PRINS FRISO BEDOLVEN ONDER LAWINE IN LECH | De Oranjes

vrijdag 17 februari 2012

PRINS FRISO BEDOLVEN ONDER LAWINE IN LECH

Toestand is kritiek

Prins Friso is vandaag rond 12.15 uur bedolven onder een lawine. De burgemeester van Lech heeft tegen de Oostenrijkse media gezegd dat de prins gereanimeerd is en naar een ziekenhuis is gebracht.

Als er meer informatie bekend wordt gemaakt, volgen er hier updates:


15.42 uur: De toestand van Prins Friso is kritiek en níet buiten levensgevaar


15. 50 uur: Volgens de burgemeester heeft de prins ongeveer 20 minuten onder de sneeuw gelegen

16.00 uur: Persbericht van de RVD:

“Namens Hare Majesteit de Koningin deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso vandaag slachtoffer is geworden van een lawine in het skigebied van Lech. Prins Friso is opgenomen op de intensive care van het ziekenhuis in Innsbruck in Oostenrijk. Behandelend artsen beschrijven de toestand van de Prins als stabiel maar niet buiten levensgevaar.”


16.13 uur: Volgens Krone Zeitung werd de prins door de lawine 40 meter meegesleurd. Friso zou buiten de piste hebben geskied, terwijl er was gewaarschuwd voor ernstig lawinegevaar.

16.29 uur: Volgens onbevestigde berichten heeft Prins Friso een schedelbasisfractuur

16.42 uur: Koningin Beatrix is momenteel bij haar zoon  in het academisch ziekenhuis in Innsbruck, samen met Prinses Mabel.

17.10 uur: 2e persbericht van de RVD:

"Naar aanleiding van het ongeval van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat volgens de behandelend artsen pas over enkele dagen een prognose kan worden gegeven. Op dit moment is zijn toestand stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar. Hare Majesteit de Koningin en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel zijn bij Prins Friso."

17.20 uur: Fotosessie in Lech aanstaande maandag vanzelfsprekend afgelast

17.30 uur: Oostenrijkse media meldden op basis van onbevestigde bronnen dat Friso hersendood is als gevolg van zuurstoftekort.

18.15 uur: De vriend die bij de prins was, kon na de lawine alarm slaan, doordat hij een veiligheidssysteem in zijn rugzak activeerde. Met dat ABS-systeem komt er een grote ballon uit de rugzak, die een skiër beschermt tegen de sneeuw. Friso droeg dat systeem niet.

18.19 uur: Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en al hun kinderen zijn vrijdagavond richting Lech vertrokken. Ze vliegen met het regeringstoestel

21.14 uur: Regeringsvliegtuig geland in Sankt Gallen (Zwitserland) Door de slechte weersomstandigheden kon het vliegtuig niet in Innsbruck landen. Waarschijnlijk gaat de familie verder per helikopter naar Innsbruck.

23.04 uur: Kroonprins Willem-Alexander en Prins Constantijn met hun vrouwen en kinderen zijn in Lech aangekomen. Verwachting is dat ze hier overnachten, en morgenochtend naar Innsbruck gaan. De kinderen blijven dan bij de kindermeisjes

23.48 uur: Prins Friso wordt de eerste 24 uur na het ongeluk kunstmatig in coma gehouden en beademd. In de loop van dit weekend kan er meer duidelijk worden over zijn kansen.

23. 55 uur: De NOS zegt - onbevestigd - dat Koningin Beatrix en Prinses Mabel ook naar Lech gaan.
© Vivian Kramer - royalfanvivian

8 opmerkingen:

 1. Wat vreselijk.. wel goed dat je het hier zo duidelijk voor ons uit één zet. Ik hoop dat de prins het overleeft en dat de fotosessie niet door gaat is nu natuurlijk maar een bij zaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vreselijk nieuws! Ik hoop dat de prins het overleeft. Moet een erg moeilijke tijd zijn voor de familie! En inderdaad de fotosessie is bijzaak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat vreselijk erg.
  Kon het eerst niet geloven, nu wel.
  Sterkte koninklijke familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een uitgebreid verslag. Hoe kom je hier aan? Het is bijna duidelijker dan al die nieuwsberichten. Het was natuurlijk geen slimme zet om bij deze waarschuwingen voor lawines toch buiten de piste te gaan, maar ik hoop voor iedereen dat hij er goed uit komt. Want zelfs dat was nog de vraag geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat erg dat dit is gebeurd met Prins Johan Friso.
  Ik hoop dat alles goed mag komen.
  Ik wens de koninklijke familie veel stertke ermee.

  Groetjes Jeannette.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat is dit toch erg!! Heel veel sterkte voor de Koninklijke familie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een shock! Ik hoop dat het allemaal goed komt!

  BeantwoordenVerwijderen