Nieuwjaarsontvangsten 2015 - I | De Oranjes

dinsdag 13 januari 2015

Nieuwjaarsontvangsten 2015 - I

Hoewel we al halverwege januari zijn, vinden er in het Koninklijk Paleis in Amsterdam nog Nieuwjaarsrecepties plaats. Vandaag werden de Nederlandse genodigden ontvangen.

Sinds de fotosessie in Argentinië was het Koninklijk paar niet meer in het openbaar verschenen. Hoewel dochters Amalia, Alexia en Ariane al weer een week naar school gaan, stond er voor Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima pas gisteren iets op de agenda. Koning Willem-Alexander ontving de ambassadeur van Indonesië en Koningin Máxima was ook bij die ontvangst aanwezig.
Foto : © Jeroen van der Meyde/RVD
De traditionele nieuwjaarsontvangsten zijn vandaag en morgen en werden ook bijgewoond door Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven. Vandaag waren behalve de vaste groep parlementsvoorzitters en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen ook mensen uitgenodigd van organisaties die zich inzetten om mensen aan werk te helpen, zoals het UWV. Voordat hij zich tot hen richtte, begon de Koning zijn nieuwjaarstoespraak met de terreurdaden in Parijs. "Het jaar 2015 is niet goed begonnen. Wij zijn met onze gedachten nog bij de terreurdaden in Parijs, vorige week. Een rechtstreekse aanval op de vrijheid, die ons allemaal raakt. Een aanval ook op de Joodse gemeenschap. Wij leven intens mee met de gewonden en met de nabestaanden van de slachtoffers. Het is nu van belang dat wij samen de waarden die aan de basis van onze samenleving staan, blijven verdedigen en uitdragen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. Maar in onze verdediging van de democratische waarden, zijn wij verbonden. " aldus de Koning.

© screenshots RVD
In zijn toespraak vertelde de Koning ook over zijn ervaringen na de bezoeken die hij in het land bracht in het kader van werk zoeken voor mensen met een arbeidsbeperking: "De afgelopen jaren zijn mijn vrouw en ik bij veel bedrijven en organisaties op bezoek geweest. En steeds weer vertellen mensen ons hoe wezenlijk werk voor hen is. Niet alleen voor hun levensonderhoud. Maar ook voor hun levensgeluk. Werk geeft zelfvertrouwen, trots, verbondenheid. Dat is de grote waarde van werk.""...""Eind vorig jaar was ik in Gorinchem, bij de regionale Sociale Dienst. En ik was bij het UWV in Groningen, waar ik onder meer een netwerktraining voor 50-plussers heb meegemaakt… Altijd handig voor mij als bijna 48-jarige...."grapte hij.

Willem-Alexander zei verder veel zin te hebben in het komende jaar: "Ik wens U allen toe dat U net zo uitkijkt naar het komende jaar als mijn vrouw en ik. Het wordt een bijzonder jaar waarin Nederland onder meer zeventig jaar Bevrijding viert. Persoonlijk verheugen we ons ook zeer op de streekbezoeken en werkbezoeken die we gaan brengen. En op de viering van de eerste Koningsdag nieuwe stijl, in Dordrecht. En op ons vierde staatsbezoek, over twee maanden, aan Denemarken."

Morgen ontvangt het Koninklijk paar de leden van het corps diplomatique en internationale organisaties.

3 opmerkingen:

  1. Een hele mooie toespraak van de Koning.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja, mooie toespraak + leuk dat ze allemaal weer in het openbaar verschijnen.....vakantie is leuk, maar de " oranje-familie" in "aktie" is ook weer goed :-) hoop, dat de kalenders van Beatrix en Margriet ook beginnen te vullen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooie toespraak inderdaad! Fijn dat het koningspaar uitkijkt naar het komende jaar. (En complimenten voor je mooie blog.)

    BeantwoordenVerwijderen