PRINSJESDAG 2012 | De Oranjes

dinsdag 18 september 2012

PRINSJESDAG 2012

Met de lopende kabinetsformatie was Prinsjesdag voor velen ‘overbodig’ omdat er toch geen ‘nieuws te melden’ zou zijn. Gelukkig blijft altijd het Koninklijke gedeelte nog over, en dat is waar het ons als Oranjefans natuurlijk het meest om draait. Op een wijziging in de route na, verliep alles weer volgens traditie.

Foto's: © 'Anoniem'
Nadat de Gala coupé en de Gala Berline met de kamerheer, ceremoniemeester, Grootmeester en Grootmeesteres bij Noordeinde vertrokken, kwamen een paar minuten voor één Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven tevoorschijn. Daarna volgden Prins Constantijn en Prinses Laurentien. De RVD beschrijft op Prinsjesdag altijd uitvoerig wat men draagt; Prof.mr. Pieter van Vollenhoven en Prins Constantijn droegen weer een jacquet met grijs vest. Prinses Margriet koos voor een grijze jurk “met wol in een jacquard weefsel met bijpassende haardecoratie” en Laurentiens jurk wordt omschreven als ‘pruim’ maar dan wel de allerdonkerste versie. De bloem in haar haar is met de hand gemaakt. Er is ook het een en ander op geborduurd, maar dat is noch door haar zelf, noch door dochter Eloise in elkaar gezet. Een van de paarden voor de Gala Glas Berline leek eerst beschuldigd te worden van ‘onrustig, zenuwachtig en dwars’ maar het beest zat niet helemaal goed in de teugels. In de hal van Paleis Noordeinde keken Koningin Beatrix, de Prins van Oranje en Prinses Máxima ondertussen gespannen op hun horloge. Volgens protocol moeten ze exact om 13.00 uur het paleis verlaten. Met het Wilhelmus als achtergrond muziek, gebeurde dat dan ook weer. Terwijl het vaandel gegroet werd, werd ook een blik op de kleding gegeven; Koningin Beatrix droeg “een robe van zwarte crêpure kant aangevuld met losse kanten bloemen aan hals en mouw op een ondergrond van champagnekleurige zijde. Zij draagt een bijpassende zwart/champagnekleurige toque met veren.” Zeer feestelijk dus. Bij de Prins van Oranje was dit jaar het uniform van de Koninklijke Landmacht aan de beurt. Hij droeg het bijzondere ceremonieel tenue van het Garderegiment Grenadiers en Jagers in de uitvoering van Brigade Generaal der Grenadiers. Prinses Máxima droeg een ‘Violin Roze’ japon gefabriceerd door Edouard Vermeulen en een bijpassende fluwelen hoed in dezelfde kleur die naar verluid weer door Fabienne Delvinge in elkaar gezet is. Ze droeg de jurk al eens eerder, bij het Staatsbezoek aan Qatar in 2011.De rit naar de Ridderzaal ging dit keer via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Toernooiveld, Lange Houtstraat en Plein naar het Binnenhof. Ondertussen werden er op het Malieveld minuutschoten gegeven door de 11e Afdeling Rijdende Artillerie.Rond kwart over een arriveerde de stoet op het Binnenhof waar opnieuw het vaandel gegroet werd.

Foto's: © PPE, http://www.ppe-agency.com/     
Foto: ©  Ministerie van Defensie
Eenmaal in de Ridderzaal wachtte de Koningin tot iedereen weer op z’n stoel zat en stil was, om te beginnen aan de – ook nu weer – lange Troonrede. De Troonrede begon Koninklijk over de nationale viering van 200 jaar Koninkrijk in 2013. De Koningin gaf een klein stukje geschiedenisles: “Na een uiterst turbulente periode in ons land en overal elders in Europa, werden in 1813 de grondslagen gelegd voor een nieuw staatsbestel. Prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, gaf bij zijn aankomst in Scheveningen een proclamatie uit. Daarin sprak hij niet alleen over de herwonnen vrijheid, maar ook over het grote belang van herstel van handel en welvaart. De notabelen die hem kort daarna het landsbestuur aanboden, benadrukten de veerkracht die op dat moment werd gevraagd van de hele samenleving. “ Na deze woorden werd al gauw overgegaan op de economische ellende. “Onder de huidige omstandigheden is het begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken over hun baan, hun pensioen, de waardeontwikkeling van hun huis en de toekomst van hun kinderen. De regering beseft dat zij bij het gezond maken van de overheidsfinanciën en het veiligstellen van toekomstige welvaart belangrijke offers vraagt van alle Nederlanders. Ook als de economie en het consumentenvertrouwen weer aantrekken, is het realistisch te veronderstellen dat groeicijfers in de toekomst lager zullen zijn dan we in het recente verleden gewend waren.” 

Verder kwamen ook zaken als het regeringsbeleid, het verhogen van de AOW-leeftijd, Europa, en de staatsschuld aan bod. Rooskleurig zal de Troonrede wel nooit meer worden, zeker niet nu Mark Rutte de minister-president voorlopig blijft. Tijdens het voorlezen van de Troonrede keken ook de andere leden van de Koninklijke familie niet bepaald vrolijk. Ze zagen eruit of ze niet geslapen hadden en naar een intens verdrietige film keken. Toen de Koningin klaar was met de Troonrede, leek dan ook even of niemand op zou staan om “Leve de Koningin, hoera, hoera, hoera” te roepen. Zenuwachtig pakte ze de rol tekst en haar tasje nog maar eens extra vast.. Na een paar seconden onzeker voor haar troon te hebben gestaan, kwam daar dan toch de “Leve de Koningin”. In de kleine Koninginnekamer was er vervolgens de gelegenheid voor de Koningin om haar droge keel een glaasje water te geven, haar familieleden volgden haar.Ongeveer om kwart voor twee vertrok de Koninklijke familie weer per Gala Glas Berline en Gouden Koets naar Paleis Noordeinde, maar niet voordat het vaandel weer gegroet werd.Ook op de terugweg werden de vele mensen langs de route weer beloond met een Koninklijke zwaai. En ook geen verrassing meer;  bij het betreden van het voorplein van het paleis werd wederom het Wilhelmus gespeeld.Even leek het erop of het publiek dit jaar niet ‘losgelaten’ werd om naar de paleishekken te rennen. De balkondeuren bleven ook lang dicht, omdat Koningin Beatrix, de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prinses Margriet, Prins Constantijn en Prinses Laurentien waarschijnlijk nog even wilden bijkomen.. Toen een gordijntje bewoog, kwam er ook beweging in de mensenmassa. De hekken werden weggehaald, en of hun leven er van af hing vlogen de mensen richting het paleis. De balkondeuren gingen daarna ook open, zodat de Koninklijke familie de mensen nog even kon uitzwaaien en  het luide geschreeuw in ontvangst kon nemen.

Foto's: © Esther Stout
Weer omgekleed in 'gewone kleding' vertrok de Koninklijke familie even later via de achterkant van Paleis Noordeinde naar huis. Hierbij een foto van Prinses Laurentien:
Foto: © Esther Stout

11 opmerkingen:

 1. Erg leuk, mooie foto's. Ben beniuewd naar wat er nog meer komt! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een heel mooi verslag heb je r weer van gemaakt en mooie duidelijke foto's er bij gedaan en net als Stephanie ben ik benieuwd wat er nog meer komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeffrey, zoon van Anja18 september 2012 om 16:55

  Ook ik ben benieuwd wat er nog meer komt. Ik ben net terug van school en heb nog niets gezien van prinsjesdag (straks de samenvatting)Maar het verslag van jouw vivian is al erg duidelijk, net alsof ik het allemaal al heb gezien
  Groetjes Jeffrey, zoon van Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook voor mij is dit het eerste wat ik zie van Prinsjesdag. Je hebt het weer prachtig gedaan. Toch altijd een hoogtepunt, Prinsjesdag!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel allemaal! De tekst is af, maar er worden nog foto's toegevoegd en links naar foto's ! ;) (en de link naar de Troonrede uiteraard)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi verslag Vivian, ook zo met de foto's erbij ;-) Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verslag!
  Heb jij de Weekend al met foto's van Prins Willem-Alexander, prinses Maxima en prinses Amalia over hoe ze er in 2032 uit zullen zien? Zo ja, wil je deze dan op je site zetten? Ben zo benieuwd, maar kan zelf de Weekend niet kopen!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb die van Willem-Alexander online gezien, en de 'Amalia' stond ook op de voorkant van de Weekend, die ik dus in de winkel zag. Heb er verder eigenlijk niet in gekeken en koop 'm ook nooit..

   In verband met copyright mag ik 't ook niet op m'n website zetten ;)

   Verwijderen
 8. Nou, het is prachtig geworden ook met de foto's. Máxima weer enthousiast met twee handen tegelijk aan het zwaaien.. Leuk die foto van Laurentien weer in haar 'gewone kloffie.'

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele mooie foto's+log! Die foto van Laurentien is erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen