Willem-Alexander in 1968 | De Oranjes

woensdag 29 juli 2015

Willem-Alexander in 1968

In het jaar waarin Willem-Alexander zijn eerste verjaardag viert verschijnen er veel foto's van hem. Lang was hij niet het enige kind van Drakensteyn. Op 25 september kreeg het jonge prinsje een broertje.
Foto:© Ron Kroon/Nationaal Archief

>
Voor het eerst in de sneeuw
Hoewel de kranten schrijven dat Prins Willem-Alexander slechts enkele keren in het jaar te zien zal zijn, is dat sowieso in 1968 absoluut niet het geval. In februari beleefde de prins zijn eerste wintersportvakantie. Voor het oog van de fotografen wordt hij door z'n ouders in een 'hindeloopen slee' gezet, en als het vervolgens weer begint te sneeuwen is hij bang een vlokje in z'n oog te krijgen.
Foto:© Eric Koch/Nationaal Archief

Willem-Alexander zou de vakantie vooral in en om Gasthof Post doorbrengen. Na de vakantie werd er groots nieuws door Prinses Beatrix en Prins Claus bekend gemaakt. Willem-Alexander kreeg in september een broertje of zusje.

Eerste verjaardag
Op 27 april vierde Willem-Alexander zijn eerste verjaardag. Ter gelegenheid van deze gebeurtenis liet Prins Claus een serie zelfgemaakte foto's vrijgegeven. De foto's werden in de babykamer gemaakt. De prins poseert op zijn aankleedkussen, in een rieten stoeltje en op een speelgoedezel.
Foto:© Prins Claus
Enkele dagen later verscheen de prins in het openbaar tijdens de viering van Koninginnedag op Soestdijk. Op de arm van zijn vader kijkt hij vol bewondering naar alles wat langs het bordes loopt en danst.
Foto:© Eric Koch/Nationaal Archief
Het laatste gedeelte bekeek hij vanachter een raam op de schoot van zijn moeder. Te zien was hoe baby Alexander steeds vermoeider werd, hij geeuwde enkele keren en viel uiteindelijk in slaap. Iets wat toen nog schattig gevonden werd, maar hem anno 2015 zou worden verweten.
Foto:© Eric Koch/Nationaal Archief
Een paar dagen later alweer, op 4 mei, werden er door hoffotograaf Max Koot nieuwe foto's gemaakt van het gezin. Behalve de officiële poseerplaatjes, bestaat de serie ook uit enkele foto's waarop Willem-Alexander met zijn speelgoed speelt.
Foto:© Max Koot/RVD
Een broertje
De zomervakantie werd, zoals gewoonlijk doorgebracht in het Italiaanse Porto Ercole. In en om 'De Gelukkige Olifant' beleefde de prins een mooie tijd met veel aandacht van familieleden. De Nederlandse pers is maar liefst twee dagen welkom (op 25 en 26 juli) om leuke plaatjes van de Koninklijke familie te maken. Aan de rand van het water poseert oma Juliana met haar kleinzoon. Prins Bernhard, die naast zijn kleinzoon zit, moet moeite doen zijn zonnebril te behouden die Willem-Alexander af wil pakken. Voor de veiligheid zetten Beatrix en Claus hun zoon ook regelmatig in de 'buitenbox' die voorzien is van een handdoek en wat speelgoed. In haar zwarte zomerjurk was de buik van Beatrix goed gecamoufleerd, want klein was ie niet meer. Twee maanden na de fotosessie, op 25 september werd Friso geboren. Een week nadat zijn broertje op de wereld was gekomen in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht, verschenen er foto's van Willem-Alexander die naar zijn pasgeboren broertje kijkt in de Koninklijke wieg.
Foto:© J.M. Rousel/RVD
Een enkele keer was Prins Willem-Alexander ook bij een Koninklijke ontvangst aanwezig. Zo wandelde hij vrolijk rond in z'n rode tuinbroek toen zijn ouders een huwelijkscadeau aan de minister van Suriname aanboden. Willem-Alexander ontdekte achter een gordijn een gong en sloeg erop.

Spelen met het doopwater
Nog net voor de jaarwisseling, op 28 december, werd Prins Friso gedoopt in de Utrechtse Domkerk.
Foto:© Max Koot/RVD
De dienst werd geleid door ds. Kater, en als peetouders waren aanwezig; Koningin Juliana, Prins Harald van Noorwegen, Herman van Roijen, Johan Christian Freiherr von Jenisch en Christina von Amsberg, de jongere zus van Claus. Willem-Alexander zat bij zijn vader op schoot tijdens de dienst, maar hield het daar niet lang vol. Hij ging op onderzoek uit in de kerk en speelde met het doopwater.

8 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen en wat nog leuker is voor de thuis blijvende zoals o.a. ik, dat jij gewoon doorgaat met bloggen, terwijl het koninklijk gezin in Griekenland vertoeft, dus dat het rondom Nederland stil is.
  Alleen jammer en dat blijft het dat zowel vader Claus als broer Friso er niet meer zijn, maar dat ze gelukkige tijden hebben gehad, dat geloof ik graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, gelukkig zijn er behalve nieuws nog vele onderwerpen om ook in de zomer de website mee te vullen!

   Verwijderen
 2. Ja leuk al die verhalen uit de oude doos, Ik hoop dat je daarmee door gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. heel leuk en wat mooi dat mantelpakje van Beatrix in het groen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik lees met veel plezier over de jaren van Willem-Alexander. Ik ben persoonlijk erg geïnteresseerd in Beatrix en Claus en hen gezinsleven, ik vroeg me af of u weet waar ik video’s kan vinden die je ook wel eens voorbij ziet komen in documentaires. Denk aan de jonge prinsjes bij Juliana en Bernhard thuis, uitzendingen van de defilés (in het bijzonder die van 1968) en de fotosessie op vakantie in Italië en Lech. Op YouTube staat veel beeldmateriaal maar ik kan lang niet alles vinden. Hopelijk kunt u mij verder helpen.

  BeantwoordenVerwijderen