Koning Willem-Alexander bezoekt 750-jarig Oudewater | De Oranjes

vrijdag 3 juli 2015

Koning Willem-Alexander bezoekt 750-jarig Oudewater

Ter gelegenheid van 750 stadsrechten bezocht Koning Willem-Alexander vandaag Oudewater, een plaats dat bij het ontstaan van de Staat der Nederlanden een belangrijke rol speelde.


Oudewater was één van de twaalf steden die in 1572 deelnamen aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. Zij kozen voor Willem van Oranje. De Spanjaarden reageerden hierop met een wraakactie en maakten Oudewater met de grond gelijk. Met een bijeenkomst in de Grote Kerk werd de geschiedenis van Oudewater verteld in woord, zang en dans. Daarna wandelde de Koning naar de markt waar hij een watermonument onthulde. Tijdens de wandeling kwam hij handen tekort, dus besloot hij in de smalste straatjes zijn beide handen maar tegelijk te gebruiken.

Ook tijdens de aansluitende rondvaart in een grachtenboot werd de Koning door honderden mensen langs de kade toegejuicht. Vanuit een ander bootje werd hem een boeket zonnebloemen toegeworpen, die hij wist te vangen. Tot slot sprak Koning Willem-Alexander de burgemeester en inwoners van Oudewater toe. Hij roemde de gastvrijheid en de warmte van de Oudewaternaren. "Ik wil u burgemeester en alle inwoners van Oudewater feliciteren met 750 jaar.''  Hij noemde het jarige Oudewater 'de warmste plek van Nederland'. Zo verwees hij niet alleen naar het warme weer, maar ook naar de gastvrijheid en de warmte van de Oudewaternaren. "Dat maakt het een extra bijzondere dag.''


Kleding
De Koning droeg een donkerblauw pak, met wit/oranje geblokte stropdas.

1 opmerking:

  1. De koning en de Koningin hebben de afgelopen dage, weken veel activiteiten gehad, maar zullen net zoals vele Nederlanders toe zijn aan vakantie met hun eigen gezin en dat gun ik ze van harte. Overigens mooie opnames van de Koning in Oudewater, had er ondanks het warme weer erg veel zin in.

    BeantwoordenVerwijderen