De drukke week van Prinses Máxima | De Oranjes

vrijdag 10 februari 2012

De drukke week van Prinses Máxima

Beroepenoriëntatiebeurs, Machiavelliprijs, opening VMBO school, gastles geldzaken

Van Poeldijk tot Groningen. Prinses Máxima legde veel werkbezoeken af deze week. 4 op een rij. Dinsdag opende ze de beroepenörientatiebeurs in Poeldijk, woensdag kreeg ze de Machiavelliprijs 2011. Het nieuwe vmbo-gebouw ‘De kluiverboom’ in Groningen opende ze donderdag, en dan was er nog de gastles op álweer een school, het ROC in Utrecht.

Met een slag op de gong begon de drukke week van Prinses Máxima in Poeldijk dinsdag. Er werd niet zomaar voor de lol op het ding geslagen, hoewel Máxima het misschien inmiddels wel leuk vind, want ze zetten regelmatig een gong voor de prinses neer als ze iets moet openen. Nee, de beroepenörientatiebeurs voor vmbo-leerlingen werd geopend. Het doel van de beurs is om de leerlingen te ondersteunen bij het maken van een bewuste beroepskeuze. Vroegtijdig schooluitval wil de school hiermee voorkomen. Maar ja, als je als leerling door zo’n beurs nog niet veel wijzer bent, neemt de kans op schooluitval ook niet af waarschijnlijk.. Toch was het een leuk initiatief – vond de prinses ook – om zo’n beurs te organiseren. Er kwamen flink wat leerlingen op af – vooral vanwege Prinses Máxima’s komst uiteraard – om met zo’n 250 beroepskrachten uit het bedrijfsleven in gesprek te gaan over de inhoud van het betreffende beroep.

Woensdag kreeg Máxima – in aanwezigheid van haar man en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven – de Machiavelliprijs 2011 uitgereikt. De Machiavelliprijs is een Nederlandse prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan een politicus of organisatie die volgens de Stichting Machiavelli een markante bijdrage heeft geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers. Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft in 2005 ook de prijs gekregen, vandaar dat hij er weer bij was omdat hij al een bekend is in de Machiavelli-wereld. De prinses was erg bescheiden en zei onder andere in de toespraak die ze na de uitreiking hield, de prijs te willen delen met haar man en schoonmoeder. Ze vind namelijk dat ze niet alléén verantwoordelijk is voor het versterken van het draagvlak voor de monarchie. “Mevrouw Wagenaar, leden van de jury, dames en heren, Vorige week donderdag was het precies tien jaar geleden dat ik door mijn huwelijk van het ene op het andere moment prinses werd. Dat was een onvergetelijke dag en tegelijkertijd het moment waarop mijn leven een totaal andere wending nam. Want wie een kroonprins trouwt, zegt niet alleen 'ja' tegen een echtgenoot en een schoonfamilie, maar tegen een heel land. Ik zei op die dag ook 'ja' tegen een prachtige, maar drukke baan en een leven in de schijnwerpers. Dat levert beperkingen op, zeker, maar vooral ook heel veel mogelijkheden om positieve dingen te bereiken voor de Nederlandse samenleving. Het is fantastisch om je daar voluit voor in te kunnen zetten. En eerlijk is eerlijk: soms helpen die schijnwerpers ook om een groter nuttig effect te bereiken in mijn werk. Maar dat hoef ik u als communicatiedeskundigen natuurlijk niet uit te leggen. De laatste tien jaar heb ik het voorrecht gehad veel mensen en organisaties publiekelijk een compliment te mogen maken. Vandaag valt mij die eer te beurt en krijg ik een compliment. U noemde het net een oeuvreprijs, mevrouw Wagenaar. Maar ik beschouw de toekenning van de Machiavelliprijs vooral als een aanmoediging om door te gaan op de ingeslagen weg. Niet dat ik iets anders van plan was, maar zoals ieder mens vind ik het heel fijn op deze manier een steuntje in de rug te krijgen. Daarvoor mijn hartelijke dank aan de Stichting Machiavelli en aan de leden van de jury. Tegelijkertijd moet ik eerlijk zijn. Ik heb geaarzeld of ik deze prijs wel in ontvangst moest nemen. Ten eerste door de jurykwalificatie over mijn vermeende rol bij de 'versterking van het draagvlak voor de monarchie als symbool voor nationale eenheid'. Dat klonk als een uitnodiging om vandaag nogmaals iets te zeggen over de Nederlandse identiteit. En hoezeer dat onderwerp mij ook boeit, ik weet uit ervaring dat zo'n koekje bij de thee zwaar op de maag kan liggen. Maar zeker na uw mooie woorden, mevrouw Wagenaar, ben ik blij dat ik dat niet heb gedaan." Lees hier de volledige toespraak.

Gisteren reisde Prinses Máxima naar Groningen af waar ze het nieuwe vmbo-gebouw “De Kluiverboomopende. Dit deed ze door een oranje knikker van een knikkerbaan te laten rollen. Een aparte openingshandeling, maar de knikkerbaan was de inspiratiebron van de school. Het gebouw is n.a.v. een ontwerp van het peuterspeelgoed gemaakt. De Kluiverboom is een gezamenlijk onderkomen voor de afdeling vmbo en praktijkonderwijs van drie scholen in het openbaar en christelijk voortgezet onderwijs. Omdat de drie scholen met elkaar samenwerken, krijgen leerlingen de kans ‘zich breder te ontwikkelen’. Ze groeien geen 2 meter in de breedte maar kunnen door met andere scholen samen te werken wel meer ervaring opdoen. Na de opening kreeg de prinses een rondleiding door de school, waar onder andere een mediatheek, techniekplein, grootkeuken en kantine is gehuisvest. In de keuken hielp ze nog een handje mee door wat in een pan te roeren ..

Vandaag was Prinses Máxima wederom binnen de muren van het onderwijs te vinden. Op het ROC in Utrecht woonde ze een gastles bij van Stichting Leven en Financiën. (LEF) Het LEF-programma helpt studenten om meer grip te krijgen op de rol die geld in hun leven speelt. Prinses Máxima nam deel aan een les in het kader van LEF-blok 2. In dat lesblok ontdekken studenten welk geldtype ze zijn; levensgenieter, trendsetter, regelaar of toekomstplanner en wat dat betekent voor de manier waarop ze van nature met geld omgaan. De prinses ging met groepjes studenten in gesprek over de voordelen en valkuilen van ieder type en hoe typische karaktereigenschappen invloed hebben op bijvoorbeeld je aankoopgedrag.

Foto's: screenshots
© Vivian Kramer - royalfanvivian

2 opmerkingen:

  1. Wauw, complimenten voor dit fantastische verslag over Máxima's drukke werkweek. Wat een mooie toespraak heeft ze gehouden, alleen die bewijst al dat ze goed kan communiceren.. Leuk dat de prinses vooral naar scholen ging, de jeugd heeft de toekomst tenslotte.

    BeantwoordenVerwijderen