Koninklijk paar bezoekt Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen | De Oranjes

dinsdag 27 mei 2014

Koninklijk paar bezoekt Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben gisteren en vandaag een bezoek gebracht aan de aan Nederland grenzende Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Dit met als doel om de wederzijdse handelsrelaties te bevorderen.

"We maken kennis met onze beide échte Oosterburen"
Het bezoek startte maandag op de Universiteit van Oldenburg. Na een welkomstwoord van minister-president Weil van Nedersaksen woonde het Koninklijk paar een seminar bij over de opslag van duurzame energie. Daarna werd een onderzoeksinstituut bezocht, waar de Koning een toespraak hield. “Vorig jaar zijn wij gestart met een reeks bezoeken aan de Duitse deelstaten. Toen bezochten we Hessen en Baden-Württemberg. Vandaag en morgen maken we nader kennis met onze beide echte Oosterburen: Niedersachsen en Nordrhein-Westfalen.” begon hij. Hij sprak zijn bewondering uit over de samenwerking tussen de landen. “De relatie lijkt gewoon en vanzelfsprekend. Maar wie scherper kijkt, ziet hoe fascinerend en enerverend de samenwerking is. Op hoeveel gebieden Duitsers en Nederlanders de krachten bundelen en samen intelligente antwoorden formuleren op de vragen van nu.” “…” “Duitsland en Nederland hebben elk hun sterke punten. Het gaat erom die zo goed mogelijk te combineren. Duitsland beschikt over industriële kracht. Nederland is sterk in verbindingen en het op elkaar aan laten sluiten van systemen. Duitsland heeft ruimte voor grootschalige   duurzame stroomproductie. Nederland weet veel van offshore activiteiten. Duitsland blinkt uit in   planmatige werken. Nederland heeft ervaring met marktwerking en met manieren om kostenefficiënt te werken. Zo vullen we elkaar aan. “

Máxima test (verse) aardbei
Zo’n 60 kilometer verderop, maar nog dichter bij de Nederlandse grens bezocht het Koninklijk paar vervolgens het Maritieme Competentiecentrum Mariko. Mariko richt zich op het samenbrengen van de maritieme capaciteiten in vooral de Eems Dollard Regio. Terwijl de Koning een toelichting kreeg in de scheepssimulator van studenten van de zeevaartfaculteit, bezocht Koningin Máxima ondertussen de campagnestand van ‘Frische ist Leben’. Dit is een gezamenlijke campagne van partijen uit Duitsland, Nederland en België om de consumptie van verse groente en fruit uit Duitsland te bevorderen. Dat het vers is, kon Máxima beamen na het eten van een aardbei. Ook kreeg ze aan mand vol paprika’s mee naar huis. De Koningin werd vervolgens teruggebracht naar het Competentiecentrum voor een lunch.

"Mijn Audi is een goed Duits product, dat we in Nederland nog wat langer hebben gemaakt"
Tijdens de lunch sprak het Koninklijk paar met Nederlandse en Duitse bestuurders over grensoverschrijdende samenwerking op het terrein van onderwijs en opleiding. ’s Middags werd in Werlte de power-to-gas proefinstallatie van autofabrikant Audi bezocht. Met deze installatie wordt elektriciteit omgezet en opgeslagen als methaangas dat daarna gebruikt kan worden als duurzame brandstof voor auto’s. Koning Willem-Alexander, die zelf dol is op Audi’s, was enthousiast over de proef. Al wordt op dit moment door verschillende partijen nog onderzocht of een productie van het zogenaamde ‘e-gas’ in Noord-Nederland haalbaar is. Toen het Koninklijk paar bij Audi vertrok en de Koning trots zijn eigen Audi’ liet zien zei hij: “Een goed Duits product, dat we in Nederland nog wat langer hebben gemaakt.” Het bezoek aan Nedersaksen werd afgesloten met een diner in Schloss Wilkinghege in Münster. In zijn toespraak voorafgaand aan het diner blikte de Koning terug op de dag en op het doel van het bezoek: “Onze werkbezoeken vandaag en morgen doen recht aan de intensiteit en veelzijdigheid van onze betrekkingen. Het programma is onconventioneel. We willen de diepte in. En we zijn dankbaar dat zoveel mensen hun kennis en praktijkervaring met ons willen delen. De onderwerpen waarover wij spreken zijn van groot belang voor het dagelijkse leven van mensen aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens. Kansen voor jongere en oudere mensen op de arbeidsmarkt. Goed onderwijs. Mogelijkheden voor ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Een aantrekkelijke woonomgeving voor iedereen. Een betrouwbare en zo schoon mogelijke energievoorziening. Al die elementen zijn essentieel en op al die terreinen - en nog een groot aantal meer - werken wij samen.” “..”De hechte en hartelijke relatie tussen onze drie landen vieren we vanavond hier in Schloss Wilkinghege, in Münster. De stad waar in 1648 - bij de Vrede van Münster - de soevereiniteit van de Republiek der Verenigde Nederlanden werd bevestigd! “ sloot hij zijn toespraak met historische woorden af.

De 'waxinelichthoudergooier' langs de route
Ook de nacht werd doorgebracht in Schloss Wilkinghege, zodat het Koninklijk paar vanochtend ongeveer meteen op de plaats van bestemming was. Er stond namelijk een bezoek aan het Zentrum für Niederlande-Studien op het programma. Vlak voordat de Koning en Koningin bij de Universiteit arriveerden, stond er een oude bekende in het publieksvak. De ‘waxinelichthoudergooier’ die we kennen van Prinsjesdag 2010 toen hij een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide. Hij kreeg daar ook een celstraf voor, maar wilde vandaag weer eens ervaren hoe het is om opgepakt te worden. De man droeg een groot bord met de tekst: ‘Niederlande ist ein Bilderberg Rothschilds Bankster monarchie’. Nog voordat het Koninklijk paar arriveerde, kon de man opgepakt worden. De Universiteit die Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten viert dit jaar haar 25-jarig bestaan en is een universitair centrum voor de studie van Nederland en Vlaanderen in Duitsland. Het heeft als doel de wederzijdse bekendheid tussen Duitsland, Nederland en Vlaanderen te versterken. Het Koninklijk paar sprak samen met de meegereisde minister Kamp met studenten over onderwerpen als Europa en de burger en het beeld van Nederland in Duitsland. Koningin Máxima zei dat Duits heel belangrijk is om te leren, maar bekende er zelf niet zo goed in te zijn.
Toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima weer dachten te kunnen vertrekken en al wandelend op weg waren naar het Kramerhaus (niet te verwarren met RoyalfanVivian’s huis) werden ze min of meer teruggeroepen door de studenten die hun pose al hadden ingenomen om samen met het Koninklijk paar op de foto te gaan. Via het Lambertikirchplatx kwamen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima uiteindelijk alsnog bij het Kramerhaus aan waar vroeger de Nederlandse vredesonderhandelaars verbleven. De Koning en Koningin waren zeer onder de indruk van de drie kooien die zelfs nog aan de toren van de St. Lamberti hangen. Hier werden de terechtgestelde leiders in gestopt.

De Koning scoort 
In Dortmund was vervolgens tijd voor wat ontspanning. Het Koninklijk paar bezocht er het Fraunhofer Institut für Materialfluss und Logistik – een onderzoeksinstituut dat zich richt op logistieke processen. Er werd afval aan de Koning en Koningin getoond, dat men binnen het instituut ‘Internet of Things’ noemt en voorziet van een chip die productinformatie en de bestemming van het product bevat. Ook stond er een kartonnen keeper die echt de bal kan tegenhouden, ongeacht uit welke hoek je ‘m schiet. Maar Koning Willem-Alexander was de nep-keeper toch te slim af en schoot de oranje bal gemakkelijk en lachend in het doel. Aansluitend was het Koninklijk paar aanwezig bij de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen Dianlog (Nederlands publiek-private topinstituut voor logistiek onderzoek) en het EffizienzCluster LogistikRuhr (logistieke clusterorganisatie in het Ruhrgebied, onderdeel van IML). De intentieverklaring gaat over de kennisuitwisseling van stedelijke distributiesystemen en het gezamenlijk aanboren van financieringsbronnen, waaronder het Horizon 2020 programma van de EU voor Europees onderzoek en innovatie. In Essen maakte het Koninklijk paar vanmiddag kennis met de Nederlands-Duitse samenwerking in de creatieve industrie. Tijdens het bezoek aan het industrieel ontwerpbureau uit Delft met vestigingen in Essen en Ulm kreeg het Koninklijk paar diverse producten voor de Duitse markt gepresenteerd. Ook spraken ze met Duitse opdrachtgevers.

Zware lunch in Essen
Natuurlijk volgde er ook nog een rondleiding met vertegenwoordigers langs een aantal succesvolle Nederlands-Duitse samenwerkingen. Deze voorbeelden hebben betrekking op interactie en service design, de toekomst van mode (een samenwerking tussen twee Nederlandse en twee Duitse hogescholen), serious gaming en audiobranding. De lunch daarentegen was 100% Duits. Willen wij deze middagmaaltijd nog wel eens overslaan of snel een broodje eten, in Essen kregen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een zware paddenstoelensoep en heel veel vlees op hun bord. In Kleef werd tot slot een bijeenkomst bijgewoond van Nederlandse en Duitse bedrijven in de maakindustrie. De bijeenkomst was gericht op de bevordering van grensoverschrijdende economische samenwerking, het stimuleren van kennisuitwisseling, net als de netwerkvorming tussen MKB-bedrijven uit de maakindustrie.

Succesvol bezoek
Nederlandse ondernemers zijn belangrijke toeleveranciers voor de Duitse industrie en daarom blijft investeren in deze goede en nieuwe relaties van belang. Met dit tweedaagse bezoek van het Koninklijk paar aan de Duitse deelstaten zit het met de handel wel goed. Al was het alleen al omdat er in hun kielzog een heleboel mensen uit de Nederlandse industrie waren meegereisd. Het geslaagde bezoek eindigde even iets minder vrolijk met een flinke regenbui toen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Schloss Moyland – waar de bijeenkomst nog even verder ging – weer verlieten.

4 opmerkingen:

 1. Wat een verslagje en ik zeg het nog maar een keer; jij hebt je roeping gemist en had verslaggeefster moeten worden.
  Leuke en mooie foto's zitten erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. De foto's zijn helaas niet helemaal beeldvullend, maar dat komt omdat ze rechtstreeks van Getty Images komen die een embed-code toestaat, waardoor ik de foto's kan gebruiken. Aan de afmeting valt dus helaas niet te sleutelen ;)

   Verwijderen
 2. Er kan trouwens ook weer (opnieuw) gestemd worden op de poll mensen. De poll vanuit het blogsysteem werkte niet meer, dus heb ik een externe toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi verslag, en wat zagen ze er weer prachtig uit.

  BeantwoordenVerwijderen