Koning Willem-Alexander fietst door Drenthe en bezoekt Eindhovense wijk 'De Bennekel' | De Oranjes

dinsdag 7 juli 2015

Koning Willem-Alexander fietst door Drenthe en bezoekt Eindhovense wijk 'De Bennekel'

Net als Koningin Juliana in 1975 en Prins Claus in 1990 stapte Koning Willem-Alexander op de fiets om deel te nemen aan de Drentse Fiets4Daagse wat dit jaar voor de 50e keer wordt georganiseerd. In het kader van de slogan 'Iedereen moet zich in Nederland thuis kunnen voelen' bracht de Koning vanmiddag een bezoek aan de Eindhovense wijk De Bennekel.
Met oranje bel
Door deel te nemen aan de Drentse Fiets4Daagse houdt de Koning een traditie in ere. Bij het 25-jarige jubileum van de Drentse Fiets4Daagse in 1990 stapte Prins Claus op de fiets en bij het 10-jarig bestaan in 1975 was Koningin Juliana te gast. Ook zij legde een deel van de route op de fiets af. Om deel te kunnen nemen moest de Koning zich natuurlijk eerst inschrijven bij de startplaats, de Bonte Wever, in Assen.

Vervolgens nam hij plaats op de gereedstaande fiets met oranje bel. Nadat de fiets op de goede hoogte was afgesteld vertrok Koning Willem-Alexander, in het gezelschap van onder andere de burgemeester en de commissaris richting het TT Circuit. Daar sprak de Koning met bijvoorbeeld Liesbeth Ypey, de enige deelnemer die vanaf de eerste editie in 1966 heeft meegedaan. Hoewel de Koning slechts een deel meefietste, zit het er voor 15.000 andere mensen nog niet op. Zij zullen de komende dagen nog flink wat kilometers rijden vanaf acht opstapplaatsen in de provincie Drenthe.


Problemen de wijk uit 
In de Eindhovense 'probleemwijk' Bennekel was nauwelijks iemand op de hoogte van het hoge bezoek dat hen vanmiddag te wachten stond. Net als een paar weken geleden in Rotterdam, was de Koning opnieuw in een wijk waar nog flink aan de weg te timmeren valt. Toch zijn er al best wat initiatieven voor een betere toekomst van de wijk ontstaan. Zo bezocht de Koning in Spilcentrum De Bennekel een voetbaltraining van Bennekel United. Dit jongerenteam maakt deel uit van PSV United, een motiverend pedagogisch programma gericht op talentontwikkeling van geselecteerde jongeren van 9 tot en met 18 jaar. Twee keer in de week krijgen zij een training van PSV-trainers waarbij zaken als respect en normen en waarden centraal staan. Die training vindt plaats in de wijk.

Verder moeten de kinderen zoals het project voorschrijft bijdragen aan een betere buurt en vervullen ze wijkopdrachten. Om dit kracht bij te zetten ondertekenden de jongeren samen met enkele spelers van PSV een contract waarmee ze onderdeel uitmaken van PSV United. In wijkcentrum De Dommel voerde de Koning een gesprek met zogenoemde 'Kadergroepjongeren'. Deze groep jongvolwassenen organiseert in het wijkcentrum activiteiten voor andere jongeren zoals een studiekamer, een tienermiddag voor de basisschool en een jongerenavond voor het voortgezet onderwijs. Willem-Alexander, die zelf zijn koffie in moest schenken, luisterde naar de verhalen over de problemen die de jongeren hadden ondervonden door hun Marokkaanse voor- of achternaam, bijvoorbeeld bij het vinden van een stageplek.

Kleding
Voor de fietstocht had de Koning zijn pak thuis gelaten. Hij droeg een gemakkelijke lichte broek en had over zijn overhemd een bodywarmer aan waar hij zijn telefoon en zonnebril in kwijt kon. 's Middags droeg hij in Eindhoven weer het beige pak dat hij zaterdag ook bij de start van de Tour de France droeg. Blijkbaar is de Koning al echt in zomerse sferen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten