PRINS FRISO HEEFT ERNSTIGE HERSENSCHADE | De Oranjes

vrijdag 24 februari 2012

PRINS FRISO HEEFT ERNSTIGE HERSENSCHADE

"Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen"

Vandaag lieten de behandelend artsen van Prins Friso via een persconferentie weten dat de prins ernstige hersenschade heeft opgelopen en het niet zeker is of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen.

De letterlijke tekst:

"Op 17 februari werd Prins Friso iets voor 14:00 uur per traumahelikopter naar het academisch ziekenhuis in Innsbruck gebracht. De patiënt was kort daarvoor in Lech bedolven geraakt onder een lawine. De Prins heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. In het academisch ziekenhuis van Innsbruck is de patiënt na een eerste behandeling op de spoedeisende hulp meteen naar de trauma-afdeling van de intensive care gebracht. Deze afdeling is erin gespecialiseerd om ernstig gewonde lawinepatiënten met de grootst mogelijke medische en technische zorg te behandelen. Het hoofd van deze afdeling is dr. Wolfgang Koller. Onze afdeling werd al voor aankomst van de patiënt op de hoogte gebracht. Hierdoor hebben we alle nodige voorbereidingen kunnen treffen. Prins Friso kwam in het ziekenhuis aan, terwijl hij gereanimeerd werd. Omdat hij gedurende langere tijd onder de sneeuw heeft gelegen, zijn hersenen onvoldoende voorzien van zuurstof. Met als gevolg een hartstilstand die ongeveer 50 minuten duurde. Gedurende deze hele periode moest de patiënt gereanimeerd worden. Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang. Wellicht zelfs te lang. Het was onze hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen. Helaas werd deze hoop niet bewaarheid. Sinds afgelopen vrijdag heeft een team van specialisten gevochten voor het leven van Prins Friso. Gisteren was de eerste mogelijkheid een MRI-scan te maken, zonder de patiënt in gevaar te brengen. Sinds dit onderzoek en de laatste neurologische tests gisterenavond is het duidelijk dat het zuurstoftekort grote schade veroorzaakt heeft in de hersenen van de patiënt. Het is niet zeker of hij ooit weer bij bewustzijn zal komen. Een eventuele revalidatie zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen. De familie van Prins Friso zal nu als eerst op zoek gaan naar een geschikte revalidatiefaciliteit. "

Ruim een uur na de persconferentie kwamen Koningin Beatrix, Prinses Mabel, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Mabel aan bij het ziekenhuis. Fotografen is verzocht de familie vanaf nu met rust te laten. Prinses Margriet arriveerde iets later bij het ziekenhuis. Rond 14.30 uur kwamen ze met z'n allen het ziekenhuis uit.

Klik hier om je medeleven te betuigen aan de Koninklijke familie na het trieste nieuws over Prins Friso.

11 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend heftig! Ik wens de familie heel veel sterkte toe!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Best wel heftig nieuws. Veel mensen hadden misschien gedacht (ik ook) dat hij eenmaal 'opgewarmd' naar eigen temperatuur, hij wel wakker zou worden. Maar zo lang zonder zuurstof.... is al een slecht teken. Dat de beide broers van Friso, Mabel en Beatrix gezamenlijk naar Friso gingen is ook niet best denk ik. Zelfs Willem-Alexander had een zonnebril op.
  Hopelijk laat de pers ze een beetje met rust.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Had wel verwacht dat hij nog in levensgevaar zou zijn , maar zo lange hartstilstand en zo duidelijke schade aan de hersenenen is echt wel heeel slecht nieuws.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg heftig,, ook voor de Koningin lijkt me. Te moeten leven met de gedachte dat hij misschien nooit meer wakker wordt,, dit lijkt me er moeilijk. Ik wens de Koninklijke Familie veel Sterkte toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al maakte ik me steeds al zorgen, toch kwam dit nieuws nog hard aan. En ach, hoe zwaar is het dan wel niet voor prinses Mabel, de koningin, zijn broers en verdere familie? Ik moet ook vooral aan de kleine gravinnetjes denken..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit nieuws komt wel heel hard aan! Heel veel sterkte voor de familie!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Vreselijk nieuws! Maar ik vind het beter om de stekker er uit te trekken, de prins heeft zo helemaal geen leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit nieuws kwam ondanks dat ik toch een voorgevoel had, kwam toch erg hard aan. Ik wens de Koninklijke familie de komende tijd veel sterkte toe en dat ze maar veel steun bij elkaar kunnen vinden, want dit hebben ze nu wel nodig. En mijn gedachten zijn nu ook heel erg sterk bij de 2 jonge gravinnetjes. Hoe leg je zoiets uit. Pappa is er wel, maar eigenlijk ook weer niet. Dit is voor een volwassene al bijna niet te bevatten, dus al helemaal niet voor deze 2 jonge kinderen.

  Nogmaals sterkte en ik bid voor hen allen, zodat ze op den duur een juiste beslissing kunnen en durven nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. jeffrey, zoon van anja25 februari 2012 om 16:20

  Ok ik wens de familie heel veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een verschrikkelijk nieuws, er zijn gewoon geen woorden voor, wij hebben het er al moeilijk mee, laat staan hoe het voor zijn moeder, vrouw en kindjes is...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik wens de familie echt heel veel sterkte, ik heb er de hele vakantie mee in mijn maag gezeten. Ik vind het verschrikkelijk nieuws, de kinderen zijn pas 5 en 6. Hoe kun je dat uitleggen? Verschrikkelijk. En voor Mabel ook. Ik denk dat het opzich het beste is dat ze allemaal naar Nederland komen, dan kan Mabel ook steun zoeken aan haar schoonfamilie en familie. Veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen