Oranje nieuws – 11 november 2011 | De Oranjes

vrijdag 11 november 2011

Oranje nieuws – 11 november 2011

Koningin Beatrix bij viering 200 jaar Nederlandse Rechterlijke Macht

De rechterlijke macht bestaat 200 jaar, dus dat werd gevierd. In de Ridderzaal vond vandaag een bijeenkomst plaats waar Koningin Beatrix ook bij aanwezig was. Ze kreeg twee dikke boeken over de historie van de rechterlijke macht mee naar huis.

200 jaar geleden voerde Napoleon in 1811 een rechterlijke organisatie naar Frans model in. Hoewel ons land in 1813 werd bevrijd en de Franse overheerser verdwijnt, blijft de Franse wetgeving bestaan. In die tijd vond men het perfect binnen de nieuwe staatsvorm van Nederland passen. In de loop der tijd is er veel veranderd; hoewel er 1 ding altijd hetzelfde is gebleven: De Nederlandse rechterlijke macht is onpartijdig en onafhankelijk. Tijdens de viering in de Ridderzaal spraken verschillende mensen. Een van hen overhandigt uiteindelijk twee dikke boeken over de historie van de rechterlijke macht aan Koningin Beatrix. De Koningin hoeft zich dit weekend dus niet te vervelen als haar kinderen en kleinkinderen de Sint opzoeken..

Prinses Laurentien leest voor in Heemskerk

Vandaag – 11 – 11-11 – werd de dag van de duurzaamheid gevierd. Zo ook op basisschool de Kariboe in Heemskerk. Zij wisten Prinses Laurentien te strikken om voor te komen lezen.

Een plein vol kinderen, en een trotse prinses. Dat was het beeld vanochtend in Heemskerk toen Laurentien – toch nog onverwachts – bleek te komen voorlezen. Snel begaven alle leerlingen zich richting het lokaal waar de prinses plaats nam op een stoel – omgetoverd tot kroon. Laurentien las een fragment voor uit het boek van Mr. Finney en ontving vervolgens zelf ook nog een boek uit handen van Bauke Jellema. Getiteld “100 jaar SP Architecten” Daarna was het voor de kinderen mogelijk om vragen te stellen aan de prinses…maar zelfs de kids met de grootste monden hielden nu hun mond dicht. Toen de situatie was meer los geweken was, deden alle kinderen van de school – inclusief – Laurentien mee aan een klein debat over duurzaamheid.


Kroonprins Willem-Alexander neemt afscheid van directeur Hermitage


Kroonprins Willem-Alexander was vanavond aanwezig bij een bijeenkomst ter gelegenheid van het afscheid van de directeur van de Hermitage in Amsterdam.

De heer Veen was sinds 1981 directeur van De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Vanuit die positie bouwde hij een relatie op met het Staatsmuseum Hermitage St.-Petersburg. Onder andere hierdoor werd de Hermitage Amsterdam geopend, waarvan Ernst Veen in 2003 directeur werd. Maar omdat de man binnenkort 65 jaar wordt, heeft hij zoiets van.. kan net zo goed nu stoppen..Het gebeurt niet vaak dat er dan een prins op je afscheidsfeestje komt ;)

1 opmerking: