Oranje nieuws - 19 & 20 september 2012 | De Oranjes

donderdag 20 september 2012

Oranje nieuws - 19 & 20 september 2012

Koningin Beatrix en Prins van Oranje ontvangen astronauten

Na een spectaculaire ervaring van 193 dagen in het ISS, mocht astronaut André Kuipers woensdag op Paleis Huis ten Bosch komen, samen met zijn Amerikaanse en Russische collega.

Koningin Beatrix en haar zoon ontvingen de astronauten op Paleis Huis ten Bosch. Er werd teruggeblikt op het bijzondere avontuur.

Dat zelfs de Russische Kononenko en Amerikaanse Pettit ook welkom waren, toont wel aan dat de Koningin en de prins zeer geïnteresseerd zijn in ruimtevaart. Op 30 augustus was de prins bovendien aanwezig bij de officiële ontvangt in Noordwijk. In een toespraak blikte hij terug op een gesprek dat hij samen met Amalia had via de webcam. André Kuipers gaf hen vervolgens een rondleiding in het internationale ruimtestation.

Prins van Oranje opent nieuw gebouw Faculteit Campus Den Haag

Foto: © Leiden Universiteit
Woensdag was de Prins van Oranje in Den Haag om het nieuwe gebouw van de Faculteit Campus Den Haag officieel te openen.

Campus Den Haag is in 1999 opgericht als de nevenvestiging van Universiteit Leiden en is uitgegroeid tot een universitair instituut in de binnenstad van Den Haag. De campus biedt onder andere de studies Bestuurskunde, International Studies, Politieke Wetenschappen enLiberal Arts & Sciences: Global Challenges.

Onder toeziend oog van zo’n 600 genodigden trok de prins het blauwe doek van de muur, en was de opening een feit.

Koningin Beatrix, Prins van Oranje en Prinses Máxima dineren met  Raad van State

Prinses Máxima en Koningin Beatrix in de keuken (fictief) 
Eens in de twee jaar mogen de leden van de Raad van State komen dineren op Paleis Noordeinde. Woensdagavond was het weer zover.

Koningin Beatrix (voorzitter van de Raad van State) bood samen met haar zoon en schoondochter – die zitting hebben in de Raad van State- de leden een bijzonder diner aan in een van de prachtige zalen in het paleis.

Wat er op het menu stond is niet bekend, maar met 65 man aan tafel is het in ieder geval gezellig.Prinses Máxima opent Vrouw Moeder Kind-centrum in MMC


Het naar de prinses vernoemde ziekenhuis (Máxima Medisch Centrum) in Veldhoven beschikt tegenwoordig over een Vrouw Moeder Kind-centrum. Natuurlijk wilde Prinsés Máxima de officiële opening verrichten.

Medewerkers van het Máxima Medisch Centrum waren vanochtend meer buiten dan binnen. Ze wilden allemaal wel een glimp opvangen van de prinses die uit de auto stapte en het ziekenhuis betrad. Máxima opende daar een nieuwe afdeling waar pasgeboren kinderen en hun moeder samen verpleegd kunnen worden. Dit is mogelijk gemaakt door de goede samenwerking tussen kindergeneeskunde, gynaecologie en medische kinderpsychologie.

Voor de moeders en baby’s die vandaag op de afdeling verblijven was het een heel bijzondere dag, want de prinses maakte nog een kort rondje door het ziekenhuis en nam uiteraard ruimschoots de tijd voor de nieuwe afdeling van ‘haar’ ziekenhuis.

Foto's: © MMC

Prins van Oranje bij conferentie ‘Vrede voor de Mensheid’

De Prins van Oranje woonde vandaag de conferentie Vrede voor de Mensheid in de 21e eeuw bij.

De conferentie wordt gehouden ter gelegenheid van de oprichting van de Nederlandse vestiging van de University for Peace (UPEACE) en vindt plaats in het Vredespaleis in Den Haag. De University for Peace is dertig jaar geleden opgericht in Costa Rica met een mandaat van de Verenigde Naties. Studenten uit de hele wereld kunnen er verschillende mastersopleidingen volgen. Bevordering en handhaving van vrede en veiligheid staan centraal. Daarnaast worden er korte (online) cursussen en trainingen gegeven aan zowel studenten als professionals. De University for Peace heeft inmiddels vestigingen in Addis Ababa, Belgrado, Bogotá, Manila, Montevideo en Seoul.

Hond Skipper weer thuis

Bijna twee weken geleden raakte Skipper – de hond van het gezin van de Prins van Oranje – gewond bij een eendenjacht. Behalve het jagen op eenden, heeft de prins ook nog eens het leven van zijn eigen hond in gevaar gebracht. Gelukkig is Skipper sinds vanochtend weer thuis.

De ‘jachtopziener’ van de prins heeft Skipper vanochtend bij de dierenarts in de Lutte opgehaald. Het arme dier raakte bijna twee weken geleden ernstig gewond. Gelukkig gaat het nu heel goed. Volgens de dierenarts loopt en springt hij weer.

Tv tips:

21 september, 20.25 uur, Nederland 3: Nova’s College Tour (Met Desmond Tutu over Mabel)
22 september, 17.00 uur, Nederland 2: AVRO’s Kunstuur (Met Prins Constantijn over het Stedelijk Museum)

2 opmerkingen:

  1. Haha, die fictieve foto is weer geweldig!! Mooie uitgebreide nieuwslog is dit! Leuk dat prinses Máxima weer een ziekenhuisafdeling ging bezoeken, ze is daar wel echt op haar plek. En gelukkig dat Skipper weer beter is.

    BeantwoordenVerwijderen