De 10e verjaardag van Prinses Beatrix | De Oranjes

maandag 12 januari 2015

De 10e verjaardag van Prinses BeatrixVeel Koninklijke verjaardagen, vooral van de jongste generatie, gaan in stilte voorbij. Het is anno 2015 ondenkbaar dat we getuige zijn van een jarige Amalia die naar school gaat. In 1948 gebeurde dat wél.

Op 31 januari 1948 werd Prinses Beatrix 10 jaar. Na eerst achter gesloten deuren een paar cadeautjes uitgepakt te hebben, stond de hofauto al klaar voor het paleis. Prinsesje of niet, je moet áltijd op tijd op school zijn. In de vroegte had zich ook een leger fotografen bij Paleis Soestdijk verzameld. Voor de gelegenheid kwam het hele gezin de trappen af om te poseren voor het feestelijke plaatje. De prinsesjes droegen een bloemenkransje en waren gekleed in dezelfde jurkjes.


Na het fotomoment vertrok Prins Bernhard weer naar binnen, maar Prinses Juliana (op dat moment ook regent) ging mee naar school. Ook op de school mocht gefilmd worden. Voor hun beroemde jarige leerling werden toneelstukjes opgevoerd. Eén van de toneelstukjes was van de kabouters van de padvindersgroep waar Prinses Beatrix ook lid van was. Aan het eind van de ochtend werd op het schoolplein een erehaag gevormd voor de prinses, haar zusjes en haar moeder.


Foto's : © J.D. Noske/Anefo/Nationaal Archief

Dit was een artikel naar aanleiding van een ingezonden idee voor het 10-jarig jubileum van deze website. Heb je ook een idee? Het mag van alles zijn. (klik hier)

4 opmerkingen:

 1. Heel leuk gedaan; ziet er mooi uit en wat een verschil met nu, maar ja, dat is logisch, maar toch

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vraag mij af of toen ook iedereen aan het "zeuren" was in verband met het dragen van de dezelfde jurkjes...????
  Ander idee in verband met "10" jaar bestaan...... : - 10 "dames" in de laatste "10" jaar met de mooiste "10" hoeden? Beatrix, Maxima, Laurentien, Mabel, Magriet, Irene, Marilene, Margarita, Carolina .... denk daar kun je ook veel vinden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij zeurden de mensen daar toen niet over ;) Men is steeds meer een zeurpiet geworden..

  Leuk idee! Ik zal het aan m'n lijst toevoegen. Overigens denken veel mensen een idee in met '10' erin, maar dat hoeft dus helemaal niet hé! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Superleuk logje, wat zagen de prinsesjes er schattig uit met dat bloemenkransje.

  BeantwoordenVerwijderen