Koninklijk paar bij herdenking bevrijding Auschwitz | De Oranjes

dinsdag 27 januari 2015

Koninklijk paar bij herdenking bevrijding Auschwitz

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben vandaag de herdenking bijgewoond van de bevrijding (70 jaar geleden) van kamp Auschwitz. Aansluitend plaatsten ze een kaars op de gedenksteen voor de Nederlandse slachtoffers.

Net als minister-president Rutte droeg ook Koning Willem-Alexander een keppel op zijn hoofd. De Koning doet dit regelmatig bij bijvoorbeeld een bezoek aan een synagoge om zijn verbondenheid met het Joodse volk te tonen.Veel Europese Koningshuizen waren vertegenwoordigd bij de herdenking die in een tent voor de 'Poort des Doods' plaatsvond. De herdenking begon om 15.00 uur. Precies op dat tijdstip kwam in voormalig kamp Westerbork ook een einde aan het voorlezen van alle 102.000 omgekomen Nederlanders. Vorige week vrijdag las ook Willem-Alexander een deel van de lange lijst met namen voor.

Bij de herdenking waren nog zo'n 300 overlevenden van kamp Auschwitz aanwezig. Sommige van hen droegen voor de gelegenheid weer de kleding, of een muts, die ze tijdens hun verblijf in het kamp moesten dragen. Het blauw en wit doet meteen weer denken aan de afschuwelijke foto's die er van Auschwitz bestaan. Verschillende sprekers deden dan ook een dringend beroep op de wereld om ervoor te zorgen dat er nooit meer een Auschwitz zal zijn.

Na de bijna twee uur durende dienst die uit veel toespraken en gebeden bestond, liepen alle aanwezigen over het grote kampterrein naar het monument in Birkenau waar kaarsen aangestoken werden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte plaatsten kaarsen bij de Nederlandstalige plaquette van het herdenkingsmonument. Zo'n 56.000 Nederlanders werden in Auschwitz vernietigd. Zomaar.

5 opmerkingen:

 1. Een indrukwekkende plechtigheid en hopende maken we dit nooit meer mee. Het lijkt me afschuwelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoop ik van harte ook,
  maar ik heb ook hoop, dat de dag komt dat Willem Alexander voor hij de deur uit gaat in de spiegel gaat kijken... dit kon echt niet..... jas ruim 3 maten te groot, broek die te lang was en droeg hij echt zwarte nike sport schoenen????

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat de kleding (grote dikke jas) en stevige sportschoenen toch te maken heeft met het feit dat ze na de herdenking een lange wandeling over het terrein (met sneeuw) maakten. Met de nette schoenen die hij normaal gesproken draagt zou hij uitglijden.

   Verwijderen
 3. Een educatieve bezoek in Auschwitz -Birkenau Museum “Nooit Meer Auschwitz en de Holocaust” !


  Als je hier interesse voor hebt, geef je op voor deze educatieve bezoek bij dag: 2.05.2015 of 3.05.2015 !

  Bezoek Auschwitz-Birkenau met Nederlandstalige Gids in samenwerking met Oranje Tours, een specialist in de onderwerp van de reis naar Polen met Nederlandstalige Gids organiseert een educatieve bezoek in Auschwitz- Birkenau Museum voor Nederlanders !

  Het doel van deze reis is de herdenking van de Holocaust en de offer van Holocaust en het overdragen van kennis daarover.
  Laten we leren van het verleden !
  Laat het een waarschuwing zijn voor het heden en voor de toekomst!


  Als je hier interesse voor hebt, geef je op voor deze educatieve bezoek bij dag: 2.05.2015 of 3.05.2015 !

  Geef je nu op via : +48 501 795 720
  Voor meer informative en anmelden: info@oranjetours.pl


  Nooit Meer Auschwitz en de Holocaust - laat het een waarschuwing zijn voor het heden en voor de toekomst, laten we leren van het verleden !

  Voor meer informatie over deze educatieve bezoek in Auschwitz -Birkenau Museum :

  https://www.facebook.com/pages/Bezoek-Auschwitzbirkenau-met-Nederlandstalige-Gids/461655717250490?pnref=story

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voortaan liever geen reclame hier (voor deze keer zal ik het laten staan) Dit soort oproepjes, en dan graag met betrekking tot Koninklijk Huis kunnen nu ook mooi op het pas gelanceerde prikbord! :)

   Verwijderen