Prinses Beatrix bezoekt jeugdparlement op Sint Maarten | De Oranjes

donderdag 22 mei 2014

Prinses Beatrix bezoekt jeugdparlement op Sint Maarten


Prinses Beatrix heeft de afgelopen dagen Sint Maarten bezocht om daar het Koninkrijksjeugdparlement bij te wonen wat onderdeel is van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Foto: © Edgardo Lynch/ 200 jaar Koninkrijk
Op maandagmiddag al, arriveerde Prinses Beatrix – enigszins vertraagd – op het Prinses Juliana vliegveld van Sint Maarten. Het vliegtuig met de prinses aan boord liep vertraging op omdat de computer van de verkeersleiding die voor de vluchtroutes over de Atlantische oceaan verantwoordelijk is, defect was. Het vliegtuig kreeg daarom enige tijd geen toestemming voor de oversteek en moest ten zuiden van Ierland rondjes vliegen. Op het vliegveld werd Prinses Beatrix vervolgens welkom geheten door gouverneur Holiday. Ze is sinds Sint Maarten in 2010 een zelfstandig land werd, gouverneur en ontving Beatrix al eens eerder, toen ze hier voor het laatst was, in 2011. Het feit dat ze het land nu voor het eerst als prinses bezocht, was goed te merken. Alles ging er losser aan toe, en bovendien hield ze een openingstoespraak. Uniek. In tegenstelling tot haar zoons en schoondochters houdt Prinses Beatrix – zeker nu ze prinses is – eigenlijk niet zoveel toespraken meer. Vooral niet in het openbaar. Op de universiteit van Sint Maarten in hoofdstad Philipsburg, sprak ze dinsdag alle leden van het Koninkrijksjeugdparlement toe wat tevens de officiële opening van het Koninkrijksjeugdparlement betekende. “Ook al ben ik niet van Uw generatie, ik voel mij toch bijzonder betrokken en welkom!” sprak ze vrolijk. “Verschillende tradities en karakters komen samen. Dat is voor alle deelnemers spannend. Debatteren is immers méér dan anderen proberen te overtuigen van het eigen gelijk. Debatteren is ook: luisteren naar anderen en de moed hebben eigen opinies bij te stellen. De zin van een gemeenschappelijke bezinning is dat mensen gehoord worden en dat goede ideeën weerklank vinden.” “..”De passaat die over Sint Maarten waait geeft een andere 'gevoelsatmosfeer' dan de zuidwester bij Hoek van Holland. En een cacaoboom bij Philipsburg geeft een andere schaduw dan een Hollandse eik bij Burgh Haamstede. Die gevarieerdheid kan ervaren worden als een rijkdom” aldus de prinses die het verschil wilde aanduiden tussen de verschillende leden. Daarna woonde Prinses Beatrix een aantal sessies bij van het parlement waarvan de leden afkomstig zijn van Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Ze discussieerden over het heden en toekomst van het Koninkrijk. Vooral zaken als onderwijs, kinderrechten, duurzame ontwikkeling en cultuur kwamen aan de orde.

Foto: © Edgardo Lynch/ 200 jaar Koninkrijk
Na enkele sessies bijgewoond te hebben, bracht Prinses Beatrix een bezoek aan de Belvedère Community Foundation, een project van Unicef. Behalve een rondetafelgesprek over kinderrechten, had de prinses ook veel aandacht voor de kinderen die haar op een muzikaal optreden trakteerden. Na een dans – en drumvoorstelling kreeg ze bovendien een cadeau overhandigt; een lijst met groepsfoto van het dansgezelschap. Toen Prinses Beatrix aan het eind van de middag weer in de rode bus wilde stappen, die haar en haar gezelschap deze dagen vervoert, hield een klein meisje haar tegen. Ze gaf de oud-vorstin een hartelijke knuffel en liet haar met tegenzin gaan. Later op de avond bezocht de prinses wederom de universiteit voor de receptie van het Koninkrijksjeugdparlement. Met ieder parlementsteam (Sint Maarten, BES-eilanden, en de organisatoren) sprak ze een half uur, waarna ze weer richting het hotel vertrok. Woensdagochtend kreeg de prinses al rond 8 uur plaatselijke tijd een rondleiding door het kantoor van Sint Maarten Nature Foundation, en stapte ze – in broekin een boot. Terwijl ze over de Simpson Bay Lagoon voer kreeg ze uitleg over het werk van de Foundation. Ze maakte de excursie niet zozeer vanwege 200 jaar Koninkrijk, maar voornamelijk in haar rol als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance. Dit is een regionaal netwerk van beschermde natuurgebieden dat helpt met het behoud van die gebieden op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk. Beatrix heeft tijdens eerdere bezoeken onder meer al eens een kijkje genomen in de mangrovebossen op Bonaire en bij de schildpadden op Klein Bonaire.

’s Middags bezocht de prinses samen met de gouverneurs van Aruba en Curaçao de Sint Maarten Academy . Op de Engelstalige school werd de prinses verwelkomd met het Wilhelmus en de Sint Maartensong. Vervolgens bood de meegereisde Ank Bijleveld geschiedenisboekjes aan een groep leerlingen aan. Het is de bedoeling dat deze boekjes door de hele school verspreid worden en men zo meer over de gezamenlijke geschiedenis van het Koninkrijk te weten komt. Prinses Beatrix sloot de dag af in de Bel Air Community Centre waar ze een uur lang sprak met de leden van de jeugdparlementsteams uit Curaçao, Aruba en Nederland. Vandaag betrad Prinses Beatrix tot slot nogmaals de universiteit om enkele werkgroepsessies van het Koninkrijksjeugdparlement bij te wonen. Ook sprak ze met de teamleiders en was ze aanwezig bij de presentaties van de eindresultaten.

3 opmerkingen:

 1. Wat mooi weergegeven deze dag van prinses Beatrix op Sint Maarten. Met plezier gelezen en ben benieuwd naar het vervolg. Ik kijk er al naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tijdens de feestelijkheden 200jaarkoninkrijk was dit -tot nu toe :-) mijn persoonlijke hoogtepunt. 3 dagen dialoog tussen jongeren en Beatrix over dit onderwerp was zeker voor alle deelnemers een bron van inspiratie en plezier. Geweldig en mooi idee.

  Overigens is en blijft het optreden van de prinses 'koninklijk'. Gewoon een klasse apart - en het maakt niet uit waar zij naar toe gaat. Persoonlijk gun ik haar van harte dat ze zulke mooie evenementen in de komende jaren "dikwijls" kan genieten. Ja, zit ook naar het vervolgverhaal uit te kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei, ik heb blijkbaar de indruk gewekt dat er nog een vervolg komt.. maar ik voeg hoogstens nog wat foto's toe aan deze samenvatting van het driedaagse bezoek van de prinses aan Sint Maarten..

  BeantwoordenVerwijderen