10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: IX | De Oranjes

donderdag 8 mei 2014

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: IX


Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Onder het genot van glazen chocolademelk en lekkere broodjes, bekeek het Koninklijk gezin in januari 2012 het paardenevenement Jumping Amsterdam nadat oma Beatrix twee dagen eerder enthousiast terugkeerde van de springwedstrijden waarbij veel internationale ruiters deelnamen. Ook Prinses Amalia is een echte paardenliefhebster, en volgde op dat moment ook al paardrijlessen samen met zusje Alexia. Tijdens die zondagmiddag in de RAI was er ook reden tot juichen toen de Nederlandse Adelinde Cornelissen de wereldbeker voor kür op muziek won. Vrolijk zijn ook altijd de jaarlijks terugkerende skivakanties in Lech. Maar in 2012 kreeg het Koninklijk gezin nog voor vertrek naar Oostenrijk te horen dat Prins Friso een ernstig ongeluk had gehad. Hoewel de volwassenen Amalia, haar zusjes, nichtjes en neefje een zo normaal mogelijke vakantie probeerden te bezorgen, troffen ze hun ouders en oma iedere keer verdrietiger aan toen ze weer in Gasthof Post kwamen na een middag met de skischool op pad te zijn geweest. Ook thuis in Nederland gingen de zorgen om Friso, die in coma lag en daar mogelijk nooit meer uit zou ontwaken, verder. In de weekenden trokken de Prins van Oranje en Prinses Máxima er daarom vaak op uit met hun dochters voor wat afleiding. Samen met oma Zorreguieta, die ook in Nederland was, bezocht het gezin op 4 maart het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. In het museum zijn de belangrijkste collecties voorwerpen uit de maritieme geschiedenis te zien. Het museum heeft ook speciale tentoonstellingen voor kinderen. Vooral Prinses Ariane genoot van de sprookjesachtige onderwaterwereld ‘Circus Zee’ die speciaal voor kleine kinderen in het museum is opgenomen. Ondertussen beleefden Amalia en Alexia met oma Zorreguieta het virtuele avontuur vol stormen en zeeslagen in ‘De Zeereis’. Tot slot werd het VOC schip Amsterdam bezocht. Bijna een week later, op vrijdag na schooltijd nam Prinses Máxima haar dochters mee naar de Efteling om daar van de sprookjes en de attracties te genieten.

Eind maart verschenen er drie nieuwe foto’s van de prinsesjes op de vernieuwde website van het Koninklijk Huis. Omdat kort daarvoor bekend werd dat Amalia, Alexia en Ariane op de kinderpostzegels van 2012 zouden komen, dacht men in eerste instantie dat dat deze foto’s zouden zijn maar in september verscheen het definitieve vel met de serie foto’s. De prins had zijn dochters afzonderlijk van elkaar en samen gefotografeerd. Prinses Amalia droeg op de foto’s met beige achtergrond haar roze truitje die ze ook bij Jumping Amsterdam droeg.
Foto's: © Z.M. Koning Willem-Alexander
In juni verscheen Prinses Amalia onverwachts weer in het openbaar toen ze met haar ouders en zusjes aanwezig was bij een eindconcert van ‘Kinderen maken muziek’ in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Zo’n 3000 kinderen van diverse basisscholen lieten horen over welke muzikale capaciteiten ze beschikten met dank aan het project van het Oranje Fonds dat in 2011 door Prinses Máxima gelanceerd werd. Behalve Prinses Máxima, genoten ook haar dochters van het concert. Zelf zijn ze ook erg muzikaal. Amalia is van de viool, en Alexia en Ariane vormen een muzikaal duo achter de piano op de Eikenhorst. Uiteraard volgen de prinsesjes ook trouw muziekles, maar een enorme kinderdrumband hadden ze nog niet eerder van zo dichtbij meegemaakt. Bij aankomst in de hal deed het hen dan ook ietwat schrikken. Gelukkig was het gezelschap er al snel aan gewend en hing Amalia zelfs over de rand van de tribune omdat ze zo onder de indruk was van de prestaties van haar leeftijdsgenootjes.

Foto's : © v.d. Werf/PPE,   www.ppe-agency.com

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Een maand later werd de zomervakantie traditiegetrouw ingeluid met een fotosessie. De prins had als locatie dit keer de Seringenberg op landgoed de Horsten uitgekozen, waar ze als gezin gewoon op de fiets naartoe konden. Zoals vanouds gaf het leger aan fotografen hen allerlei aanwijzingen. Dat varieerde van “Lachen”, “zwaaien”, tot… “Je staat te ver naar achter!”. Ook wilden ze een foto van het prinselijk paar samen, dus stuurde de prins zijn dochters even weg. “Gaan jullie maar even tikkertje spelen” zei hij. Prinses Amalia en Prinses Alexia renden er snel vandoor, terwijl Ariane met een zielig stemmetje riep: “Ik kan niet zo hard rennen hoor”. Ook na het tikkertje spel moesten de prinsesjes nog even blijven rennen maar dan hand in hand, zoals de fotografen wederom voorgesteld hadden. Het gezin gehoorzaamde alle aanwijzingen, maar toen haar vader weggestuurd werd omdat er een foto van alleen de dames gemaakt moest worden, bemoeide Amalia zich ermee. “En nu de mannen alleen” zei ze, toen de foto gemaakt was. Na het fotokwartiertje brachten Willem-Alexander en Máxima hun dochters naar huis en keerden ze terug voor een persgesprek. Er werd onder andere gevraagd of de prinsessen, en vooral Amalia in de nabije toekomst zelfstandige publieke optredens zullen doen. De prins en prinses zeiden dat ze hun dochters zoveel mogelijk in alle rust willen laten opgroeien, en dat dit soort dingen pas echt gebeuren als ze wat ouder zijn. Amalia is zich nu wel van haar bijzondere positie bewust. “Ze gaat er heel goed mee om” aldus Prinses Máxima. “Amalia, Alexia en Ariane hebben alle drie een goed rapport en daar zijn we apetrots op. “"Ze staan stevig in hun schoenen",voegde Willem-Alexander toe. "Ze zijn gelukkig en beseffen dat deze persmomenten erbij horen. Ze klagen er niet over. Het is heel leuk om te zien dat ze vanaf 7, 8 jaar echte personen worden."  De drie zijn ook echte 'waterratten', zei de prins. “Ze hebben nu allemaal hun zwemdiploma, dus we hoeven geen doodsangsten meer uit te staan wanneer ze het water induiken”. Ook werd er gesproken over de Olympische Spelen in Londen waar het gezin die zomer naartoe zou gaan. "Dat is een leuk deel van het werk, het wordt fantastisch", aldus Willem-Alexander. "De opening is te laat voor de kinderen, daar gaan ze niet heen. Ze willen wel alle sporten met paarden zien en hockey." 

Foto: © RVD/Beeldcentrum Rijksoverheid

En inderdaad, het gezin ontbrak die zomer bijna bij geen enkele wedstrijd. Een dag na de openingsceremonie zat het gezin op de tribune voor het estafette zwemmen. Om de tijd te vullen speelden de prinsesjes wat met het oranje sjaaltje, die Amalia af en toe plagerig over het hoofd van haar vader gooide. Prinses Máxima maakte overal foto’s van. Uiteraard werd er ook enthousiast aangemoedigd, en juichten de prins en prinses de zwemsters samen met hun dochters toe na het winnen van zilver. De volgende dag was er nog veel meer Koninklijk publiek bij de hockeywedstrijd Nederland – België. Namens België was Kroonprins Filip met zijn gezin aanwezig, en de Prins van Oranje en Prinses Máxima hadden behalve hun eigen dochters, ook nog hun in Londen wonende nichtjes Luana en Zaria mee naar de wedstrijd genomen. Ook ’s middags waren ze er nog bij toen wielrenster Marianne Vos door de stromende regen reed en uiteindelijk won. Het gezelschap had op diverse locaties langs de route in de stad gestaan en “Hup Holland hup” geroepen aldus Prinses Alexia. Een cameraploeg maakte van de gelegenheid gebruik om de meisjes enkele vragen te stellen, maar de prins wist nog snel in te grijpen door “Ze moeten nu hun stem sparen voor de camera’s” te zeggen. Dat Amalia met haar zusjes en nichtjes enthousiaste sportliefhebbers zijn bleek wel toen ze tijdens de huldiging bij de finish uit volle borst het Wilhelmus meezongen.

Foto: © Soenar Chamid,   www.ppe-agency.com
Ook de volgende dag gingen Gravin Luana en Gravin Zaria weer gezellig mee naar wedstrijden judo en hockey. Amalia, die zelf ook aan judo doet, bekeek de wedstrijd met open mond en was zichtbaar teleurgesteld toen judoka Dex Elmont niets won. Direct na de judowedstrijd haastte het gezelschap zich naar het hockeyveld. Daar moesten de Nederlandse hockeyheren het opnemen tegen India. Amalia, Alexia, Ariane en Luana waren de Nederlanders enthousiast aan het toejuichen met een vlag. Gravin Zaria bekeek de wedstrijd liever bij haar oom op schoot. Zaria schaterde het uit toen Willem-Alexander bij de eerste twee doelpunten van zijn stoel sprong en in zijn handen klapte. Daarna kroop ze weer bij hem op schoot om getuige te zijn van de uiteindelijke 3-2 winst voor Nederland. Helaas verregende het gezin een dag later opnieuw toen ze naar de paardenwedstrijden kwamen kijken. Gelukkig boden plastic regenbakken uitkomst. Enkele dagen later ontbrak het gezin dan ook niet toen de finale wedstrijd van springruiters plaatsvond. Van regen was geen sprake, en omdat het een lange zit was, had het kindermeisje een tas met kleurboeken en stiften meegenomen. De wedstrijd was ook wat saai. Niemand had verwacht dat de Nederlandse springruiters zouden winnen. Behalve Amalia, want zij had ondertussen op de tribune druk haar best gedaan op een tekening met een gouden beker voor de ruiters. Het werd uiteindelijk zilver voor het Nederlands springruiterteam, maar door deze Koninklijke tekening, die ze na afloop overhandigd kregen, voelden ze zich waarschijnlijk toch dé winnaars.

Foto: © van Katwijk,   www.ppe-agency.com
Ook in de dagen die volgden bekeek het gezin nog diverse wedstrijden, maar de grote verrassing voor de Nederlandse sporters was toch wel toen het Koninklijk gezelschap onverwachts het Olympisch dorp kwam bezoeken. Ze spraken met de sporters en maakten een rondje langs het winkelcentrum, verschillende sportgelegenheden en een recreatiegedeelte. De prinsesjes kregen ieder een delftsblauw- tasje vol met kleine Hollandse attributen (zoals klompjes en tulpjes) cadeau. Op 2 september bezocht het Koninklijk gezin de Floriade in Venlo. Op deze grote wereldtuinbouw-tentoonstelling was ook van alles voor kinderen te doen. Prinses Amalia kreeg haar zusjes zover mee te doen aan de ‘Kokkerelli, Kids University for Cooking’ Met een muts op en een schort aan luisterden ze samen met de andere kinderen naar de uitleg, waarna ze van alles mochten snijden en roeren. Een week later stond Amalia met badslippers in haar hand in Amsterdam. Prinses Máxima had besloten mee te doen aan de zwemtocht door de grachten waarvan de opbrengst naar de Stichting ALS gaat. Van te voren hadden zij en de andere deelnemers wel het advies gekregen een tetanusprik te halen en een goed zwempak aan te doen. Na twee kilometer zwemmen, wat ze in 50 minuten voor elkaar kreeg, werd ze bij de finish onthaald door haar gezin. De trotse Prinses Amalia gaf haar moeder een kus en bood snel haar slippers aan, terwijl de prins zijn vrouw een lange badjas gaf.

Een paar maanden later verwelkomde Amalia zoals ieder jaar de Sint. Hij kwam, in tegenstelling tot haar moeder in september, niet dóór het water maar óver het water met pakjesboot 070. Dat was voor Amalia natuurlijk inmiddels algemeen bekend, net als de waarheid van zijn bestaan. Om het voor Prinses Ariane nog een beetje leuk te maken speelde ze het geloof in Sinterklaas gewoon mee. Met een gevulde groene pietenmuts vol pepernoten vertrok ze tevreden weer naar huis. Na het vieren van haar 9e verjaardag was ze erg aan vakantie toe, zo liet ze uit haar mond vallen tijdens de fotosessie in Argentinië op 23 december. Het Koninklijk gezin bracht de feestdagen dat jaar door bij de familie in Argentinië en nodigde de pers uit in ruil voor een rustige vakantie. Door de regen werd een groot deel van de fotosessie binnen, in het afgehuurde huis van de ambassadeur, gehouden. Daar stond ook een mager kerstboompje om nog wat kerstsfeer aan de foto’s toe te voegen. Tot slot werden toch nog wat foto’s buiten gemaakt, voor het mooie Nahuel Huapí park en riepen de prinsesjes “Feliz Navidad!” in koor.

6 opmerkingen:

 1. wat is dat altijd mooi en gezellig om hier de berichtjes te lezen... heel leuk. Ga zo door :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat Susann al schrijft, altijd gezellig om te lezen. weer een heel leuk verslag van onze troonopvolgsters.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. weer een heel leuk stukje van Amalia :). Ik heb alleen een opmerking, was het niet Alexia die bij de fotosessie in 2012 zei 'en nu de mannen alleen' ? (ik kan het ook fout hebben hoor) Voor de rest weer helemaal prima :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Nee het schijnt echt Amalia geweest te zijn. Zie ook dit artikel van royalblog: http://gpdhome.typepad.com/nieuwsberichten/2012/07/page/6/

   Verwijderen
 4. Beste Vivian,
  Het was inderdaad Amalia, maar ik heb een filmpje en daar zegt Alexia het ook ik zal de link geven. Het is op 6:25. Het is niet om bijdehand te zijn hoor.
  http://m.youtube.com/watch?v=_vkNc0uiCuc

  BeantwoordenVerwijderen