Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VII | De Oranjes

donderdag 3 november 2011

Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VIIMet een welkomstceremonie op Prinses Juliana National Airport begon donderdagochtend het bezoek aan Sint Maarten. De erewacht werd geïnspecteerd, waarna het Koninklijk gezelschap richting Philipsburg vertrok voor gesprekken en ontmoetingen met de gouverneur, minister-president en leden van de Raad van Ministers. Een vast onderdeel waar ieder bezoek aan een Caribisch eiland nog mee begonnen is. Op het balkon van het regeringskantoor zwaaiden Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima naar het toegestroomde publiek.

Ook de middag werd in Philipsburg doorgebracht. Het Mental Health Foundation – een behandelcentrum voor mensen met psychiatrische problemen – werd als eerst bezocht. De Koningin, prins en prinses konden uitgebreid met begeleiders en psychiaters praten (gewoon luchtige gesprekken) omdat het centrum wat afgelegen ligt, en dus niet zo goed te bereiken is voor Oranjefans. Ook mochten ze meedoen aan activiteiten die cliënten vaak doen om de dag door te komen, zoals kaarsen maken. Na het psychiatrische centrum verlaten te hebben, werd het bezoek voortgezet in de natuur. In het Emilio Wilson Park werden Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima ingelicht aan de hand van presentaties over natuurbescherming van het culturele erfgoed. Er werd een wandeling door het park gemaakt. Archeologen probeerden uitgebreide verhalen te vertellen over voormalige suikerplantages waar slechts afgebrokkelde ruïnes nog het bewijs van zijn. Helaas, maar ook wel begrijpelijk stonden veel toeschouwers in het park naar het Koninklijk gezelschap te kijken. Daar konden de archeologen niet bovenuit komen…laat staan dat ze de aandacht nog konden trekken. Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima konden elders op het park nog een presentatie bijwonen over schoonmaakacties en recycling. Hoewel dit dan waarschijnlijk niet het recyclen van kleding betreft, was er toch behoorlijk wat koninklijke interesse voor. Tot slot werd de Sundial school – ook in Philipsburg- bezocht. Op deze school kunnen leerlingen beroepsopleidingen voor horeca en zorg en welzijn volgen. Eerst werd er een rondleiding gegeven, vooral het nagellaklokaal zat erg vol met leerlingen die van hun interesse hun beroep willen maken. Op het schoolplein waren er korte dansvoorstellingen, wat alvast een klein voorgerecht was op het grote culturele festival van die avond..

Op het Clem Labega plein werd vanavond een grote show opgevoerd. Ook nu konden Willem-Alexander en Máxima tijdens de dansoptredens niet op hun stoel blijven zitten. Koningin Beatrix kreeg van de premier een zilveren vaas cadeau, en liet daarna in een toespraak weten dat ze het een erg mooie dag vond, en een geweldige show.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten