Prinses Laurentien reist over de wereld | De Oranjes

zondag 18 mei 2014

Prinses Laurentien reist over de wereld

“In Nederland staan we als Koninklijke familie dicht bij het volk.” 

Het zou een titel in de Mr. Finney reeks kunnen zijn, maar dan met de auteur zelf in de hoofdrol: ‘Prinses Laurentien reist over de wereld’. De afgelopen weken is de prinses namelijk op Cyprus en Australië en Griekenland gesignaleerd. 

Als erevoorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven was Prinses Laurentien op woensdag 7 mei kort op Cyprus waar ze een rapport van de Europese Unie over laaggeletterdheid presenteerde. Daarna reisde ze door naar Australië waar ze als voorzitter van de Fauna & Flora International in de Botanische tuin van Sydney een boom plantte. Opvallend detail is dat ze twee verschillende schoenen droeg. Omdat ze haar enkel had verstuikt, liep ze met een kruk en had ze de bewuste voet in een plat schoentje gestopt. De prinses, die bekend staat om de hoge hakken die ze vaak draagt, kon het niet laten om aan haar andere voet gewoon een andere schoen met hoge hak te dragen. Nadat ze – samen met de Australische politicus Rob Stokes – de boom had geplant, poseerde ze voor het nabijgelegen Sydney Opera House. Voor het gebouw, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, liet Prinses Laurentien zich ook interviewen door Australische media. Zo vertelde ze dat ze zich vereerd voelde om hier te zijn en dat er beter gelet moest worden op de oceanen. Verder had ze het over de kleine deeltjes plastic in cosmetische producten. "Veel vrouwen en ook mannen gebruiken deze producten om jonger te lijken. Ik weet zeker dat als mensen weten dat de deeltjes die hierin zitten schadelijk zijn, ze deze niet meer gebruiken." Op de vraag waarom ze zo onopvallend zonder politie-escorte door Sydney reisde, antwoordde ze: “In Nederland staan we als Koninklijke familie dicht bij het volk. Ik reis er gewoon met de trein, zoals ieder ander. Dat is het moderne leven.”

Op vrijdag 9 mei bezocht de prinses een school in Sydney. Aan de leerlingen van de Kangaroo school vroeg ze mee te denken over grote vraagstukken zoals milieu – en watervervuiling. Ook had ze een paar Mr. Finney boeken meegenomen, zodat er vanzelf een gesprek ontstond. Na een groepsfoto met de kinderen, vloog de prinses weer naar huis. Enkele dagen later, op 15 mei, werd Prinses Laurentien echter alweer in het Griekse Athene gespot. Ze hield er onder andere een toespraak op de EBLIDA conferentie waarin ze pleitte voor een nationale bibliotheekweek. Aansluitend bracht ze een bezoek aan de Orange Grove Athens. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten vorig jaar oktober ook al eens een bezoek aan dit initiatief van de Nederlandse Ambassade om jonge Griekse en Nederlandse ondernemers door trainingen aan een baan te helpen.

2 opmerkingen:

  1. Petje af ook voor deze prinses die veel goed werk doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We zien prinses Laurentien niet vaak zo'n eind weg. Mooi dat ze dit doet!

    BeantwoordenVerwijderen