Oranje nieuws – 7 t/m 10 november 2011 | De Oranjes

donderdag 10 november 2011

Oranje nieuws – 7 t/m 10 november 2011

Prinses Máxima bij opening Week van het Geld 2011

Net een paar uur in Nederland. Het weerhield Prinses Máxima er niet van om maandagochtend aanwezig te zijn bij de opening van de Nationale Week van het Geld 2011. Samen met minister van Financiën de Jager ontving ze uit handen van leerlingen van groep 8 de Week van het Geld krant.

De Week van het geld, van 7 tot en met 11 november 2011, is een initiatief van Wijzer in geldzaken. Door kinderen al op jonge leeftijd financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als volwassene. Op de voorpagina van de Week van het Geld krant heeft de prinses een eigen voorwoord geschreven: “Dit jaar is het de tweede keer dat de nationale Week van het geld plaatsvindt. Goed met geld leren omgaan is heel belangrijk. Daar heb je de rest van je leven iets aan. Tijdens de Week van het geld kun je op school en thuis veel leren over geld en hoe je er plezier van kunt hebben. Als je bijvoorbeeld niet al je zakgeld in een keer uitgeeft, maar ook een deel spaart, kun je na een tijdje sparen iets mooiers kopen. Ik ben er trots op dat dit jaar weer zoveel scholen en organisaties aan de Week van het geld meedoen. In de Week van het geldkrant lees je over allerlei activiteiten waaraan je de komende week zelf, met de hele klas, met je vriendjes of samen met je ouders mee kunt doen. Veel succes tijdens de Week van het geld!” Aanstaande donderdag zal Prinses Máxima ook de eerste ‘Week van het geld munt’ slaan in Utrecht.

(Wijzer in Geldzaken en screenshots)

Prins Maurits bij avondje wetenschap in de Ridderzaal
Van grens tussen kunst en wetenschap, tot bakje friet

Maandagavond bezocht Prins Maurits als bestuurslid van de stichting, de avond van Wetenschap en Maatschappij.


Tijdens de bijeenkomst in de Ridderzaal wisselden Nederlandse toponderzoekers en vertegenwoordigers uit verschillende sectoren van gedachten over actuele thema’s. Maurits luisterde aandachtig mee.. Hoewel er veel thema’s als juridische grenzen, biologische beperkingen, grensoverschrijdende disciplines, de grenzen tussen leven en dood, tussen kunst en wetenschap en tussen wetenschap en de werkelijkheid op tafel gegooid werden, werden er op diezelfde tafel ook gewoon frietjes geserveerd..

Kroonprins Willem-Alexander opent biomassavergister bij Suiker Unie Dinteloord

Compleet met helm stapte Kroonprins Willem-Alexander dinsdagmiddag in een heftruck. Dit deed hij op het terrein van Suiker Unie in Dinteloord. Hij opende er het nieuwe biomassavergister.

De prins bracht de laatste steen met de heftruck naar boven. Het gebouw, met een biomassavergister was af. Een biomassavergister verwerkt plantaardige restmaterialen uit de agrofoodsector. Het is de 2e in Nederland. Als zowel de installatie in Groningen als in Dinteloord goed blijken te werken produceert Suiker Unie in totaal 25 miljoen kubieke meter groen gas. Dat zou voldoende moeten zijn voor ruim 15.000 huishoudens. Na de opening bleef de prins nog even napraten onder het genot van een glaasje champagne.

Screenshots

Prinses Máxima opent congres van Europese bureau van ‘The Sustainability’

Prinses Máxima opende dinsdag in Den Haag het eerste congres van het Europese bureau van The Sustainability.

The Sustainability Consortium is een van oorsprong Amerikaanse onafhankelijke organisatie van producenten en aanbieders van consumentenproducten en een aantal non-gouvernementele organisaties. Samen met goochelaar Jan Reinder van Kammen opende Prinses Máxima het congres. Van Kammen – die al op jonge leeftijd een passie voor magie had – presenteerde een truc met een lint, waar Prinses Máxima ineens een strikje uit kon halen.


Foto's: © Gera Nieland, http://haagsallerlei.nl/

Kroonprins Willem-Alexander reikt Erasmusprijs 2011 uit

Kroonprins Willem-Alexander reikte gisteren in het Koninlijk Paleis in Amsterdam de Erasmusprijs uit aan de Catalaanse architect en stedenbouwkundige Joan Busquets. De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema 'de vormgeving van de openbare ruimte in de stad'.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied. De Stichting Praemium Erasmianum stelt elk jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 150.000 euro.

Prinses slaat ‘Week van het Geld’ munt in Utrecht

Prinses Máxima sloeg vandaag de eerste ‘Week van het geld’ munt bij het geldmuseum in Utrecht.

Eerder deze week was ze al aanwezig bij de start van de week van het geld. In deze week is als het goed is aandacht gevraagd, of wordt nog aandacht gevraagd voor geldonderwijs voor kinderen. Leerlingen schijnen beter naar een leraar dan naar hun ouders te luisteren als het om geld draait, en dus pleit het platform ‘Wijzer in Geldzaken’ waar Máxima erevoorzitter van is, dat kinderen goed met geld leren omgaan. De oplossing om helemaal geen zakgeld te geven is nog niet geopperd, maar zou alles schelen. De munt was overigens ontworpen door een kind. Kinderen uit heel Nederland mochten een munt ontwerpen. Uiteindelijk was een meisje uit Groningen de winnaar. Samen met haar klas kon ze de prinses ontmoeten, en getuige zijn van hoe haar munt door de prinses geslagen werd.

5 opmerkingen:

  1. Inderdaad mooie cape en leuke foto's van de prins met champagne!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige nieuwslog, net alsof ik op de oude royalfanvivianweblog ben! Mooie foto's van Máxima.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank je! Zelf voelt dit ook steeds meer als m'n echte website!

    BeantwoordenVerwijderen