Oranje nieuws – 24 t/m 26 september 2012 | De Oranjes

woensdag 26 september 2012

Oranje nieuws – 24 t/m 26 september 2012

Prins van Oranje bezoekt 30e internationale Congres Genealogische en Heraldische Wetenschappen

De Prins van Oranje woonde maandagmiddag in Maastricht de opening bij van het 30e internationale Congres Genealogische en Heraldische Wetenschappen.

Het congres wordt om de twee jaar gehouden en richt zich op wetenschappers en liefhebbers van familiegeschiedenis en familienamen (genealogie) en wapenkunde en familiewapens (heraldiek). Er zijn onder meer lezingen over DNA-onderzoek en familiegeschiedenis, de oorsprong van de heraldiek en wapenschilden van voormalige koloniën en nieuwe landen. Het congres wordt georganiseerd door de Nederlandse Genealogische Vereniging en het Centraal Bureau voor Genealogie en vindt plaats van 24 tot en met 28 september.

Prinses Máxima in New York voor presentatie 3e jaarverslag VN activiteiten

Maandag was Prinses Máxima in New York om haar derde jaarverslag aan de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties – Ban Ki-moon - aan te bieden.

Prinses Máxima is in 2009 benoemd tot ‘Secretary’s-General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development’. In deze functie adviseert ze nu al voor het derde jaar de Secretaris-Generaal en zet ze zich wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Na de presentatie van het jaarverslag, waarin al haar activiteiten als pleitbezorger staan, woonde ze het lanceringevenement ‘Better than Cash’ bij.

Behalve 'Secretary-General's Special Advocate for Inclusive Finance for Development' is de prinses sinds juni 2011 ook erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion'. In deze functie versterkt de prinses vooral de synergie tussen de VN en de G20 op het gebied van universele toegang tot financiële diensten en zet zij haar jarenlange ervaring in om inclusieve financiering wereldwijd verder op de kaart te zetten.
Foto's : © Rijksoverheid

Prins Constantijn bij lancering Volt
Prins Constantijn was maandag te gast bij de lancering van Volt in Eindhoven.

Vanwege de Europese Digitale Agenda was de prins uitgenodigd om de lancering bij te wonen. Volt is een platform voor creatieve en technologische ontwikkelingen. Tijdens de bijeenkomst werd een pilotproject gepresenteerd en een speciaal mediakunstwerk in gebruik genomen.

Prins Constantijn is positief over Volt. “Ik zie dat Eindhoven nieuwe initiatieven betere kansen biedt door minder bureaucratie en regelgeving, dat heeft een positieve uitwerking”, zei hij.

Prinses Irene plant boom in tuin Turkse ambassade
Prinses Irene heeft maandag een boom geplant in de tuin van de Turkse ambassade in Den Haag.

Prinses Irene werd uitgenodigd door de Corendon Foundation. De Corendon Foundation heeft het initiatief genomen om bomen te planten en zo de CO2 uitstoot door vliegvluchten te compenseren. Zo word een retourvlucht van het Turkse Antalya naar Amsterdam met twee bomen gecompenseerd.

Het fonds heeft in Turkije al twee bossen aangelegd. De bomen leveren niet alleen zuurstof maar zorgen er ook voor dat het kappen van bomen in dat gebied stopt. Omdat Nederland dit jaar tevens 400 jaar betrekkingen met Turkije viert ging de prinses graag op de uitnodiging in.

Prins van Oranje geeft startsein kinderpostzegels 2012
“Voor de familie geen makkelijke dag vandaag.. verjaardag van m’n broer”
De prins van Oranje heeft dinsdagochtend met het bestellen van de eerste (Koninklijke) postzegels het officiële startsein voor de Kinderpostzegelactie 2012 gegeven.

Het thema van de actie dit jaar is: ‘Geef kinderen een veilig thuis’ Omdat de 11-jarige Daimy uit een pleeggezin komt mocht zij, samen met nog twee meisjes aanbellen bij Villa Eikenhorst. Een bestelformulier en de afbeelding van de postzegels met de prinsesjes erop stond voor de Eikenhorst opgesteld. De prins bestelde vijf mapjes van zijn postzegels’ en poseerde daarna met de kinderpostzegelverkopers bij het uitvergrote bestelformulier.


Onverwachts begon hij tegen de media – die opnamen stonden te maken – te praten over zijn broer: “Voor de familie geen makkelijke dag vandaag. Verjaardag van m’n broer. Nogmaals veel dank voor iedereen die ons een hart onder riem heeft willen steken. Helaas, zoals altijd, kan ik zeggen dat we écht pas mededelingen geven als er veranderingen zijn.” Met die laatste zin bedoelt hij waarschijnlijk de uitspraken die Desmond Tutu afgelopen vrijdag in meerdere programma’s deed over de telefoongesprekken met Prinses Mabel.

Tot slot werd de bekende kinderpostzegelsticker naast de deur geplakt. Dit natuurlijk vooral om het ‘toneelstukje’ compleet te maken, want niemand kan zomaar even bij het prinselijk gezin aan de deur staan..

Prins van Oranje op bezoek bij het KNMI

Na het bestellen van kinderpostzegels bracht de prins een bezoek aan het KNMI in De Bilt.  

Als voorzitter van de Adviescommissie Water werd hij geïnformeerd over de gevolgen van de klimaatverandering.

Het KNMI maakt allerlei scenario's, op basis waarvan beleid kan worden gemaakt. De scenario's worden volgend jaar gepubliceerd, maar zijn dinsdag alvast doorgesproken met de adviescommissie. De organisatie waarvan de prins voorzitter is, geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de uitvoering van het nationale waterbeleid.

Foto : © KNMI

Koningin Beatrix ontvangt Desmond Tutu

Bij een bezoek aan Nederland hoort ook een ontvangst door de Koningin.. áls je bijzonder bent. Voor oud-aartsbisschop Desmond Tutu geld dat wel.

Dinsdagochtend werd hij ontvangen op Paleis Huis ten Bosch. Samen met schoonzoon Mthunzi Charles betrad Tutu de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Binnen vond een korte ontvangst plaats met Koningin Beatrix.

Tutu is al een paar dagen op bezoek in Nederland, en dat is niet zonder onderscheidingen verlopen. Op de Rijksuniversiteit Groningen kreeg hij een eredoctoraat, hij werd in Deventer benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. En bij FC Twente werd hij tot erelid uitgeroepen. Het opvallendst was zijn bijdrage afgelopen vrijdag in het programma College Tour en Nieuwsuur, waar hij inhoudelijk sprak over de situatie van Prins Friso. Hoewel ze het er waarschijnlijk niet mee eens is, ontving de Koningin dinsdag toch de oud-aartsbisschop met plezier. Tijdens het fotomoment was te zien dat ze het erg goed konden vinden met elkaar.

Koningin Beatrix bezoekt Eurojust

Koningin Beatrix heeft vandaag een bezoek gebracht aan Eurojust in Den Haag.
De koningin werd hier vertrouwelijk geïnformeerd over het werk van de ‘Europese misdaadbestrijder’. Het instituut vierde zijn tiende verjaardag. De Koningin kreeg ook een rondleiding door het gebouw. Eurojust is een orgaan van de Europese Unie dat in 2002 is opgericht om de coördinatie tussen de bevoegde justitiële instanties van de EU-landen te verbeteren bij onderzoek en vervolging van ernstige internationale en georganiseerde criminaliteit.

Overig kort nieuws:

 - Prinselijke sloep (van Bernhard jr. ) te koop..

- Koningin Beatrix heeft vandaag op Paleis Noordeinde ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeur van Guatemala, Gabon en Mauritius ontvangen.

3 opmerkingen:

 1. Wat ziet prinses Maxima er toch mooi en koninklijk uit! Prachtig!

  http://williamencatherine.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prinses Maxima zag er prachtig uit, alles past goed bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat ook prins Constantijn en prinses Irene een activiteit hadden afgelopen week. De foto van de koningin met Tutu is erg vrolijk! De kinderpostzegels zijn erg mooi geworden, bijzonder vind ik het wel dat die meisjes mochten aanbellen en bestellen bij de prins. Het begrip pleegzorg ken ik maar al te goed, het is erg belangrijk dat daar aandacht aan gegeven wordt. In onze krant stond een stukje waarin één van de meisjes vertelde dat ze aan de prins gevraagd had of hij ook pleegvader wilde worden. WA zei toen dat pleegkinderen veel aandacht verdienen en hij daar nu geen tijd voor heeft. Maar misschien kan hij ooit pleegopa worden, stond erbij.. :)

  BeantwoordenVerwijderen