Oranje nieuws – 11 t/m 15 september 2012 | De Oranjes

zaterdag 15 september 2012

Oranje nieuws – 11 t/m 15 september 2012

Prins van Oranje bezoekt Jeugdwaterschapsbestuur en jubileumdiner NOC*NSF

De Prins van Oranje was dinsdag op bezoek bij het Nationale Jeugdwaterschapsbestuur. In de avond woonde hij het jubileumdiner van het 100-jarige NOC*NSF bij.

In Almere bevind zich het Nationale Jeugdwaterschapsbestuur. De jeugdleden van het bestuur spraken met de prins over het vergroten van de aandacht voor water in het onderwijs en het betrekken van jongeren bij het waterbeheer. Vervolgens werd een groepsfoto gemaakt.

Na het gesprek met het Jeugdwaterschapsbestuur werd de prins rondgeleid langs het gemaal. Er werd onder andere uitleg gegeven over een waterschoep. Dinsdagavond was Willem-Alexander te gast bij het jubileumdiner van het 100-jarige NOC*NSF in hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

Ondanks buitenspel ontvangt de Koningin haar adviseurs wel

Voor het eerst in haar regeringsperiode wordt de Koningin ‘buitenspel’ gezet na de verkiezingen. Normaal gesproken was het gebruikelijk dat de Koningin dan meteen haar vaste adviseurs ontving en daarna de fractievoorzitters. Toch kon ze het niet laten donderdag met haar vaste adviseurs te praten.

Donderdagmiddag ontving de Koningin op Paleis Huis ten Bosch drie mensen: voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer, voorzitter Verbeet van de Tweede kamer en vice-president Donner van de Raad van State. Volgens de RVD informeerden deze mensen haar slechts over de actuele politieke situatie, en het verloop van de door de Tweede Kamer te volgen procedure inzake de formatie.

Prins van Oranje bezoekt Vencomatic en opent Venco Campus

De Prins van Oranje bracht donderdag een werkbezoek aan het familiebedrijf Vencomatic in Eersel. Aansluitend verrichtte de prins de officiële opening van het nieuwe bedrijfspand en tevens kenniscentrum voor de pluimveesector, Venco Campus. 

Vencomatic ontwikkelt innovatieve en welzijnsvriendelijke systemen voor huisvesting van pluimvee. Het bedrijf ontving eerder dit jaar de Koning Willem I Prijs voor Ondernemerschap 2012 voor Midden- en Kleinbedrijf (MKB) uit handen van de Prins. De onderneming is onderdeel van de Venco Groep.

Prins van Oranje beleeft filmdag
’s Middags films maken met kinderen, ’s avonds opening Film by the Sea

Foto: © PPE,
 http://www.ppe-agency.com/
    
Met oranje slingers stonden kinderen uit de lagere klassen van bassischool de Zuiderzee vrijdagmiddag in Amsterdam in de regen op de Prins van Oranje te wachten. De prins kwam er het startsein geven voor de Cinekid MediaRoute.

De Cinekid Mediaroute is in het leven geroepen om een extra impuls te geven aan media- educatie in het onderwijs. In de gymzaal van de school lanceerde de prins de Cinekid Mediaroute. Daarna nam hij uitgebreid de tijd om met de kinderen deel de nemen aan een aantal workshops en media-installaties. Op een wit doek op de vloer maakten kinderen met verschillende soorten fruit een verhaal, de prins hielp een handje mee en stond vervolgens achter een desk om samen met kinderen een nieuwsprogramma te presenteren.

Vrijdagavond woonde de prins de opening van het filmfestival Film by the Sea bij in CineCity in Vlissingen. Zie ook het RFV verslag.

Prinses Margriet woont bijeenkomst Rode Kruis in Oslo bij

Prinses Margriet heeft de afgelopen twee dagen in Oslo doorgebracht. Ze woonde er het Donor Partnership Forum van het Internationale Rode Kruis bij.

Als lid van de Governing Board van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan-verenigingen en ook nog eens erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis kon Prinses Margriet natuurlijk niet ontbreken. Op de bijeenkomst werden gesprekken gevoerd over noodhulp, fondsenwerving en capaciteitsopbouw.

Prins van Oranje en Prinses Máxima openen Dunea bezoekerscentrum

Foto: © PPE, http://www.ppe-agency.com/     
Vandaag hoefden de Prins van Oranje en Prinses Máxima niet ver te reizen. In duingebied Meijendel – vlakbij Wassenaar – openden ze een nieuw bezoekerscentrum van drinkwaterbedrijf Dunea.

Het nieuwe bezoekerscentrum is gebouwd in het hart van het natuurgebied. Jong en oud kunnen er ‘natuur en water beleven’ en vele educatieve activiteiten verrichten. De prins en prinses – die gelukkig haar ringen weer droeg - zijn van plan op een rustiger moment met hun kinderen ook eens een bezoek aan Dunea te brengen.Terwijl de prins en prinses de deur van het bezoekerscentrum openden, vlogen er kinderen het gebouw uit, geschminkt als leeuw, de natuur in..Elders in het gebied speelden kinderen spelletjes, klommen in bomen, en bouwden hutten. Want behalve de opening vond vandaag ook nog eens de jaarlijkse Natuurfeestdag van Meijendel plaats.

Overig kort nieuws:

 - Koningin Beatrix heeft op dinsdag 11 september een afscheidslunch aangeboden aan de ambassadeur van Litouwen. De man liet die kans uiteraard niet aan zich voorbij gaan.

 - Woensdagmiddag stond weer in het teken van het aanbieden van de geloofsbrieven. Dit keer werden de ambassadeurs van de VAE, Luxemburg en Pakistan ontvangen.

 - Prinses Luisa – de op 9 mei geboren dochter van Prins Carlos en Prinses Annemarie – zal op zaterdag 29 september gedoopt worden in de Basiliek Santa Maria della Steccata, waar zich ook het graf van Prins Carlos Hugo bevind..

2 opmerkingen: