Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2015 uit | De Oranjes

woensdag 25 november 2015

Koning Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2015 uit

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de Erasmusprijs aan de Wikipedia Community uitgereikt. Bij de uitreiking waren ook Koningin Máxima, Prinses Beatrix en Prins Constantijn aanwezig.De Erasmusprijs, die jaarlijks in het Koninklijk Paleis Amsterdam wordt uitgereikt, had dit jaar als thema 'Digitale cultuur en de verspreiding van kennis'. Om die reden was ook Constantijn, vroegere Adjunct Kabinetschef, Commissaris voor Digitale Agenda bij het kabinet van Eurocommissaris mevrouw drs. N. Kroes, aanwezig. De prijs ging naar 'Wikipedia Community'. De keuze voor deze bekende internet encyclopedie kwam tot stand "omdat Wikipedia de verspreiding van kennis heeft heeft bevorderd door een allesomvattende, voor ieder toegankelijke encyclopedie op te zetten." Ook voor de leden van de Koninklijke familie, waar talloze wikipagina's van bestaan, is deze encyclopedie uiteraard niet onbekend. Waarschijnlijk raadplegen ze zelf ook bij regelmaat enkele pagina's. In 2007 wijzigden Prins Friso en Prinses Mabel zelfs zélf de Wikipedia pagina van Prinses Mabel. Dat is niet zo moeilijk, aangezien íedereen vrijwilliger van Wikipedia kan worden.

Net als Prins Constantijn is ook Koning Willem-Alexander zeer gehecht aan zijn tablet, die ook nu, bij aankomst in het paleis, niet ontbrak. Tijdens de bijeenkomst namen drie vertegenwoordigers van de Wikipedia Community de prijs in ontvangst. Daar waren ze erg blij mee, want de prijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000.

Kleding
Koning Willem-Alexander droeg een donkerblauw pak met blauwe stropdas. Koningin Máxima droeg een grijze mantel met daaronder de beige jurk die ze vorig jaar in Duitsland droeg, en bij de ontvangst van de NSS-delegatieleiders.  Prins Constantijn had een donkerblauw pak aan, met een blauw/grijs/witte das. En Prinses Beatrix koos voor een chique pakje in barok stijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten