Oranje nieuws - 14 t/m 17 mei 2014 | De Oranjes

zaterdag 17 mei 2014

Oranje nieuws - 14 t/m 17 mei 2014

Koninklijk paar biedt Corps Diplomatique diner aan
“Sinds ik koning werd, hebben 47 ambassadeurs de reis naar het paleis gemaakt, wat resulteerde in 47 waardevolle ontmoetingen.”

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben woensdagavond de leden van het Corps Diplomatique ontvangen voor het jaarlijkse galadiner in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. 

Het Corps Diplomatique bestaat uit de functionarissen die hun staat in een bepaald land vertegenwoordigen, zoals ambassadeurs en consuls(-generaal). Tot het Corps Diplomatique behoren ook Permanente Vertegenwoordigers bij internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, de Europese Unie en de NAVO. Het galadiner, wat jaarlijks rond deze periode georganiseerd wordt, vond in het verleden veelal in stilte plaats. Er verschenen hoogstens foto’s de Koninklijke familie in auto’s. Omdat het nu van te voren aangekondigd werd door de RVD, en er dus ook pers aanwezig was, zijn er beelden van de aankomst en het vertrek van het Koninklijk gezelschap. Naast het Koninklijk paar, waren ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij het diner aanwezig. ’s Middags arriveerden ze al, omdat ze zich in het paleis nog moesten verkleden. Zo was het haar van Prinses Beatrix zelfs nog onbespoten en waaide het vrolijk alle kanten op. Eigenlijk had alleen Koningin Máxima zich al verkleed. Ze arriveerde dan ook iets later, en schitterde in de bekende rode jurk die ze in 2006 voor het eerst droeg tijdens het verjaardagsfeest voor Koning Carl Gustaf van Zweden. Net als toen combineerde ze de jurk met sieraden van de Mellerio-parure. Op de devant-de-corsage na droeg ze de hele set. Ook het zilveren tasje is een oude bekende. Prinses Amalia ‘leende’ het in 2007 van haar moeder om als een echt prinsesje te poseren.

Waar het diner - wat als doel heeft om de internationale relaties te onderhouden en te versterken - uit bestond is niet bekend. Wel hield de Koning een toespraak waarin hij onder andere terugblikte op een jaar geleden. “Velen van u waren hier ruim een jaar geleden, op de dag dat mijn moeder aftrad als koningin, en ik werd ingehuldigd als koning. Een prachtige dag, die mijn moeder, mijn vrouw en ik met u deelden. Sindsdien is een jaar is verstreken. Een inspirerend en zeer volledig jaar waarin we velen van jullie persoonlijk konden ontmoeten. Bij de nieuwjaarsreceptie in januari bijvoorbeeld. En op die woensdagochtenden wanneer nieuwe ambassadeurs mij hun geloofsbrieven presenteerden. Sinds ik koning werd, hebben 47 ambassadeurs de reis naar het paleis gemaakt, wat resulteerde in 47 waardevolle ontmoetingen.”

Koningin Máxima bezoekt Futurelab voor de Zorg en jubileumconcert Stichting Muziek in Huis

Na een rustdag op woensdag, ging donderdag de muzikale week van Koningin Máxima weer verder. Ze woonde het jubileumconcert bij van de Stichting Muziek in Huis. Voordat ze bij woonzorgcentrum De Bolder in Huizen arriveerde, bezocht ze eerst ook nog Futurelab voor de Zorg.

In Driebergen-Rijsenburg, waar het Futurelab voor de Zorg gevestigd zit, worden zorgoplossingen en – technieken ontwikkeld en getest waardoor ouderen en chronisch zieken zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Met de zorg op afstand – via medische apps of een speciaal alarm – zijn er bovendien minder zorgverleners nodig. Vorige week kreeg Koningin Máxima tijdens het streekbezoek aan de Achterhoek ook al een videoconsult gepresenteerd, waarbij ze zelf ook even met de patiënt sprak. Donderdag kreeg ze in het lab meer uitleg over de ‘PatientHub’. Daarna volgden demonstraties over de ‘Medido’ die automatisch medicatie aanreikt. Ook was de Koningin getuige van iemand die een Bingo spel insprak. In plaats van met z’n allen gezellig samen in een of ander zaaltje, kunnen voortaan alle oudere mensen via een scherm meedoen met het spel. Aansluitend ging de Koningin mee met de medewerkers van het Futurelab naar een echtpaar in Soest die dankzij eHealth thuis kunnen blijven wonen. Ze vertelden aan Koningin Máxima dat ze voorheen om de twee uur zorg in huis kregen en daardoor geen enkele privacy meer hadden. In Huizen bezocht de Koningin later die middag het jubileumconcert van de Stichting Muziek in Huis in woonzorgcentrum De Bolder. Het 15-jarig bestaan werd gevierd met een pianoconcert. Het pianoduo Daniël Wayenberg (84) en Martin Oei (18) trad niet alleen op omdat Koningin Máxima langskwam, maar geeft de komende periode nog zeven concerten voor de jubileumviering van de stichting. Stichting Muziek in Huis organiseert meer dan 600 kamerconcerten per jaar in verpleeg- en verzorgingshuizen. Bijna 130 op conservatoria opgeleide musici vormen ruim vijftig professionele ensembles. Zo brengt de stichting klassieke muziek naar mensen toe die zelf niet meer mobiel zijn. Behalve de derde muzikale dag deze week, was het donderdag dus vooral een dag waarin de Koningin aandacht had voor de ouderen.

Foto: ©  www.royalduo.nl   

Koning Willem-Alexander bezoekt gedupeerden aardbevingen en woont viering ‘400 jaar Rijksuniversiteit Groningen’ bij

Koning Willem-Alexander was donderdag in Groningen. Hij begon de middag in Middelstum om daar te spreken met inwoners over de aardbevingen. Vervolgens was hij in de hoofdstad aanwezig bij de start van de viering ‘400 jaar Rijksuniversiteit Groningen’. 

Als prins sprak Koning Willem-Alexander vorig jaar op 4 april al eens met mensen over de aardbevingen als gevolg van aardgaswinning in Groningen. Dat deed hij toen in Dorkwerd. Donderdag liet hij zich in Middelstum, gemeente Loppersum, door mensen van organisaties informeren over de stand van zaken en de toekomst van het gebied. Ook sprak hij met acht inwoners van het gebied over de schade aan woonhuizen, winkels en openbare gebouwen. Hoewel hij de ellende niet kan verminderen, waren de inwoners vast erg blij dat ook het staatshoofd een luisterend oor voor hen heeft. In hoofdstad Groningen werd de Koning daarna ontvangen op het Academieplein bij de Rijksuniversiteit. Door een erehaag van vaandels van de Groninger studentenverenigingen ging hij het jarige gebouw binnen. Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de universiteit kreeg Koning Willem-Alexander een cassette met foto’s overhandigd gemaakt door Sacha de Boer die vanwege het jubileum een foto-expositie geeft. Aan het einde van het bezoek betrad de Koning het balkon van het academiegebouw vanwaar hij de ‘flashmob-serenade’ – door studentenkoren – goed kon zien.

Koningin Máxima opent ‘groene fabriek’ in groen jurkje

Koningin Máxima heeft vrijdag de opening verricht van de nieuwe fabriek van Unipro.

Unipro B.V. noemt zich de ‘groenste fabriek van Nederland’ en was ook genomineerd voor de Koning Willem I prijs die Máxima afgelopen dinsdag uitreikte. Helaas ging de prijs naar een ander bedrijf, maar Unipro kreeg desondanks Koninklijk bezoek. Dat stond al vast. Op de groene loper, en in een toepasselijk groen jurkje werd de Koningin vrijdag ontvangen. Het bedrijf, dat producent en leverancier is van vloersystemen en 50 jaar geleden begon met de productie van lijmen, is uitgegroeid tot een internationale onderneming en liet ook een nieuwe fabriek bouwen. De fabriek bevindt zich op het nieuwe bedrijventerrein Stepelerveld. De lijmen en kunstharsvloeren uit de nieuwe fabriek worden volgens Unipro CO2-neutraal geproduceerd. Toen de Koningin een deur dichtsloeg – als symbolische openingshandeling – kwam er dan ook groene rook uit de schoorsteen van het gebouw. Na de opening kreeg Koningin Máxima nog een rondleiding door het nieuwe pand waarbij ze uiteraard met diverse medewerkers van het bedrijf sprak.

Koning Willem-Alexander probeert 3D-bril uit op jubileumcongres Tandheelkunde

Koning Willem-Alexander bezocht vrijdag het congres Tandheelkunde in de Beurs van Berlage.

Het congres met als thema ‘Lang leve een gezonde mond’ is georganiseerd omdat de NMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) 100 jaar bestaat. Op het congres, waar vele tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen rondwandelden probeerde de Koning een 3D-bril uit. Veel tandartsen gebruiken zo’n bril in hun praktijk om de mond van een patiënt nog beter te kunnen bekijken. Toen de Koning ook nog wat te drinken kreeg aangeboden, liet hij, na enige twijfel, de sinaasappelsap staan. Tussen alle tandartsen in was hij zich er misschien wel meer dan ooit van bewust dat suikers in vruchtensappen heel slecht zijn voor tanden.

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Koningin Máxima jarig

Koningin Máxima viert vandaag haar 43e verjaardag.

Na een drukke week vol Koninklijke verplichtingen kan de Koningin vandaag in alle rust haar verjaardag vieren met familie en vrienden op de Eikenhorst. Het is het tweede weekend op rij dat ze thuis in de spotlights staat, want vorige week kreeg ze op Moederdag vast ook een stapeltje cadeautjes van haar dochters. In tegenstelling tot haar man - die sinds zijn aantreden als Koning voortaan een landelijke verjaardag heeft - wordt er voor Koningin Máxima ‘slechts’ gevlagd. Behalve in Kats, het buurdorp van RoyalfanVivian. Daar viert men vandaag Koninginnedag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten