Oranje nieuws – 7 t/m 9 mei 2014 | De Oranjes

vrijdag 9 mei 2014

Oranje nieuws – 7 t/m 9 mei 2014

Koning Willem-Alexander opent Amaliahal voor paarden

Koning Willem-Alexander heeft woensdag de opening verricht van een nieuw Nationaal Hippisch Centrum voor paardensport en paardenfokkerij. 

Willem-Alexander maakte als baby al kennis met paarden
Foto: ©  Max Koot/RVD
Het nieuwe centrum heeft de naam Amaliahal gekregen en is dus vernoemd naar de oudste dochter van de Koning die ook dol is op paarden. Even ging er dan ook het gerucht dat zij met haar vader mee zou komen voor de opening van het nieuwe centrum, maar de Koning kwam alleen. In een open rijtuig werd hij de Amaliahal binnengereden. Zo was hij zelf ook een beetje onderdeel van de hippische show ter gelegenheid van de opening. IJsbrand Chardon, veelvuldig medaillewinnaar, stal de show met zijn vierspan. Springruiter Jeroen Dubbeldam verzorgde een demonstratie met dressuurruiter Adelinde Cornelissen, Robbie van Dijk reed op volle snelheid rondjes met zijn tuigpaard en er werden demonstraties gegeven van onbekendere paardensporten (eventen, raining en voltige). De Koning vond de demonstraties erg boeiend en maakte er foto's van. Met een grote schaar knipte hij vervolgens een lint door (Na alle originele openingshandelingen was dit het eerste echte ‘lintje knippen’ als Koning) In het open rijtuig, afkomstig uit de Koninklijke stallen, kreeg hij tot slot nog een rondleiding over het terrein. Behalve de evenementenhal die vernoemd is naar Amalia, beschikt het nieuwe centrum in Ermelo over meerdere stalgebouwen, kantoorgebouwen, een trainingsruimte, overnachtingruimte en een rijhal.

De drukke donderdag van Koning Willem-Alexander
Bezoek aan ‘Super COOL’, opening Johan Frisosluis en aanwezig bij première ‘ANNE’

De Koning beleefde donderdag weer een drukke dag. Hij begon in Almere waar hij een onaangekondigd bezoek bracht aan het initiatief ‘Super Cool!’ van de Almeerse Schaatsvereniging. Vervolgens stapte hij op een zeilschip om in Stavoren de vernieuwde Johan Frisosluis te openen en vanavond was hij bij de première aanwezig van de theatervoorstelling ANNE.

Foto: ©  Bart Homburg/Oranje Fonds
Binnen het programma ‘Kracht van Sport’ van het Oranje Fonds is in Almere het initiatief ‘Super COOL’ ontstaan. De Almeerse Schaatsvereniging koppelen met ‘Super COOL’mensen met een visuele en/of verstandelijke beperking aan vrijwilligers. Samen schaatsen ze in het winterseizoen, en doen ze aan inline-skaten in het zomerseizoen. Zo ook afgelopen donderdag. Enkele vertegenwoordigers waren op de hoogte van het bezoek van de Koning, maar de deelnemers zelf niet. Voor hen was het dus een grote verrassing toen Koning Willem-Alexander langs de baan stond en op een fluitje blies. Kort daarvoor had hij binnen al met de betrokken organisaties, vrijwilligers en een paar deelnemers gesproken. In Stavoren arriveerde de Koning een tijdje later met de boot ‘Bestevaer 56ST HannaH’. Er was op dat moment al een theaterspektakel op het water van de Friese plaats bezig, waar de Koning met zijn komst ook aan deelnam. Hij kwam de nieuwe tweede Johan Frisosluis openen. Vroeger konden er namelijk maar acht tot tien bootjes door de sluis, wat voor wachttijden van meer dan twee uur zorgde. Met de nieuwe sluis kunnen er twee keer zoveel boten doorheen en worden de files vast minder. Langs de kade was het erg druk met mensen die allemaal getuige wilden zijn van Koning Willem-Alexander die de openingshandeling verrichte. Vanuit een sloep kreeg de Koning een grote symbolische sleutel overhandigd die hij vastmaakte en daarna omhoog moest hijsen. Dat ging de Koning, als ervaren zeiler, natuurlijk goed af. Vervolgens openden de sluisdeuren zich terwijl het schip met de Koning aan boord de sluis in voer. De officiële opening was een feit, maar de Koning ging nog even aan wal om in het gebouw bij de sluis met mensen te praten over de totstandkoming van deze 'verbouwing'.

Foto's: ©  Klaas Pot/Provincie Fryslan 

Ook splinternieuw is het nieuwe theater in Amsterdam, wat speciaal voor de productie van het toneelstuk ANNE is neergezet. Koning Willem-Alexander was ’s avonds een van de 1100 gasten op de première van het toneelstuk dat over het leven van Anne Frank gaat. Aan de hand van het wereldberoemde dagboek en een realistisch decor wordt het verhaal van het meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar familie ondergedoken zat in het achterhuis aan de Prinsengracht heel goed nagespeeld. Hoewel er al diverse toneelstukken zijn geweest, is dit de eerste voorstelling waarin de teksten uit haar dagboek op het toneel letterlijk worden geciteerd. De Koning, die in de zaal nog na liep te soppen van de doorweekte rode loper, was net als de rest van de aanwezigen onder de indruk van het toneelstuk. Ook het laatst levende familielid van de familie Frank, Buddy Elias was erbij. Hij mocht de bloemen geven aan de spelers, die tot slot op de foto gingen met de Koning.

Prinses Beatrix opent woonzorgcentrum de Schauw

Prinses Beatrix heeft vandaag het woonzorgcentrum De Schauw geopend in Putten. Het centrum richt zich naast reguliere zorg ook op het vitaal houden van ouderen.

Hoewel de meeste ouderen al ruim een jaar in het woonzorgcentrum wonen, en de zorggroep Noord Veluwe meerdere uitnodigingen naar het Koninklijk Huis heeft gestuurd, werd er pas recent op de uitnodiging ingegaan. Vandaag was dus de dag dat Prinses Beatrix eindelijk naar Putten kwam en met het doorknippen van een lint de Schauw officieel opende. Aansluitend kreeg de prinses een rondleiding langs de verschillende woongroepen die vernoemd zijn naar haar kleindochters Amalia, Alexia en Ariane. Na de rondleiding nam ze ook nog ruim de tijd om koffie te drinken  met enkele bewoners.

1 opmerking:

  1. Wat een mooi verslag van een drukke dag van onze Koning, maar moe eruit zien, dat zien we maar zelden. Als Maxima moe is, dan zien we dat meteen. Mooie foto's staan er ook bij.

    BeantwoordenVerwijderen