Oranje nieuws - 13 t/m 16 november 2011 | De Oranjes

woensdag 16 november 2011

Oranje nieuws - 13 t/m 16 november 2011

Kroonprins Willem-Alexander bij 17e UNSGAB vergadering en Bon2011 Conferentie
13 t/m 16 november

Voor Máxima was het de afgelopen dagen een drukke bezigheid om drie schoentjes te vullen en briefjes te beantwoorden in Pietentaal. Haar hulppiet Willem-Alexander zat t/m vandaag in Bonn (Duitsland) om daar de 17e vergadering van de Adviesraad van de Secretaris-Generaal van de VN voor Water en Sanitatie (UNSGAB) voor te zitten. Ook hield hij er twee toespraken.

Na de bijeenkomsten waarbij de prins de voorzitter was, hield hij op 14 november een toespraak bij de opening van de Bonn2011 conferentie. Er werd gesproken over water, energie en voedselzekerheid. Ook stond tijdens de bijeenkomst het thema ‘groene economie’ centraal. Men wilt een oplossing zoeken voor een centrale groene economie. De overige dagen werden besteed aan het discussiëren en plannen bespreken over de VN top in Rio de Janeiro van 2012. Het bevorderen van hergebruik van afvalwater en efficiënter watergebruik in de landbouw werden bijvoorbeeld besproken. Ook vandaag nog hield Kroonprins Willem-Alexander  een toespraak. Hij zegt o.a. blij te zijn met de veranderingen die UNSGAB al teweeg heeft gebracht.

Afscheidsmiddag ambassadeurs op Paleis Huis ten Bosch

Op Paleis Huis ten Bosch werd maandag afscheid genomen van twee ambassadeurs.

Rond lunchtijd ontving Koningin Beatrix samen met haar schoondochter Prinses Máxima de ambassadeur van de Argentijnse Republiek, Santos Goñi Marenco. Hoewel het een afscheidslunch was werd er feestelijk uitgepakt met Argentijnse goulashsoep en empanadas. Om Koningin Beatrix niet buiten te sluiten werd er engels gepraat. Een paar uur later ontving Koningin Beatrix de ambassadeur van de Koning van Marokko, Jaouad El Himdi. Máxima stond toen alweer op het schoolplein van de Bloemcampschool.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven op wijkbezoek in Zwolle

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bezocht maandag Zwolle in zijn functie als voorzitter van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) De projecten Samen Gaan voor de Palestrinalaan en Dak – en thuislozenopvang De Herberg.

Er werd een wandeling gemaakt door een Zwolse wijk, samen met een delegatie wethouders, politiemannen, de burgemeester en andere betrokkenen. Bij een beschilderde portiek van een flat in de Palestrinalaan sprak Pieter met wijkbewoners. De middag werd afgesloten bij de Herberg. Hoewel er genoeg bedden staan, koos van Vollenhoven er toch niet voor om een nachtje in zo’n bed te slapen en te testen hoe comfortabel de dak – en thuislozen kunnen liggen en ’s ochtends een ontbijt krijgen.

Koningin Beatrix viert 100-jarig bestaan FloraHolland mee

Koningin Beatrix was dinsdag bij de viering van het 100-jarig bestaan van de bloemenveiling FloraHolland.

In het Circustheater in Scheveningen werd het feestje met als thema ‘Floraholland viert 100 jaar kleur’ gevierd. Ook de Koningin droeg een fleurige outfit. De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en de joint-venture Veiling Rhein-Maas in Duitsland). Ook is er een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal werkende afdeling Import. FloraHolland verwerkt jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten.


Prinses Máxima bezoekt Ondernemershuis Deventer

Prinses Máxima bezocht dinsdag het Ondernemershuis in Deventer waar ze sprak met ondernemers die via het Ondernemershuis geholpen zijn bij de start van hun bedrijf.

Bij aankomst werd de prinses ontvangen door juichende toeschouwers die haar bloemen – waaronder een orchidee – overhandigden en stoer tegen de pers verkondigden: ‘nog wel even te wachten’ tot de prinses weer naar buiten kwam. Terwijl de orchidee in de auto gezet werd, bekeek Máxima binnen de  spulletjes van een klein bedrijfje met een microkrediet. RTV Oost hield kort voor het vertrek een interview met Prinses Máxima, daarin zegt ze onder andere “Het is heel heeeel belangrijk dat we in Nederland kleine ondernemers hebben, die hopelijk nog kunnen groeien.”

Koningin Beatrix opent vernieuwd Drents Museum

Koningin Beatrix opende woensdag het vernieuwde Drents Museum in Assen.

Het museum heeft zo’n jaar verbouwd en vanwege de opening een Chinese tentoonstelling in de nieuwe aangebouwde vleugel gepresenteerd. Koningin Beatrix bezocht de openingstentoonstelling en bekeek vol bewondering de 150 voorwerpen van aardewerk, zilver, goud, glas en steen. Vanaf morgen kan ook het publiek het Drents Museum weer bezoeken.

1 opmerking:

  1. Leuk geschreven Vivian, schoentjes vullen zonder de hulppiet die in Bonn zat. erg grappig en leuk
    Anja

    BeantwoordenVerwijderen