth als eerste een krans bij het Cenotaph monument. Daarna volgde Koning Willem-Alexander, andere leden van de Britse Koninklijke familie en leden van het parlement. De kransen bestonden ook allemaal uit klaprozen, het nationale symbool van de oorlogsherdenking. Aan de kransen hingen persoonlijke teksten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bedankten de Britten namens Nederland:


Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een zwart pak met zwarte das en een lange zwarte jas die hij in januari nog droeg bij de herdenking van Ausschwitz. Koningin Máxima had uiteraard ook een zwarte jas aan, die ze al bij diverse herdenkingen droeg. De grote zwarte hoed is wel nieuw. Net als iedereen had ook het Koninklijk paar een broche van klaprozen op hun revers.

2 opmerkingen:

  1. Ik vond dat Willem Alexander er mooi uit zag in die zwarte geklede jas. Ook Maxima zag er prachtig en statig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, heel mooi! Ik vind Catherine er ineens zo 'oud' uitzien naast Máxima.

      Verwijderen