“Prins Friso opende zijn ogen” | De Oranjes

vrijdag 21 september 2012

“Prins Friso opende zijn ogen”

Aartsbisschop Desmond Tutu – Nobelprijswinnaar – krijgt morgen in Deventer een Koninklijke onderscheiding. Daarom is hij een paar dagen in Nederland. Omdat het volgens eigen zeggen zijn laatste bezoek aan Europa is, krijgt hij veel aandacht van de media. Vanavond was hij te zien in het programma College Tour en in Nieuwsuur. Door het werk bij ‘The Elders’ kent hij Prinses Mabel erg goed. In beide programma’s sprak hij ook over de recente telefoongesprekken met Mabel, over Friso..

In het programma College Tour vertelde Desmond Tutu maar liefst een uur over zijn werkzaamheden. Hij beantwoorde vragen van studenten uitvoerig en hield zeker geen blad voor de mond. Na een half uur kreeg Tutu een verrassing te zien; Een video van Prinses Mabel. Ze vertelde over hem en begon over de bijzondere sollicitatie: “Ik heb nog nooit een sollicitatie gehad die met een gebed begon. Maar zo’n man is hij”. Ze beschrijft Tutu als “vrolijke man met humor”. “Bij mij om de morele moed die hij heeft”. Op de vraag of hij ook zwakheden heeft riep ze “Warme chocolademelk, hij is een zoetekauw”. Vervolgens kreeg hij ook chocolademelk in de uitzending.


Daarna volgde er een gesprek over Mabel. Hij zei dat hij Mabel mist omdat ze geweldig is en ze een heel creatieve geest heeft. “Ik sprak haar eergisteren nog. Ze sprak tegen me vanuit het ziekenhuis waar haar man ligt. Het is vreselijk. Echt vreselijk om je man daar te zien liggen. O ja en een andere keer zei ze dat ze hem kuste en hij een beetje bewoog. Maar het is moeilijk, echt moeilijk. Ik bid en ik probeer regelmatig met haar te praten. Gewoon om haar te laten weten dat we van haar houden. “ Tot slot werd er nog een videoboodschap van Prinses Mabel uitgezonden. Prinses Mabel: “We spreken elkaar nog regelmatig. Hij is een bron van inspiratie voor mij en vele anderen. En in deze zware tijden is hij ook een grote troost. “ ”Beste Arch, u bent een geweldig voorbeeld. Ik ben heel dankbaar voor alles wat u doet voor de wereld en de mensheid. Voor alles wat u ons leert. Ik hoop dat ik, in welke vorm dan ook, nog vele jaren met u zal kunnen werken. De wereld heeft u nodig, en ik hou van u. “

Nieuwsuur heeft Desmond Tutu ook kort gesproken. Hij zei onder andere: “Ze vertelde me dat hij laatst zijn ogen opende toen ze zijn kamer binnenkwam en glimlachte. Toen zakte hij weer weg." Uit wat Tutu verteld heeft kan opgemaakt worden dat Prins Friso in een vegetatieve toestand verkeerd. Het verschil met langdurig coma is dat de ogen inderdaad open gaan. Het is de ergste graad van functioneel hersenlijden die kan samengaan met langdurig overleven ná coma.

Wikipedia: “Patiënten in vegetatieve status ontwaken uit een coma en lijken wel wakker te zijn. De ogen zijn overdag open, en de patiënt ademt spontaan en kan de indruk wekken rond te kijken. Er is echter geen gericht kijken en het is niet mogelijk contact met de patiënt te krijgen, ook geen oogcontact. Ook op aanspreken volgt geen reactie. De patiënt kan gapen, grimassen, en een dag- en nachtritme hebben, en in de mond geplaatst voedsel wordt soms doorgeslikt.”

6 opmerkingen:

 1. Ik heb de aflevering gezien, veel respect voor mabel! Ze deed het erg goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh wat knap van Mabel, ik hoop zo dat Friso weer bij komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik vond het stoer dat ze het deed. Maar hoe zal Friso er aan toe zijn Als hij bij komt?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In ieder geval nooit meer zoals hij was. Hersens zijn zwaar beschadigd :(

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het geeft wel hoop eigenlijk. Maar het is niet bekend gemaakt door de RVD. Die zouden veranderingen toch doorgeven? Prinses Mabel is een bijzondere vrouw!

  BeantwoordenVerwijderen