Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Achterhoek | De Oranjes

dinsdag 6 mei 2014

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan de Achterhoek

Het Koninklijk paar bracht vandaag een streekbezoek aan de Achterhoek. Voormalig Koningin Beatrix legde elk jaar twee bezoeken aan (‘uitgestorven’) streken in het land. De verwachting is dat Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima die traditie zullen voortzetten.


Tijdens het streekbezoek aan de Achterhoek stond de ‘Achterhoek Agenda 2020’ centraal – een innovatief voor de toekomst van de Achterhoek dat aansluit op de toekomstvisies van de provincie, de Rijksoverheid en Europa. Rond 10 uur arriveerden de Koning en Koningin in Borculo waar ze ontvangen werden op het gemeentehuis. Daar werd in het bijzijn van de burgemeester van de gemeente Berkelland, voorzitter van de Stuurgroep Agenda 2020, het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek en gedeputeerden van de provincie Gelderland gesproken over de Achterhoek Agenda 2020 waar ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima – die een hoed droeg geïnspireerd op het model bij de doop van haar jongste dochter met de naam ‘New Ariane’ – zich van te voren goed over hadden ingelezen. Doel van de Achterhoek Agenda 2020 is het realiseren van een duurzaam, aantrekkelijke en gezonde Achterhoek in 2020 en verdere toekomst. De agenda richt zich op vier thema's: innovatieve & duurzame economie, slim & snel verbinden, vitale leefomgeving en kansrijk platteland. Door krachten te bundelen en verbindingen te leggen tussen ondernemers, organisaties en particulieren moet de Achterhoek de Agenda 2020 kunnen realiseren.

Een uur later was het Koninklijk paar alweer in Neede waar ze een aantal inwoners ontmoetten in Grandcafé De Hofmaat. Ondanks dat voor dit Koninklijke bezoek het hele dorp was uitgelopen en het rijendik stond, heeft het dorp wel te maken met een teruglopend inwonersaantal en vergrijzing. Dit hardnekkige probleem baart de inwoners zoveel zorgen dat ook de jonge mensen er spontaan grijze haren van zouden krijgen. Het Koninklijk paar kreeg van de mensen te horen hoe ze het dorp aantrekkelijk proberen te maken voor jong en oud en welke activiteiten er zoal georganiseerd worden. Neede ligt zelfs zo afgelegen dat er ‘Achterhoek Connect’ is opgericht. Vooral oudere mensen die internet hebben kunnen hun eventuele zorgvragen dan direct virtueel stellen. Het virtueel verbinden van mensen in buurten en wijken biedt bovendien de kans om eenzaamheid tegen te gaan. Koningin Máxima speelde even voor vertegenwoordiger door met een bejaarde op afstand te praten via een tablet. Hij/zij zal dat korte videogesprek waarschijnlijk niet snel meer vergeten. In de derde stopplaats, Groenlo, bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Graafschap College. Dit is naar verluidt de grootste mbo-instelling in de Achterhoek, en weet behalve leerlingen uit de regio ook leerlingen áchter de Achterhoek naar binnen te lokken. Dat is het geheim. Het college biedt naast mbo-onderwijs, ook andere opleidingen en cursussen zoals inburgercursussen. In een willekeurig klaslokaal sprak de Koning met studenten van de mbo-richting Zorg en Welzijn over hun opleiding en problemen bij het vinden van stageplekken. Ondertussen was de Koningin in gesprek met studenten over ondernemerschap en eenzaamheid in het gebied. “Het onderhouden van sociale contacten wordt moeilijker als voorzieningen in kleine kernen wegvallen” was een van de problemen die opgesomd werd. Een luxeprobleem, aangezien er in Gelderland prachtige dieren rondwandelen en je geen menselijke sociale contacten in het leven nodig hebt.


In Ulft werd het streekbezoek afgesloten met een bezoek aan het innovatiecentrum ICER die het Koninklijk paar door hun komst tevens officieel openden. ICER is onderdeel van het DRU-Industriepark; zeven gerenoveerde oude fabrieksgebouwen van de voormalige DRU ijzergieterij. Het DRU-Industriepark biedt ruimte voor bedrijven, onderwijs, cultuur en ontspanning. Met de opening werd ook het toeristische project ‘Beleef de Spannendste Geschiedenis van Gelderland’ geopend. Via de smartphone en websites is het mogelijk tweehonderd cultuurhistorische plekken in de provincie te ontdekken. Wat smartphones betreft bleef die van de Koning ook niet in zijn jaszak zitten. Na een hele dag gefotografeerd te worden, maakte hij voor de grap ook twee foto’s vanuit zíjn oogpunt. Na afloop van het bezoek werden ze op het Facebook account van het Koninklijk Huis geplaatst. De rondleiding door het innovatiecentrum kwam ook nog langs een speciale fotohoek, waar men aan de hand van de gemaakte foto een scan voor bezoekers kan maken die ze ook als toegangskaartje kunnen gebruiken. Zowel de Koning als Koningin probeerden  het uit. Toen de Koningin stond te poseren vroeg ze aan de technische medewerkers of het gelukt was. “Een foto met jou kan toch nooit mislukken?” antwoordde de Koning.

Tot slot bekeek het Koninklijk paar op hetzelfde terrein het IJzermuseum waarmee hun eerste streekbezoek werd afgesloten.

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooi verslag van een een mooi streekbezoek. En wat zag de Koningin er prachtig uit en uitgerust, want gisterenavond bij het bevrijdingsconcert zag ze er maar moe uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. idd helemaal mee eens. Ze zag er weer mooi uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldige uitspraak van de koning en hij heeft helemaal gelijk :) Koningin Máxima staat er altijd goed op.. En ook leuk dat hij zelf foto's maakte en natuurlijk vooral dat hij die ook deelde..

    BeantwoordenVerwijderen