Oranje nieuws - 12 en 13 mei 2014 | De Oranjes

dinsdag 13 mei 2014

Oranje nieuws - 12 en 13 mei 2014

Koningin Máxima geeft startschot inzamelingsactie 'Klassiek Geeft'
“De glimlach en de sprankelende ogen voordat ze beginnen van ‘dit ga ik echt aan de Koningin laten zien’ is geweldig”

Koningin Máxima heeft maandagochtend op basisschool ’t Palet in Den Haag het startschot gegeven voor de inzamelingsactie ‘Klassiek Geeft’ van Radio 4. Ook kroop ze even in de rol van journalist..

Het bezoek van Koningin Máxima aan de Haagse basisschool was live te horen op Radio 4. De radiostudio had zich speciaal voor deze gelegenheid verplaatst naar de school waar Koningin Máxima voorafgaand aan de lancering geïnterviewd werd door presentator Hans Smit. Hij vroeg de Koningin onder andere wat hij met kinderen ziet gebeuren die een instrument bespelen. “Nou, de glimlach en de sprankelende ogen voordat ze beginnen van ‘dit ga ik echt aan de Koningin laten zien’ is geweldig. En het feit dat kinderen samen spelen”, aldus de Koningin. Ook zei Koningin Máxima, die op haar verjaardag in 2011 het Oranje Fonds muziekprogramma ‘Kinderen Maken Muziek’ lanceerde, dat ze vroeger als kind de luxe had dat ze ook muziek mocht spelen. “Ik speelde gitaar”. Met het symbolisch in ontvangst nemen van een trompet gaf ze vervolgens de aftrap van de inzamelingsactie voor Radio 4. De radiozender roept bijna twee weken lang mensen op om oude muziekinstrumenten te doneren voor muziekonderwijs aan kinderen. Zo willen ze zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans geven om een muziekinstrument te bespelen. “Een instrument is duur en kan niet iedere ouder betalen” sprak Koningin Máxima. Op de basisschool waar de campagne officieel gelanceerd werd zijn ze al flink met muziekonderwijs bezig. De Koningin kroop in de rol van journalist en interviewde twee leerlingen. Zo vroeg ze aan een van de kinderen of een hoorn niet erg lastig is om mee te nemen, en riep ze snel “Nu weer over de muziek” toen de jongen zijn dankbaarheid naar de Koningin uitte met de woorden: “Dankzij u zit ik nu hier en wordt ik door ú geïnterviewd”.

Prinses Beatrix woont ‘Twee Eeuwen Concert’ van Minerva bij

Prinses Beatrix was maandagavond als een van de oud-leden aanwezig bij het ‘twee eeuwen concert’ van de Leidse Studentenvereniging Minerva.

Minerva werd al in 1814 opgericht en is daarmee de oudste studentenvereniging van Nederland. Verder kent het vele beroemde oud-leden zoals: Prinses Beatrix, Koning Willem-Alexander en Prins Constantijn. En het ligt in de verwachting dat ook de Prinses van Oranje en haar zussen in de toekomst lid zullen worden van deze vereniging, omdat ze zeer waarschijnlijk wel een studie aan de Leidse Universiteit zullen volgen. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan werd in het Concertgebouw in Amsterdam een concert georganiseerd wat bestond uit het orkest van Minerva Sempre Crescendo en het Hypnotic Brass Ensemble. Ook werden er twee nummers opgevoerd door het Leids Studenten Tooneel. Prinses Beatrix genoot en ging tot slot op de foto met de lustrumcommissie.

Koningin Máxima bezoekt ‘Symfonie voor Angsthazen en Durfals’ en reikt Koning Willem I prijs uit

Koningin Máxima heeft vandaag in theater De Spiegel in Zwolle opnieuw een muzikale middag beleefd. Ze woonde er de Symfonie voor Angsthazen en Durfals bij. Vanavond reikte ze voor het eerst als erevoorzitter van de Koning Willem I Stichting de tweejaarlijkse Koning Willem I prijs uit. 

In samenwerking met Vluchtelingenwerk Nederland heeft het Nederlands Symfonieorkest het ‘Symfonie voor Angsthazen en Durfals’ georganiseerd. Het concert - bestemd oor kinderen uit een asielzoekerscentrum waar ze te maken hebben met spanningen etc - werd een enthousiast spektakel. Op de klanken van de muziek klapten en dansten zo’n vijfhonderd kinderen uit asielzoekerscentra én leerlingen van Overijsselse basisscholen die ook waren uitgenodigd. De kinderen hebben inmiddels ook een reeks muzieklessen achter de rug waar ze kennis maakten met diverse instrumenten. Na de voorstelling, waar er nog vele van zullen volgen, lieten ze in de hal aan de Koningin zien hoe goed ze al met de instrumenten om kunnen gaan.

Omgekleed in een opvallende jurk met tijgerprint verscheen de Koningin vanavond bij de Nederlandsche Bank in Amsterdam voor de uitreiking van de Koning Willem I prijs 2014. De ondernemingsprijs wordt sinds 1958 om de twee jaar uitgereikt, en heeft sinds vorig jaar een nieuwe erevoorzitter. Koningin Máxima nam deze functie namelijk over van haar man die afstand van de Koning Willem I stichting nam vanwege zijn aantreden als Koning. Ook dit keer zijn er weer prijzen uitgereikt in de categorieën: Grootbedrijf, midden – en kleinbedrijf en de prijs voor Duurzaam Ondernemerschap. In de categorie Groot Bedrijf ging de prijs (een beeldje van Koning Willem I op zijn paard) naar Koninklijke FrieslandCampina M.V. De award in de categorie MKB werd gewonnen door KOTUG International B.V. Coöperatie TexelEnergie U.A. mocht de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap mee naar huis nemen.

Kort nieuws: 
- Prins Albert en Prinses Charlène van Monaco brengen op 3 juni een officieel bezoek aan Nederland.

-Isabella van Vollenhoven viert morgen, 14 mei, haar twaalfde verjaardag.

3 opmerkingen:

 1. Het is geweldig mooi wat onze koningin doet voor het land, de wereld, maar ook voor de kinderen en de muziek doet. Leuk verslagje weer en ook mooi dat we bezoek krijgen vanuit Monaco voor o.a. de tentoonstelling van prinses Grace van Monaco. En Isabella wil ik alvast hartelijk feliciteren met haar verjaardag morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is idd super wat de koninin doet voor kinderen en muziek. Jammer dat gemeenten dit soort dingen weer wegbezuinigd op scholen.
  Zal Charlene iets vrolijker kijken? ze kijkt altijd zo triest. Net of ze de verkeerde beslissing heeft genomen om te trouwen met Albert.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig wat Maxima met kinderen en muziek doet. Dat zit dicht bij haar hart. Dat merk je meteen. En ook heel leuk hoe "druk" het prinses Beatrix weer heeft. Schitterende optredens en altijd een geweldig mooi plaatje. Ook zij lijkt het te genieten. Laat staan het stralend optreden wat altijd de koning heeft. Leuk hoor - die 3.

  BeantwoordenVerwijderen