Koning Willem-Alexander bezoekt jubilea Dow en KNGF Geleidehonden | De Oranjes

woensdag 4 november 2015

Koning Willem-Alexander bezoekt jubilea Dow en KNGF Geleidehonden

Een jubileum wordt regelmatig bekroond met Koninklijk bezoek. Koning Willem-Alexander bezocht vandaag maar liefst twee feest vierende bedrijven. Eerst ging hij langs bij het 50-jarige Dow Chemical Company in Terneuzen. Vanmiddag was hij op bezoek bij het 80-jarige KNGF Geleidehonden in Amstelveen.


In de voetsporen van opa
Terneuzen was in 1965 de eerste productielocatie van Dow in West-Europa en werd geopend door Prins Bernhard. Nu, 50 jaar later, trad zijn kleinzoon in zijn voetsporen door een bezoek te brengen aan het jarige bedrijf. Tijdens zijn bezoek opende de Koning met een muisklik ook het nieuwe veiligheidscentrum, van waaruit alle Dow-vestigingen in Europa, Midden Oosten, India en Afrika worden begeleid en gemonitord. "Laten we hopen dat we dit allemaal zo min mogelijk nodig hebben" aldus de Koning toen hij het veiligheidscentrum betrad. Door de klik op de muis kwam ook een videoverbinding tot stand met de vestiging van het chemiebedrijf in Nigeria, die als laatste werd toegevoegd aan het systeem. Aansluitend woonde de Koning een gedeelte bij van het jubileumsymposium ‘We are tomorrow’over de rol die industrie en bedrijfsleven kunnen spelen bij de transitie naar een duurzamere toekomst.

Knuffelen met honden
Door een erehaag van geleidehonden, wandelde de Koning vanmiddag over de blauwe loper het pand van KNGF Geleidehonden in Amstelveen binnen.
Foto: KNGF Geleidehonden
Vanwege het 80-jarig bestaan heeft het instituut een virtuele geleidehondenbeleving gerealiseerd. Die werd uiteraard uitgetest door de Koning. Met zijn ogen bedekt wandelde hij met de simulator met een geleidehond door Amsterdam. Door het gebruik van virtual reality is meer inzicht te verkrijgen in de dagelijkse uitdagingen van blinden en in de grote toegevoegde waarde van de blindengeleidehond.
Screenshot: KNGF Geleidehonden


Na een rondleiding bracht de Koning een bezoek aan de honden in opleiding. Alle honden kwamen meteen naar de rand van de kennel om de Koning te knuffelen. Willem-Alexander, die zelf ook twee labradors heeft, nam uitgebreid de tijd om met de honden te knuffelen.
Foto: KNGF Geleidehonden
Tot slot sprak de Koning met een aantal betrokkenen die voor de organisatie van groot belang zijn, zoals vrijwilligers, geleidehondenbazen, samenwerkingspartners en medewerkers. Hij liet zich uitgebreid informeren over de trainingsmethoden van de diverse honden. Daarnaast kreeg hij uitleg over de vooruitstrevende innovaties die bij het kenniscentrum KNGF Campus zijn ondergebracht, zoals het opleiden van medische detectiehonden, die worden getraind om in een vroeg stadium darmkanker op te sporen. KNGF Geleidehonden wil mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond waarmee zij hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid vergroten. Sinds de oprichting in 1935 zijn duizenden honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. De jarenlange opgedane kennis  en ervaring wordt tegenwoordig ook gebruikt en ingezet bij mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-)geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme.

Kleding
De Koning droeg een donkerblauw pak met lichtblauwe stropdas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten