Oranje nieuws – 20 t/m 22 mei 2014 | De Oranjes

donderdag 22 mei 2014

Oranje nieuws – 20 t/m 22 mei 2014

Koningin Máxima bij oratie hoogleraar Prins Claus Leerstoel

Koningin Máxima was dinsdag aanwezig bij de inaugurele rede van professor Jumoke Oduwole die vorig jaar september is benoemd tot hoogleraar in de Prins Claus Leerstoel.

Mevrouw Oduwole kreeg het hoogleraarschap vanwege haar werk wat zich concentreert op handelsrecht, internationaal recht en mensenrechten. Het hoogleraarschap wil Oduwole gebruiken om zich toe te leggen op onderzoek naar het recht op ontwikkeling, zo liet ze in haar toespraak weten bij het International Institute of Social Studies in Den Haag. Voorzitter Koningin Máxima luisterde aandachtig, maar een dag later werd bekend dat ze voortaan geen voorzitter meer zal zijn van de Prins Claus Leerstoel. De Koningin heeft het stokje overgedragen aan de rector van het ISS, Leo de Haan en blijft zelf nog wel beschermvrouwe van de leerstoel die is ingesteld ter bevordering van onderzoek en onderwijs op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus.

Foto: ©  www.royalduo.nl 

Koning Willem-Alexander slaat eerste munt met Koningsdubbelportet

Koning Willem-Alexander heeft woensdag het Koningsdubbelportret – waarop zijn moeder voor het laatst staat – geslagen. 
Het regent de laatste tijd Koninklijke munten. Vorig jaar verscheen ook al een dubbelportret, toen nog met Beatrix als Koningin op de voorgrond. En eerder dit jaar sloeg de Koning ook zijn eerste munt met zijn eigen portret. Met de uitgifte van de euromunt met het Koningsdubbelportet – die vanaf donderdag in omloop komen – wordt nu echt afscheid genomen van Beatrix die sinds 1980 met veel verschillende portretten regelmatig op munten verscheen.


Koningin Máxima’s drukke donderdag
Opening ECSITE-congres, uitreiking Appeltjes van Oranje, Galaconcert in de Efteling

De publieke agenda van Koningin Máxima puilt de laatste weken uit. Toch zijn er van die dagen die nóg drukker zijn, zoals vandaag. Vanochtend opende de Koningin het ECSITE-congres voor cultuur – en wetenschapscommunicatie, vervolgens haastte ze zich naar het Koninklijk Paleis Amsterdam voor de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. De dag werd afgesloten in het Efteling theater, waar de Koningin een jubileumconcert van de Koninklijke Sophia’s Vereeniging bijwoonde.

Omdat Koningin Máxima vanavond in galajurk bij het Efteling theater zou verschijnen, werd haar kapsel al vroeg in de ochtend kunstig opgestoken. Er was gedurende de dag namelijk geen gaatje meer vrij om dat te doen. Vanochtend was de Koningin in het World Forum Center in Den Haag om de ECSITE officieel te openen – een conferentie met daarnaast voor kinderen een interactieve en educatieve techniek – show van het Museon. Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie. Het museum was in 1989 een van de oprichters van ECSITE. Door samen met een groep kinderen een wereldbol aan te raken, werd de openingshandeling verricht en kon de conferentie van start gaan. Koningin Máxima bleef niet lang hangen, want ging direct door naar Amsterdam. Gelukkig hing het oranje jurkje – voor de Appeltjes van Oranje kiest ze meestal voor een oranje jurkje – al in het paleis klaar.

Na zich omgekleed te hebben, arriveerde ook haar man in het paleis die in de Grote Balzaal de uitreiking bijwoonde. Andere jaren was ook Prinses Beatrix - tevens de ontwerpster van het Appeltje van Oranje – aanwezig, maar bevind zich momenteel natuurlijk op Sint Maarten. De Koningin refereerde in haar toespraak nog wel naar haar: “Wij missen mijn schoonmoeder wel. Het is de eerste keer dat zij hier niet bij aanwezig is. Maar zij bezoekt op dit moment Sint Maarten en heeft daar een mooie tijd.” De Appeltjes van Oranje – de bekroning voor succesvolle Oranje Fonds initiatieven – gingen dit jaar naar Stichting MeeleefGezin, Stichting Buurtmarkt Breedeweg, en Stichting AanZet. Deze drie initiatieven komen geheel overeen met het thema van dit jaar, ‘Samen Meer' . De Koningin zei in haar toespraak blij te zijn om de geweldige vrijwilligers te ontvangen die wat ze doen ‘heel gewoon vinden’. “En dat is het misschien ook wel: gewoon. Wat is er gewoner dan mensen die elkaar ontmoeten? Die samen dingen doen. Werken, leren, sporten, muziek maken, eten, klussen, praten, lief en leed delen.” “Maar ze zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend…” vulde ze aan.. Niet iedereen legt zich daar bij neer. “En zo dreigen juist de 'gewone' dingen in het gedrang te komen. Samen iets leuks doen. Samen praten over wat je hebt meegemaakt of over hoe je je voelt. Samen nieuwe dingen leren en nieuwe ervaringen opdoen. Samen met anderen is het leven mooier. “ riep Máxima vrolijk uit. Van de drie Oranje Fonds initiatieven is de Koningin al op bezoek geweest bij Buurtmarkt Breedeweg. Ondanks de verschrikkelijke en vooral onverwachte kus aan het eind van het bezoek, heeft ze er wel goede herinneringen aan overgehouden. Ze vertelde over de caissière die haar trots over haar werk en ambities vertelde. Desondanks ging de Grote Appel dit jaar naar AanZet in Leeuwaren. “Omdat dit initiatief uitblinkt in veelzijdigheid en reikwijdte. En omdat het in een lange reeks van jaren zijn waarde heeft bewezen. “ Behalve de appel en een geldbedrag, kan dit initiatief op korte termijn waarschijnlijk ook Koninklijk bezoek verwachten.

Vanavond was de Koningin aanwezig bij het galaconcert van de Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand in het Efteling Theater. Naast haar kapsel, die al de hele dag keuring kunstig opgestoken zat, droeg ze een mooie witte (sprookjes) galajurk. ‘Sprookjes bestaan echt’ is een veelgebruikte slogan van de Efteling. Maar vanavond hadden ze dus echt gelijk. Het uit ruim tachtig muzikanten bestaande orkest heeft al in 1939 van Koningin Wilhelmina het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen. Niet meer dan normaal dus dat er bij het 150-jarig bestaan van het harmonieorkest, het opleidingsorkest en de slagwerkgroep Koninklijk bezoek aanwezig was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten