26 februari 1986: Prins van Oranje doet mee aan de Elfstedentocht | De Oranjes

woensdag 8 februari 2012

26 februari 1986: Prins van Oranje doet mee aan de Elfstedentocht

“Het was een monstertocht”


In Nederland heerst de Elfstedenkoorts, vooral in Friesland, waar de tocht der tochten geschaatst moet worden. Vanavond wordt bekend of de Elfstedentocht wel of niet door gaat. Omdat gisteren de
AA-86 in Leeuwarden gesignaleerd werd, zijn er geruchten dat Willem-Alexander weer van plan is om mee te doen, een rondje over het ijs heeft geschaatst, en/of zich heeft ingeschreven. Bovendien is de prins al jaren een betalend lid van de Elfstedenvereniging.


Op woensdag 26 februari 1986 reed de prins op 18-jarige leeftijd ook de Elfstedentocht. Hij was altijd al een schaatsliefhebber, maar door een weddenschap met zijn studievrienden móest hij wel meedoen om te bewijzen dat hij de tocht kon uitrijden. Hij liet zich inschrijven onder de schuilnaam W.A. van Buren en kon daardoor de eerste kilometers in alle vrijheid schaatsen.. Halverwege de dag maakte de RVD bekend dat de prins onder die schuilnaam meedeed. Voor de pers nog een behoorlijke klus om hem te vinden in zijn Playboy-broek en Marlboro-jack. Bij de stempelpost in Harlingen krijgt hij de een na de andere microfoon tegen z’n mond aangedrukt en zei onder andere nog niet zeker te weten in Leeuwarden aan te komen…Snel schaatst hij verder en duwt een vrouw met een mand spek aan de kant die ‘m claimt een spekje te nemen.

Úren later staan een trotste Beatrix en Claus tussen alle familieleden van de schaatsers met een bloemetje te wachten. Als Willem-Alexander – alias W.A. van Buren – rond 21.45 uur finisht , brengen mensen van het organisatiecomité ‘m al schaatsend naar z’n ouders. Koningin Beatrix en Prins Claus ontvangen hun zoon juichend in de armen en verwarmen hem met een dikke knuffel. Dat zijn ouders er zouden zijn, had de prins niet verwacht: “De ontmoeting met mijn ouders was erg leuk, ik had niet verwacht dat ze er zouden zijn” zegt hij tegen een journalist. Ook voor Prins Claus was het een verrassing, op de vraag “Had u verwacht dat hij de finish zou halen?” zegt hij; “Nee nooit”1 opmerking:

  1. wat een bullshit , hij heeft hem niet helemaal geschaats. naar Dokkum hebben zijn beveiligers van de kmar een stempel voor hem gehaald. Ik weet dit uit erste hand. Hij kwam ook aan de finish met zijn schaatsbeshermers in de hand, wie heeft deze nu 40 km in de hand.

    BeantwoordenVerwijderen